Мешканці багатоповерхівки на Тернопільській 5 років “воюють” із забудовниками

Мешканці багатоповерхівки на Тернопільській 5 років “воюють” із забудовниками
На фото будинок, де живуть мітингувальники
  • Вже 5 років поспіль триває судова тяганина між забудовником ПМП “Лідер” та мешканцями п’ятиповерхівки на Тернопільській.
  • Вчора, 15 квітня, активісти влаштували мітинг навпроти будівництва та не пускали туди техніку.
  • Конфлікт супроводжувався взаємними образами. До протестувальників, нібито, застосували фізичну силу.

Історія з цією скандальною забудовою триває вже 5 років. З 2015 по вулиці  Тернопільська 34/1 було заплановано будівництво нової висотки. Тут мали звести десятиповерхівку з паркінгом. Однак роботи досі не розпочалися. Адже мешканці сусідньої п’ятиповерхівки проти такого сусідства. Вони говорять, що через нову висотку можуть залишитися без житла. І вважають, що їхній будинок може піти під землю.

“Приїхали охоронці в балаклавах”

Мешканці вже неодноразово судилися із забудовником. Той же показує всі експертні оцінки та стверджує, що руйнації не буде. Представники компанії скаржаться, що щодня втрачають гроші через те, що сусіди не пускають на будівельний майданчик важку техніку. Тому вчора, 15 квітня, їм таки урвався терпець.

Компанія підрядника найняла охоронне підприємство для боротьби з впертими сусідами. За словами мешканців п’ятиповерхівки до них застосували силу кремезні чоловіки в балаклавах, а поліція мовчки спостерігала за “виставою” перед будмайданчиком.

Відео дня

На місці подій побував журналіст vsim.ua. Далі читайте про те, що сказали самі мешканці, представники забудовника та поліція.

“Розкидали жінок і пенсіонерів”

Анатолій, мешканець будинку по вулиці Тернопільській 34/1 розповів журналістам, що 15 квітня вони черговий раз вийшли на мирну акцію протесту проти забудови навпроти. Після того, як активісти не пустили на будмайданчик техніку до них, нібито, застосували силу. Мешканці будинку зняли все на камеру та викликали поліцію. На виклик прибуло кілька екіпажів патрульних. За словами Анатолія, правоохоронці просто спостерігали за конфліктом і не втручалися. А після розмови із представниками забудовника сказали мешканцям не чіпати будівельників та дозволити їм виконувати свою роботу.

  • Ми проти забудови чергової земельної ділянки, яка ще залишилася вільною на карті нашого міста. Протягом 5 років наша місцева ініціатива тягається з орендарем землі. Їм міська влада виділила цей шматок землі під будівництво. Тут мають звести десятиповерховий будинок з паркінгом. Сьогодні ми перешкоджали завезенню будівельного обладнання та спецтехніки для початку будівництва. Будівельник наняв невідому групу осіб, яка застосувала до нас фізичну силу. Розкидали тут усіх - і жінок, і стареньких. Ми викликали поліцію, але вони нічого не зробили, - розповів Анатолій.

За словами чоловіка, раніше на місці будівництва була єдина в цьому районі парковка. Там місцеві мешканці ставили свої автомобілі. У 2015 році людей лишили такої можливості. а колишню стоянку передали у власність забудовника.

  • По старій хмельницькій схемі кожна стоянка доводиться до банкрутства і на її місці будується чергова висотка. Таке враження, що Південно-Західний мікрорайон хтось програв в карти. Ми вже неодноразово зверталися до міської влади, але зрушень в нашу користь немає. Ми у відчаї, нам постійно погрожують. Кілька років тому ми навіть ставили палатки і чергували тут по черзі,  - зазначив Анатолій.

“Боїмося залишитися без житла”

Мітингувальники пояснили, що основна причина їхніх протестів криється в просіданні жилої п’ятиповерхівки. Її мешканці бояться, що будинок піде під землю і вони залишаться без даху над головою. В експертні оцінки забудовника вони не вірять, а незалежна експертиза коштує дорого.

  • Для нас ця забудова - це велика біда. Бо ми можемо залишитися на вулиці. Справа в тому, що будинок просідає, вже є тріщини по ньому. А якщо тут почнуть будувати, то він може взагалі піти під землю. Ми хотіли замовити експертну оцінку через міську раду, а там сказали, що для них це дорого. Ми вже раз були  добилися, щоб зупинили будівництво. Міськвиконком скасував дозвіл, але державна архітектурна інспекція не провела перевірку і все почалося по новій. Зараз поки немає експертної оцінки в них є можливість завезти сюди техніку. Там уже вода стоїть на тому будівництві, якщо вона піде під будинок, вона його підмиє і він рухне, - розповіла мешканка п’ятиповерхівки Наталія.

