Лабораторія “С.Т.Р.У.М.” у Хмельницькому: що це таке

Лабораторія “С.Т.Р.У.М.” у Хмельницькому: що це таке
  • У Хмельницькому стартувала лабораторія “С.Т.Р.У.М”.

  • Четверо учасників будуть змагатися за головний приз.

  • Хто вони і як проходитимуть змагання?

У Хмельницькому молоді режисери з усієї України змагатимуться за право поставити свою виставу на сцені академічного драмтеатру імені Старицького. Там стартувала всеукраїнська лабораторія молодої режисури “С.Т.Р.У.М”. Вона триватиме з 29 вересня до 3 жовтня 2021 року.

Четверо молодих режисерів поставлять по уривку з вистав, що розраховані на підліткову аудиторію. Готуватимуть їх разом з акторами драмтеатру, а 3 жовтня презентують свої роботи журі. Ті оберуть одного переможця, який поставить повну версію своєї вистави на сцені драмтеатру.

Конкурсантів оцінюватимуть Народний артист України Володимир Смотритель, переможець минулорічної лабораторії Дмитро Обєдніков, головний режисер театру імені Старицького Дмитро Гусаков та голова ради міського учнівського самоврядування “Нова генерація міста” Анастасія Голяк.

Відео дня

За його словами, головна мета лабораторії - відкривати Україні її режисерські імена та знайомити з ними театр у Хмельницькому.

Обрали чотирьох фіналістів

Серед 15 охочих експерти лабораторії обрали чотирьох фіналістів. Ними стали Микола Бабин з Чернівців, Лілія Петренко з Харкова, Борис Кривець з Миколаєва та Євгеній Резніченко з Херсона.

У свої 23 роки він працює режисером в Херсонському театрі імені Миколи Куліша. Працював також в Миколаєві та Одесі. За три роки режисерської кар'єри реалізував 8 театральних проєктів на Півдні України.

На сцені він поставить уривок з п'єси єврейської драматургині Едни Мазії “Ігри на задньому подвір'ї”. П'єса орієнтована на старших підлітків віком від 14 років.

Основна думка вистави - як би не поводилася жертва, відповідальність за злочин все одно буде на плечах гвалтівника.

Коли вистави покажуть глядачам?

Чи зможуть побачити постановки молодих режисерів глядачі, залежить від епідеміологічної ситуації. Скоріш за все, покази будуть закритими.

Режисери представлять уривки з вистав “Першокурсники”, “Чапаєв і Василіса”, “Дорога Олена Сергіївна”, “Ігри на задньому подвір'ї”. Вони триватимуть по 20-30 хвилин. 

Повнометражну п'єсу переможця глядачі зможуть побачити приблизно в лютому-березні.

Крім лабораторії “С.Т.Р.У.М.”, у драмтеатрі 28 та 29 вересня проводять тренінг “Рух і голос” від Національної спілки театральних діячів України. У ньому беруть участь 22 молодих актори з усієї України, серед яких 6 акторів з театру імені Старицького. З ними працюють викладачі Тетяна Кобзар та Віктор Рубан з Києва. За два дні вони допоможуть акторам вдосконалити навички сценічної мови та хореографії.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up