Куди здати відходи? Карта підкаже, де у Хмельницькому приймають вторинну сировину

Куди здати відходи? Карта підкаже, де у Хмельницькому приймають вторинну сировину

Накопичену макулатуру, склотару чи інші відходи зовсім на складно утилізовувати. Тим паче, що у Хмельницькому є кілька десятків пунктів, де приймають використані батарейки, пет-пляшки, кришки та одяг. Залишилося лише впорядкувати усе це вдома. Хмельницькі активісти вирішили поділитися своїми знаннями з хмельничанами.

26 липня громадська організація «Агенція сталого розвитку «АСТАР» представила карту місць збору вторинної сировини у нашому місті. Її створили на основі проекту Recycle Map, зібравши та додавши інформацію про місця у Хмельницькому, де можна здати сміття на вторинну переробку.

Хто і що збирає 

Карту місць прийому вторсировини можна знайти на сайті recyclemap.org. На мапі налічується близько 60 таких пунктів у різних частинах міста. Додавати інформацію про точки прийому може будь-який користувач.

Відео дня

Найбільше точок прийому сировини має благодійна організація «Турбота про літніх в Україні». Переважно це контейнери для кришечок, які розташовані на зупинках громадського транспорту.

Небезпечні побутові відходи — акумулятори, батарейки, енергозберігаючі лампи — збирає Екобус. Збір відбувається за графіком у різних мікрорайонах міста.

Товариство Червоного Хреста збирає одяг та взуття для благодійних цілей. Контейнери для збору речей розташовані у різних частинах Хмельницького.

Пункти прийому сировини «Товариства Втор Ресурси» розташовані по всьому місту. Збирають скло, папір, плівку та ПЕТ-пляшки.

"Сміття — це реальний негативний вплив"

Про ключові екологічні проблеми Хмельницького видання vsim.ua вже розповідало раніше. Активісти впевнені, що починати потрібно з власної оселі, тоді чистішою стане і планета.   представниця ГО Світлана Каритун вважає, що хмельничанам варто почати сортувати та здавати на переробку сміття.

— По-перше, це все таки можливість зробити так, щоб місто було чистіше, і посприяти тому, що наш клімат не буде настільки глобально змінюватися, як він змінюється зараз, тому що сміття — це реальний негативний вплив на наше довкілля. Інший мотив може бути більш такий фінансовий, грошовий, тобто це може навіть і можливість ще і підзаробити, здаючи ту саму макулатуру, чи пластик, чи метал. Це два найосновніших пункти. Хоча можливо ще й третій — совість.

Переробити можна не все

Досі ніхто не може сказати достеменно, скільки років розкладається пластик – сотню чи кілька сотень. Проте планету можна врятувати від надмірного забруднення, використовуючи його повторно. 

Активісти розповіли про основні принципи сортування та здачі вторинної сировини. Приміром, здаючи пластикові пляшки, важливо знати, з якого типу матеріалу вони виготовлені, оскільки не всі можна переробити. Тип пластику можна визначити за цифрою у трикутнику, яким маркуються усі вироби. Пластик, що промаркований цифрою «3» («PVC», полівінілхлорид) та «7» («OTHER», інший пластик або суміш) на переробку не здається.

Підготував Дмитро Кардаш

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач09

    Жодного пункту по прийому поліетиленових пакетів. Збираю, щоби не кидати в загальні контейтера, бо бачу скільки їх  в річках, на березі Буга. Подивиться що робиться на сміттєзвалищах, як вітром ці пакети розносяться навкруги. А владі , у тому  чіслі, міської, плювати. Північна 2- контейнерів для скла, для поліетиленових пляшок немає. Яке сортування, про що розмова...
  • IGOR

    Надо ставить сортировочные мусорные контейнера!

    IGOR reply IGOR

    контейнера-контейнеры, опечатка. В Европе и всё остальном цивилизованном Мире это стандартная практика! В Польше в 2000-ых уже были по всюду и люди сортировали мусор БЕЗ ОПЛАТЫ!

keyboard_arrow_up