Забудовник каже, що несе збитки

Будівництвом на Тернопільській 34/1 наразі займається столична підрядна організація спільно з колишнім забудовником ПМП “Лідер”. На будівництві говорять, що мають всі дозвільні документи. Також забудовник має результати незалежного експертного центру із столиці та висновки судової експертизи.

  • Раніше цим проектом займався забудовник ПМП “Лідер”. Йому скасовували всі дозвільні документи. Через суд він відновив все і дійшов навіть до Верховного суду. Тоді зробив всі експертизи. Через постійну тяганину компанія понесла суттєві збитки, тому самостійно не може продовжувати будівництво. Наша компанія уклала договір з ПМП “Лідер”. Ми фінансуємо, а вони забудовники на папері. Те що воно говорять, що ніби будинок розвалиться чи вода підніметься, то все домисли. Ми повторно провели всі експертизи і там немає жодних перешкод. Ми замовили висновок в експертному центрі в Києві. У них репутація напрацьована роками, заради Хмельницького вони б не стали нею ризикувати. У нас є всі рішення судів, про закриття кримінальних справ, які порушували проти нас. Є також висновок судової експертизи. Це вже не ми замовляли, а суд. Але вони і йому не вірять, - розповідає представник забудовника Валентин.

“Не дають людям падати під колеса”

Представник забудовника розповідає, що в 2018 році міська влада організувала громадські слухання. Під час них забудовник пропонував мешканцям вирішити все мирно та відшкодувати збитки, в разі необхідності.

  • Ми знаємо, що це питання намагалися врегулювати мирно і до нас, але мешканці не йшли на контакт. Ми взялися за це будівництво півтора місяці тому. За цей час ми вже пропонували цим активістам зробити щось для їхнього будинку. Пропонували зробити там дренаж, стягнути фундамент. Але вони сказали, що їм від нас нічого не потрібно. І будинку тут не буде,  - розповідає представник забудовника.

Валентин говорить, що компанія забудовника несе значні збитки через дії активістів. За його словами, дійшло вже до того, що мешканці будинку навпроти просто падають під колеса, щоб не пустити техніку.

  • Вони не дають нам завести техніку для робіт. Ми вже понесли серйозні збитки. Лише за минулий тиждень за простій техніки нам доведеться заплатити близько 100 тисяч гривень. Ми вже були у начальника міського відділу поліції показували, що у нас є всі дозволи. Але вони продовжують перешкоджати роботі. Тому ми найняли охоронну фірму, вони просто не дають людям падати під колеса. Ніхто їх не розштовхував і тим паче не бив, - розповів Валентин.

Що кажуть в поліції

На місці події працювала поліція. Правоохоронці взяли покази у учасників мітингу та переглянули дозвільні документи. Після цього на будівництво заїхала техніка забудовника у супроводі патрульної машини.

  • Нам надійшов виклик на 102 про те, що велика кількість громадян зібралися разом і щось роблять. Коли ми прибули на місце події, то зрозуміли, що там відбувається. Там не було порушення громадського порядку чи  блокування дороги. Потім прийшло аналогічне звернення про незаконне будівництво. Це з точки зору мешканців. Тому туди приїхала вже слідчо-оперативна група для того, щоб встановити всі обставини, - пояснює речник управління патрульної поліції у Хмельницькій області Роман Мартинюк.

  • Патрульні в даному випадку лише охороняли громадський порядок, бо людей багато, не зрозуміло, що може бути, жодних заворушень при наших працівниках не було. Тому вони дочекалися поки СОГ візьме всі показа і поїхали. На рахунок супроводу можу сказати, що все відбувалося на проїжджій частині. Дорога у нас для автомобілів, люди просто ходити про проїжджій частині не можуть, тому ми просто забезпечили проїзд транспортного засобу, - говорить Роман Мартинюк.

Також в поліції розповіли, що до них надійшло вже кілька заяв від обох сторін по даній справі. Всі вони внесені до журналу єдиного обліку.

  • У нас є багато заяв по цій справі. Зверталася і одна сторона, і інша. Всі звернення будуть розглядати дільничні офіцери поліції, - зазначила речник міського відділу поліції Людмила Берестовська.

“Ситуація штучно нагріта”

У міській раді пояснюють, що про даний конфлікт знають давно. Мешканці будинку на Тернопільській 34/1 неодноразово зверталися в міську раду зі скаргами. Проте у чиновників відповідь однозначна. Забудовник має всі необхідні документи, тому перешкоджати будівельним роботам мешканці не мають права.

  • У компанії забудовника все в порядку з документами, пройдена відповідна експертиза. На будівництво є погоджений проект, згідно яким дотримані всі державні будівельні норми. Згідно чинного законодавства, він має право розпочинати всі будівельні роботи. Якщо люди з тим чи іншим не погоджуються вони можуть звернутися до відповідних контролюючих органів, отримують офіційне роз’яснення і тоді конфлікт має бути вичерпаний. Тут ми бачимо, що ситуація, на перший погляд, штучно нагріта, незрозуміло для чого. Якби там будівництво було за 5-10 метрів від будинку, тоді дійсно була б проблема. А в даній ситуації все законно і державні будівельні норми витримані. Чому люди починають настільки загострювати цю ситуацію, я конкретно пояснити не можу, - каже директор департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міської ради Олександр Чорнієвич.

