Ми перевірили як підприємці міняють “кричущі” вивіски на магазинах Хмельницького

Ми перевірили як підприємці міняють “кричущі” вивіски на магазинах Хмельницького
  • З липня в Хмельницькому діють нові правила розміщення вивісок.
  • Міська рада зобовязала приватних підприємців прибрати “базарний стиль” з вулиць міста.
  • Чи замінили підприємці “кричущі” вивіски, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Ще 25 січня цього року у Хмельницькому затвердили нові правила розміщення вивісок. До 1 липня місто мали “зачистити” від “кричущих” вивісок та величезних плакатів, які спотворювали фасад будівель. Підприємці за власний кошт мали демонтувати невідповідні нормам вивіски. Відповідно до складності робіт їм надали конкретний термін, необхідний на демонтаж та заміну. Контроль за розміщенням поклали на працівників управління архітектури. Ті мали наглядати за самовільним розміщенням вивісок та інформувати підприємців про необхідність усунення помилок. За порушення приписів на підприємців повинні накладати санкції у вигляді адміністративного штрафу.

Минуло вже майже п’ять місяців від моменту, коли б вулиці нашого міста стали схожими на європейські. Журналісти vsim.ua перевірили, чи слідують підприємці новим правилам та чи замінили вже вивіски на своїх закладах.

У списку підприємців, яких зобов’язали змінити “кричущі” написи, - 181 адреса. Як повідомили в управлінні архітектури, з цього величезного переліку повністю змінили свій фасад лише 2 організації. Ще 10 підприємств притягнули до адміністративної відповідальності за порушення правил розміщення вивісок. Для кожного закладу на засіданні адміністративної комісії було визначено штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень.

Відео дня

Проте розмір штрафу переважну більшість підприємців не дуже то й лякає. Ми пройшлися центральною вулицею міста та пофотографували вивіски кількох магазинів з переліку. Зміни були зафіксовані лише за трьома адресами.

  1. Проскурівська, 1

За даною адресою знаходиться магазин “Золотий вік”. Ще кілька місяців тому вітрини магазину виглядали надто яскраво, вивіски займали більше ніж 30% вітрини, що суперечило правилам розміщення вивісок. В даному випадку до нових правил дослухалися лише частково. Прибрали зайві банери з вікон, проте назва закладу дублюється кілька разів, що суперечить затвердженим нормам.

2. Проскурівська, 16

За адресою розташований ТОЦ “Променад Опександрійський”. В приміщенні знаходиться купа окремих магазинів різних власників, тому вивісками заповнена тут кожна вітрина. Зображення прибрали лише з центрального входу до відділення “ІмексБанку”.

3. Проскурівська, 18

За адресою знаходиться аптека D.S. "D.S." - це скорочення, яке використовується при виписуванні рецепта ще з часів Гіппократа. За новими правилами табличку треба оформляти лише українською та без помилок. Назви іншими мовами дозволяють лише, якщо така назва зареєстрована як торгова марка або бренд.

4. Проскурівська, 19

За адресою знаходиться відділення “ПриватБанку”. Вивіски можна розміщувати у вікнах, вітринах або на прозорій частині дверей, але вони не мають перекривати більше ніж 30% простору. В даному випадку вивіски перекривають весь периметр вікна.

5. Проскурівська, 21

За адресою знаходиться фаст-фуд “Friday”. За правилами табличку треба оформляти лише українською мовою. “Friday” - це не назва, яка зареєстрована як торгова марка або бренд.

6. Проскурівська, 45

За адресою знаходиться кафе “Пельмені та вареники”. За новими правилами розмір вивіски не має бути більшим за 3 квадратні метри та дублювати одну й ту ж назву кілька разів. На фото ми бачимо протилежне.

7. Проскурівська, 53

За адресою знаходиться ТЦ “Сіті-центр”. Приміщення просто обліплене вивісками різного кольору та різних форм. За новими правилами, якщо в певному приміщенні є декілька власників або орендарів, то їхні вивіски можуть розміщуватися біля вхідних дверей, але мають бути меншого розміру та з однакового матеріалу.

8. Проскурівська, 58

За адресою знаходиться лазерна дермато-косметологія “New Laser”. Тут журналісти помітили відразу кілька порушень, які до цього часу не усунули. Найперше - це назва, яка за новими правилами має бути оформлена українською мовою. По-друге, вікна приміщення на 100% займає вивіска, хоча за правилами - має бути лише 30%.

З восьми досліджених адрес, жоден заклад не відповідає новим “Правилам розміщення вивісок у місті Хмельницькому”, які діють ще з січня 2018 року. Згідно з нормативними документами підприємці мали замінити “кричущі” вивіски до 1 липня цього року. Поки що процес звільнення Хмельницького від “базарного” стилю рухається дуже повільно, чи з’являться нові оштрафовані, слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Якими мають бути нові вивіски

Нагадаємо, що за новими правилами розмір вивіски не має бути більшим за 3 квадратні метри. У центральній частині міста власникам пропонують виготовляти їх з природних матеріалів, щоб не псуватися фасади старовинних будівель. Форму, колір і шрифт напису на вивісці мають підбирати до архітектури фасаду. Табличку треба оформляти лише українською та без помилок. Назви іншими мовами дозволяють лише, якщо така назва зареєстрована як торгова марка або бренд. Вивіски мають бути розміщені біля входу у приміщення установи або організації. Встановити їх можна над вхідними дверима, вітриною або вікном. Якщо ж вони розміщені у вікнах, вітринах або на прозорій частині дверей, то не мають перекривати більше ніж 30% простору. Вивіску можна чіпляти і на стіні між дверима і вікном або вітриною. Якщо ж у певному приміщенні є декілька власників або орендарів, то їхні вивіски можуть розміщуватися біля вхідних дверей, але мають бути меншого розміру та з однакового матеріалу. Не можна вішати інформаційні таблички вище першого та цокольного поверху. Це можуть робити лише власники будівлі і за умови, що таке передбачено паспортом фасаду.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Andrey Demchuk

    Люблять наші люди "ліпити"...
  • Олексій

    Нехай влада за свій рахунок міняє оті вивіски, а то рейтинг собі підняти захотіли за чужий кошт
  • Ольга Олюся

    Так і хочеться сказати:" нєхєр вам  робити"
  • Андрій

    Нажаль гральні автомати мають скрізь зелене світло. В районі овочевого ринку їх навіть і ніхто не попереджав про нові правила. Зате по дрібних підприємцях які  ледь виживають на даний час проїхалися катком. Так, згідний, давайте зробимо все чисто і красиво, але ж поставте УСІХ в одинакові умови. З таким підходом у нашій  країні незабаром залишаться лише пенсіонери і пільговики. Їм мало 2-х мільйонів молодого населення в Польщі. Скоро докеруються до того що самі будуть тікати на полуниці і яблука.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up