Ланову, Гастелло та Пушкіна: на чию честь перейменували вулиці Хмельницького

Ланову, Гастелло та Пушкіна: на чию честь перейменували вулиці Хмельницького
Тут і далі фото - з сайту Хмельницької міської ради
  • Один прикрив собою групу, другий - пішов у розвідку, щоб вберегти побратимів, третій - віддав свій шолом під час обстрілу молодому солдату.
  • Сьогодні вони - Герої, посмертно. Їх іменами увіковічнили 3 вулиці в Хмельницькому.

В Хмельницькому взялися перейменовувати вулиці. Оновили не лише ті, що мають найменший натяк на зв’язок з росією, а й вулиці з нейтральними назвами. На чию честь перейменували три вулиці Хмельницького розповіли на сайті міської ради. 

Пушкіна - на вулицю Героя України Олексія Скоблі

Вулицю та провулок Пушкіна перейменували на честь військового з позивним “Тур”, що загинув, закриваючи собою побратимів. Старший сержант Олексій Миколайович Скобля був білорусом за національністю. 

13 березня 2022 року, виконуючи бойове завдання, поблизу населеного пункту Мощун на Київщині, група спецпризначенців вступила в бій з переважаючими силами росіян. Олексій «Тур» Скобля, прикриваючи відхід групи, отримав складне вогнепальне поранення. Вигукнув команду: «Відходь! Крию!». Завдяки його сміливості вся група українських спецпризначенців успішно вийшла. А він загинув. Зі зброєю в руках, до останнього подиху прикривав відхід групи. Ціною власного життя Олексій Скобля зберіг життя побратимів.

Відео дня

Рішенням 16 сесії міської ради міста Хмельницький №22 від 28.04.2022 вулицю Пушкіна перейменовано на вулицю Героя України Олексія Скоблі, а також провулок Пушкіна на провулок Героя України Олексія Скоблі.

Гастелло - на вулицю Олександра Кушнірука

Вулицю в мікрорайоні Дубове перейменували на честь командира групи, що пожертвував собою заради життів підлеглих. 

25 грудня 2014 року, Олександр Олександрович Кушнірук, командував розвідувальною групою, що виконувала бойове завдання під Донецьком. Рухаючись між населеними пунктами Піски і Первомайське Ясинуватського район, при огляді місцевості, виявив небезпеку. Він прийняв рішення провести дорозвідку визначеного району. Командир групи дав команду зайняти оборону і чекати його розпоряджень. Олександр разом зі своїми помічником висунулись дослідити місцевість задля забезпечення безпечного пересування своєї групи. Адже кожна деталь, кожна неврахована дрібниця та помилка могла призвести до фатальних наслідків. Саме завдяки йому побратими залишились живими та неушкодженими. Окупанти замінували місцевість, котру досліджував підполковник Кушнірук. Невдовзі пролунав вибух — Олександр підірвався на міні ОЗМ-72. 

Герою присуджено звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» посмертно.

Рішенням 16 сесії міської ради міста Хмельницький №22 від 28.04.2022 вулицю Гастелло перейменовано на вулицю Олександра Кушнірука.

Ланову - на вулицю Героя України Олександра Петраківського

Вулицю з нейтральною назвою Ланова також перейменували. На честь військового розвідника, який врятував життя близько двом тисячам бійців ЗСУ. 

20 липня 2014 року Олександр Петраківський очолював групу спецпризначення та забезпечував проходження колони техніки ЗСУ і сил добровольчого батальйону «Айдар» до аеропорту Луганська. Військовий виявив засідку в районі міста Щастя і прийняв нерівний бій. Своїми діями розвідувальна група Олександра врятувала життя понад двом тисячам військовослужбовців та вберегла від знищення сотню одиниць військової техніки. У ході запеклого бою Олександр віддав свого шолома молодому солдату (той втратив свій в бою). Командир Петраківський ризикнув власним життям, захистив свого побратима. Сам Олександр отримав 2 уламкові поранення в голову. Залишаючись у свідомості все ще продовжував керувати діями групи та допомагати евакуйовувати поранених. Надмірне бажання врятувати життя своїх товаришів допомагали йому твердо стояти на ногах, а у польовому шпиталі командир й далі наказував лікарям першочергово надавати допомогу не йому, а його особовому складу. На жаль, під час операції, Олександр впав у кому, яка тривала два місяці. 29 серпня 2021 року після 7 років боротьби за життя, серце Героя України перестало битися. 

Олександр Петраківський отримав звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» посмертно. 

Рішенням 16 сесії міської ради міста Хмельницький №22 від 28.04.2022 вулицю Ланову перейменовано на вулицю Героя України Олександра Петраківського.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Альона Кливак

    Вічна пам'ять
  • Лідія Волковська

    Світла Пам'ять Героям України
  • Нина Дубенко

    Світла пам'ять Героям.
  • Галя Хомич

    Вічна пам'ять Героям і Царство небесне

keyboard_arrow_up