Коли святкуємо Великдень у 2024 році: дата в Україні

Коли святкуємо Великдень у 2024 році: дата в Україні
Фото: Unsplash
  • Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на новий календар?

Великдень, відомий також як Воскресіння Христове, є одним з найважливіших свят у християнстві, і його дата змінюється щорічно відповідно до календаря.

Коли Великдень у 2024 році

Одразу варто зазначити, що перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар жодним чином не вплинув на святкування Великодня. Адже православні християни вираховують дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, аніж католики.

Світле Христове Воскресіння християни східного обряду святкуватимуть 5 травня. Християни західного обряду - 31 березня. Тобто різниця становитиме понад місяць.

Відео дня

Чому відрізняється дата Великодня у католиків і православних

Починаючи з 1 вересня 2023 року, Православна Церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, який практично збігається з григоріанським, використовуваним католиками. Це означає, що більшість церковних свят тепер відзначаються православними та католиками одночасно.

Проте, дата Великодня і пов'язані з нею свята все ще залишаються відокремленими для православних та католиків через різницю в розрахунках. Православні використовують для розрахунків день весняного рівнодення 21 березня за юліанським календарем, що відповідає 3 квітня за григоріанським календарем. Таким чином, православна Пасха не може відзначатися раніше.

Коли буде Великий піст 2024 року

Перед Великоднем віряни щорічно дотримуються тривалого й доволі суворого посту. Це допомагає духовно та тілесно очиститися, щоб відсвяткувати велике свято без гріха. Цей піст називається Великим і триває 50 днів.

Тому 2024 року він розпочнеться 18 березня і закінчиться 4 травня, напередодні самого Великодня. Останній тиждень посту, який вважається найсуворішим, називають Страсною седмицею.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Кожен по-різному Симчишин може вже сьогодні починати
  • Olga Matsyuk

    Добре що хоч помилковість  юліанського календаря визнали щодо сталих дат)
    Черга за пасхалією)

keyboard_arrow_up