Квітковий базарчик біля “Плази”: чому не розганяють незаконну торгівлю?

Квітковий базарчик біля “Плази”: чому не розганяють незаконну торгівлю?
  • Спочатку ялинки, потім тюльпани. На незаконну торгівлю квітами в центрі Хмельницького закривають очі як поліцейські, так і управлінці.
  • Під час чергового рейду вони “помахали пальчиком” і пообіцяли в майбутньому щось зробити.

 

Вчора, 6 березня, в центрі Хмельницького організували квітковий ринок до Міжнародного жіночого дня. Торговці з наметами заполонили територію біля «Либідь Плази» і «Дитячого світу». Торгують тюльпанами, мімозами і зібраними букетами із цукерок. Територію умовно поділили на два табори - одні торгують законно, інші - ні.

Досвід ялинкового базару

Взимку біля “Плази” підприємці платили за 5 квадратних метрів по 5 000 гривень. Торгівля була незаконною, адже дана територія визначена як парковка і розміщувати там будь-які об’єкти - заборонено. Дана ділянка, за поясненнями директора департаменту архітектури і містобудування Олександра Чорнієвича, призначена для обслуговування комплексу, а не для комерційних цілей.

Продавці хвойних дерев дозволів у влади на торгівлю не брали, а гроші віддавали адміністрації «Либідь Плази», яка дозволила їм зайняти їхню земельну ділянку.

Відео дня

Ялинковий базар біля "Плази": заплатили 5 тисяч, щоб продавати в забороненому місці

Чиновникам і поліції про це було відомо. Але ринок тоді вони не розганяли, мовляв, не хотіли нікому псувати новорічний настрій. В результаті 1 січня біля підземки утворився ялинковий смітник. Нереалізований товар так і залишився на парковці, а торговці поїхали геть.

“Парковку” для квітів не розганають

Як тільки біля “Плази” знову з’явилися торговці, управління торгівлі вирішило провести рейд. Запросило патрульну поліцію і поліцію охорони. В групі працювали дві працівниці управління торгівлі і четверо правоохоронців. Рейд зайняв годину. З продавцями спілкувалися, нікого не штрафували і не виганяли. Кажуть - профілактика понад усе. А не складають матеріали про порушення, бо, за словами поліції, це переведення паперу.

-   Найбільше порушень було виявлено біля «Либідь Плази». Усіх порушників попередили про відповідальність і наголосили, що 8 березня пройде повторна перевірка і усіх порушників притягнуть до відповідальності, - говорить речник патрульної поліції Хмельницької області Роман Мартинюк.

Самі продавці напряму говорили поліції, що все “порішали” з адміністрацією ТОВ, за місце заплатили, тому мають право тут стояти.

Першими перевірили продавців у наметах зі сторони підземки. Вони розташовані на території, що перебуває у постійному користуванні «Либідь Плази».  

Жіночку з тюльпанами попросили показати дозвіл на здійснення торгівлі в даному місці. Вона відповіла, що у неї такого немає. Про торгівлю домовилася із «Либідь Плазою» і заплатила адміністрації гроші за місце. Скільки вона віддала грошей чи навіть свого прізвища та з ким саме домовлялась, не назвала. За спостереженнями рейдової групи, жодних документів не пред’явило 7 продавців.

Біля “Дитячого світу” документи показали майже всі

Торгівля квітами у центрі Хмельницького таки не заборонена. На території навпроти “Дитячого світу” продавати можна. Умовна межа - книжковий намет. А за ним вже розміщувати торгові точки не можна.

Першим дозвіл на торгівлю поліції показав хмельничанин Сергій. Таких як він є з десяток біля “Дитячого світу”. Це підприємці, які уклали договори з управлінням по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності. Вони на прохання працівників управління торгівлі пред'являли  договори з мокрими печатками. На них були вказані дані підприємця і площа, яку він може зайняти для торгівлі.

-   Скільки я заплатив за місце? Не скажу. Але немало. Та я не переживаю, що мене виженуть звідси і місце в мене нормальне, - каже підприємець Сергій.

Серед усіх, хто стояв на території біля “Дитячого світу”, не мали документів торговці мімозою. Працівниці управління торгівлі попросили зібрати товар і скласти столи. Запропонували звернутися в управлління комунального майна для за договорами.

Чергова обіцянка чиновників

Територія біля “Либідь Плази” належить ТОВ “Чорногора”. Про це свідчать дані з Держгеокадастру. Даним товариством, як свідчить сервіс YouControl, керує Оксана Кольгофер. Дана ділянка призначена для обслуговування приміщень комплексу “Либідь Плаза”. Про це нам повідомили в департаменті архітектури Хмельницької міськради. На ділянці облаштували парковку, щоб забезпечити необхідну кількість паркомісць. В управління торгівлі стверджують, що займатися комерційною діяльністю на даній ділянці заборонено.

Під час рейду працівниці управління торгівлі зв’язалися із керівником комплексу “Либідь Плаза” Тамарою Сівуліцькою. Вона пообіцяла пред’явити необхідні документи, що нібито засвідчують можливість торгівлі на території парковки. Але ні вчора, ні сьогодні документи в управління не надійшли.

Про які саме документи казала керівниця комплексу - невідомо. Адже під час розмови з журналістом vsim.ua у грудні минулого року Тамара Сівуліцька відхрещувалася від причетності “Либідь Плази” до торгівлі на їхній території.

- Ми не маємо до того відношення. Ні особисто я, ні ТОВ «Либідь Плаза». У вас неправдиві свідчення, - заявила Тамара Сівуліцька у телефонній розмові з журналістом vsim.ua.

Поспілкуватись із керуючою комплексом на цей раз журналісту vsim.ua не вдалося. На дзвінки вона не відповідає, на робочому місці її немає.

В той же час в управлінні торгівлі в чергове пообіцяли вирішити дану проблему і не допустити несанкціонованих базарчиків у майбутньому. Чи буде це так? Слідкуйте за новинами Хмельницького і не тільки разом із vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Підробіток після зими щей за одну добу коли усі готові давати скільки скажуть за місце на руку керівництву плази. І які б там не були розбори і чим би не торгували, хай навіть забороненим товаром, не чіпатимуть. Поліція карманна, хто замовляє той і оплочує, ну щоб не показатися недолугою.
  • Николай Коваль

    Замість того щоб пильнувати людей з ялинками чи з квітами краще б пильнували тих хто торгує маріхуаною і іншими наркотиками прямо з автомобілів.

    Роман Савчук reply Николай Коваль

    яка марихуна? вони з продавцями квітів не годні нічого зробити
  • Alexandr Khomyak

    Торгують квітами для людей, а не алкоголем і  тютюном )  

    Тому не слід перейматись чистотою на двохсот квадратних метрах міста, що має достатньо більш вагомих недоліків.

    Роман Савчук reply Alexandr Khomyak

    ну якщо в самому центрі міста вже який рік торгують незаконно і показують безхребетність поліції і влади, то як вони з іншим впораються?
  • Андрій Бриндак

    Показушний рейд. Показушна влада
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up