Вже сьогодні, 16 квітня, мешканці повідомили журналістам vsim.ua, що планують провести власну експертизу. Тому історія з конфліктом, який триває вже 5 років ще не завершилася. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Vitalii Bielokon

    Не захищаю забудовників але на відео не видно щоб хтось когось бив
  • Сіма

    Хочуть всратись і не перднути. Отримали квартири на халяву через приватизацію, то зробіть хоча б експертизу за свій рахунок. Хотіли на халяву за рахунок коштів платників податків, не вдалось. То вони  вирішили, що вони праві. Правий забудовник, у нього є експертні висновки, які дозволяють будівництво. А вот такі "активісти" завжди колотять білим світом, починаючи із Майдану і закінчуючи туалетом
  • Мастер Автополив

    Це який жах з часів тирана Януковича? Агов, де ативісти люстратори та чесні суди? ))))
  • Сніжана Романова

    Знайома ситуація сталась і біля нашого будинку по вул.Панаса Мирного на Озерній, але ми дякувати Богу, нашим деяким мешканцям, ми відстояли свою прибудинкову територію. Ми також мали три суди, ми також можна сказати жили під нашим будинком при морозах. Але у нашому випадку нам чина влада допомогла, не без наших насідань на неї. Ми мітингували, перекривали дорогу, нам розрізав забудовник дерева. Одним словом ми це пережили. Дуже хочеться надіятись що  на цьому все. Тому бажаю Вам відстояти свої права. Одне лиш цікаво, якщо експертиза яку замовлять мешканці будинку , покаже висновок не на їхню користь, що тоді? Удачі Вам!

    Галина reply Сніжана Романова

    Я знаю про Вашу ситуацію на озерній, і повірте, вона кардинально відрізняється від ситуації на вул. Тернопільській, у Вас дійсно була прибудинкова територія, Поруч зупинка, і те будівництво мало бути під Вашими вікнами і Ви мали право відстоювати свої інтереси. Тут же, зовсім інше, земельна ділянка забудовника та мешканців - навіть НЕ МЕЖУЮТЬ!! Між цими ділянками проходить дорога, вони не суміжні, це не прибудинкова територія цього будинку 34-го, а зовсім окрема земля! Земля ПМП Лідер не є територією загального користування і не прибудинковою у мешканців, за неї плотять оренду і мають всі необхідні документи. Цей конфлікт був з самого початку штучно створеним і час від часу підігрівається! Якщо у людей є обєктивні побоювання щодо свого будинку то вони би погодились на всі пропозиції щодо покращення фундаменту, ремонтів і тд, але їм це не потрібно)) Вони готові жити і далі в "аварійному" (по їх словам) будинку, і стояти на своєму, аніж відремонтувати своє житло і дати людям працювати... це абсурд

    Сіма reply Сніжана Романова

    Просто забудовник вирішив зійти пацієнтам психлікарні з дороги. Молодець
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:52 На Хмельниччині солістка відомого гурту зареєструвала авто 20:06 Закупнянський кар’єр на Хмельниччині приватизувала харківська компанія 19:24 Лікарня у Хмельницькому почала продавати електроенергію, яку виробила на даху 18:35 Зеленський вручив нагороди прикордонникам у Хмельницькому (ВІДЕО) Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 17:51 Поселення старожителів на Хмельниччині мало не стало сільськогосподарською землею 17:08 У громаді на Хмельниччині запустять безкоштовний автобус до кладовища 16:31 На Хотовицького затримали чоловіка з наркотиками, – поліція 16:06 Симчишин ухвалив чотири кадрові рішення (ІМЕНА) 15:45 Нові знижки на улюблені товари в мережі супермаркетів «Грош»! (новини компаній) 15:20 На Хмельниччині на воді за добу загинули двоє людей 15:10 До кладовища у Шаровечці курсуватиме додатковий транспорт 14:06 Закон про мобілізацію, НМТ й запис до школи: про зміни в травні для хмельничан 13:34 Зеленський побував у Хмельницькому (ВІДЕО) play_circle_filled 12:01 У Старокостянтинові в квартирі вибухнула граната. Є постраждалий 11:51 Чому скорочують Хмельницький обласний ліцей? Версія влади та позиція батьків і вчителів 11:00 Сергій Тюрін офіційно став головою Хмельницької ОВА 10:24 «Пішов неповторний голос». Хмельничани попрощались з артистом ансамблю «Козаки Поділля» 09:20 Вручили нагороди рідним загиблих воїнів з Хмельниччини: імена photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up