Як триває декомунізація та дерусифікація Хмельницького

Як триває декомунізація та дерусифікація Хмельницького
  • У місті перейменовують вулиці та прибирають символіку.

  • Що ще лишається?

22 квітня на нашому сайті був опублікований матеріал про декомунізацію та дерусифікацію у Хмельницькому. Попри те, що декомунізація була розпочата на вимогу законодавства ще 2015 року, та до цього часу залишки радянської ідеології все ж залишалися у Хмельницькому.

Перейменування вулиць

З початком вторгнення Росії 24 лютого це питання знову привернуло увагу. У місті все ще залишаються вулиці, назви яких пов’язані з СРСР та Росією. У попередньому матеріалі ми розглянули 11 таких, але насправді їх значно більше.

Того ж дня, коли вийшов матеріал, на сайті міськради з'явилися проєкти рішень про перейменування вулиць. Вони стосувалися і Хмельницького, і сіл громади. Зокрема, вулицю Гагаріна було запропоновано перейменувати на Героїв Маріуполя, Купріна — на Симона Петлюри, Пушкіна — на Героя України Олексія Скоблі, Толстого — на Князя Святослава Хороброго, Хотовицького — на Івана Пулюя.

Відео дня

Як і раніше, поки що залишаються «на паузі» вулиці Майборського та Мельникова. Перша — через кілька варіантів назв, друга — через будівництво та пов’язаний із цим документообіг.

Загалом новина про перейменування вулиць серед наших читачів була сприйнята позитивно. Втім, були й зауваження:

Сьогодні, 28 квітня, депутати міськради схвалили перейменування вулиць. Рішення було прийняте на засіданні позачергової сесії.

Радянська символіка

Окрім назв вулиць, радянська символіка у Хмельницькому також відображена і в пам’ятниках. Після виходу матеріалу на сайті vsim.ua серп і молот з зіркою прибрали на військовому кладовищі. Також там вже немає дат німецько-радянської («Великої Вітчизняної») війни — 1941-1945.

Серед радянських «надбань» також можна згадати танк Т-34, встановлений біля перехрестя Кам’янецької та Сковороди. Міський голова Олександр Симчишин раніше розповідав, що демонтовувати його не будуть, оскільки він «ідентифікований як український». До слова, танк Т-34 розроблявся у Харкові, там же виготовлена частина екземплярів.

Що буде з рештою «спогадів» про радянську окупацію, як от меморіалом слави, поки не відомо. Протягом тижня журналісти vsim.ua намагалися отримати коментар з цього приводу у заступника міського голови Хмельницького Віталія Діденка, але відповіді так і не отримали.

Читайте також: Недодекомунізація. Де в Хмельницькому ще залишилася пам'ять про СРСР

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Сидор Ковпак

    Руки геть від Хотовицького
  • Емілі Ястремська

    В цивілізованому світі пам'ятники знаряддям вбивства не ставлять.

    Читач86 reply Емілі Ястремська

    Это в цивилизации,которой в Украине нет и не пахнет!
  • 2Nja Fu2nja

    НЕ ЧІПАЙТЕ МЕМОРІАЛИ , НЕ ЧІПАЙТЕ МОГИЛИ , НІЧОГО НЕ ЧІПАЙТЕ !!!

    Там ваші предки , діди , батьки увіковічені ..радянська армія більшість з українців була ,також з грузинів , з чеченів , молдован , армян ...там майже не було москалів ..нащо ви вчепились до історії ??? Тоді час такий був і не було ніякої росії а був СССР , одна країна . І люди воювали не за радянську родіну , а за дітей , за внуків , щоб земля дісталась їм а не нацистам , щоб словяни жили на цій землі , заводи ночами і цілодобово працювали , жінки , діти, всі працювали для великої перемоги і ніхто не думав за ту владу , бо німець прийшовши , він знищував вот майже так само як росіяни зараз .   Що буде від того що ви дерусифікуєте , що далі ???  А ракети летять , літаки летять , бомблять , люди продовжуют гинути , і ворог тікати не спішить обратно в росію..ця ваша ерунда безполезна . А  як зачепите кладовище і меморіали , вам повік спокою не буде , ніколи ...ні вам ні вашим дітям ..  

    Наші предки заслужили цю славу і память , бо вони віддали свої життя тоді , за наше з вами сьогодні , їм тоді ще дітям -досталось найгірше , війна..хлопчики по 16 17 років пішли воювати , бити фашиста , який знищував людей ..тоже діти пішли  .. Не чіпайте , краще поставте квіти , запаліть вогонь хай горить для них , і згадайте їхній подвиг ..   вони робили це для нас .
  • Зигмунд Зондер

    Нарешті шось рухнулося. Ще б забрати взагалі отой цвинтар перед дитячою лікарнею десь поза місто. А то просто совкова дічь якась в центрі міста. Зробіть парк дізайнерський до прикладу з купою дерев. Собі ж перед особняками поробили гарно. Ніхто собі, в своєму дворі цвинтар не робить. А нам зробили москалики. І ми терпимо- тіпа так нада, міфологія там і всяке різне. А якщо прийдуть асвабадітєлі то в кожному дворі буде таке? Ви хочете цього? Подумайте.

    ванильная содовая reply Зигмунд Зондер

    Ці люди загинули щоб ви нині жили!!!!! Не можна чіпати могили солдатів !!!!

    PutnickFree reply Зигмунд Зондер

    Краще трохи привести до ладу цвинтар ніж побудують на тому місці ЖК або ТРЦ, інакше у нас не буває.

    Читач86 reply Зигмунд Зондер

    А ты хмельничанин?Сомневаюсь. Настоящий хмельничанин такое дерьмо не сделает.

    Андрей Гришнюк reply Зигмунд Зондер

    А нічого,що в тій війні,українці теж приймали участь!

    Що там, також поховані інші предки,діди,прадіди!...

    Оксана Полоудіна reply Андрей Гришнюк

    То була Друга Світова війна, яка тривала з 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року, а на нашій території розпочалась 22 червня 1941 року. Мій дід також воював, дійшов до Праги, проте... Чомусь ми вшановуємо саме дати 1941-1945...

    Стосовно розміщення військового кладовища - спірне питання, можливо дійсно варто його розмістити деінде, сусідство з дитячою лікарнею пригнічує. Але то треба запитати думку громадскості.

    Зигмунд Зондер reply Андрей Гришнюк

    Є такий термін: перепоховання. Якщо під тими камінцями перед дитячою лікарнею є трупи- перепоховати на цвинтарі. Встановити камінці там. Яка проблема? Навіщо воно в центрі міста? Предків та прадідів кацапів- в крематорій, як вони наших співвітчизників і по вітру.

    ARP Strogg reply Зигмунд Зондер

    мало тебе мама била , батько з дідом не брали на тебе ремня даремно ..а може й не помагало ..Був довбенем , так і лишишся ним - це вирок .

    PutnickFree reply Зигмунд Зондер

    Бажано ознайомитися і з іншими термінами, трупи, камінці в даному випадку вживати недоречно. І взагалі вчиться називати речі своїми іменами, а не видавати бажане за дійсне, який це центр міста, як і предків кацапів, які у той час віддали своє життя за нашу рідну землю.

keyboard_arrow_up