Монотеатру «Кут» дають нове приміщення: де саме та що буде зі старим

Монотеатру «Кут» дають нове приміщення: де саме та що буде зі старим
  • Заклад розташований на Проскурівського підпілля.

  • Йому планують передати на баланс додаткове приміщення площею 22,5 квадратного метра.

Монотеатр «Кут» є комунальним підприємством, яке підпорядковане Хмельницькій міській раді. З часу заснування у 1992 році заклад займає невелике приміщення на Проскурівського підпілля, 34. Воно прибудоване до будівлі, яка колись була кінотеатром «Мир», а зараз занедбана та аварійна.

Тепер же монотеатру планують передати приміщення на Кам’янецькій, 2. Воно має загальну площу 22,5 квадратного метра. Про це йдеться у проєкті рішення виконавчого комітету, яке опубліковане на сайті Хмельницької міської ради.

Ми поспілкувалися з керівником театру Володимиром Смотрителем. Він розповів, що наявне приміщення вже не задовольняє потреб «Кута», оскільки має занадто малу площу. Після отримання нового приміщення на Кам’янецькій старе продовжать використовувати. Тобто про переїзд мова не йде.

Відео дня

— У нашому театрі за майже 30 років накопичилося стільки декорацій, стільки костюмів, що немає куди дівати. Ми зносимо це все в кінотеатр «Мир», там де воно все в мотлоху і в будь-який момент може впасти. Звичайно, що нам потрібна якась така кімнатка, щоб там був бухгалтер, щоб там була вся наша документація, щоб не дай Боже нічого не сталося, бо це все небезпечні штуки, це треба зберігати. Плюс, щоб може якісь комп’ютери були, щоб можна було працювати й таке інше. Тому це просто виробнича необхідність для нашого комунального підприємства, — розповів Володимир Смотритель.

Керівник театру також зазначив, що на початку роботи театру, а це 1992 рік, невелике приміщення не було проблемою. Проте з часом його перестало вистачати, адже реквізит та документи накопичувалися роками. Крім того, на Кам’янецькій, 2, розміщені об’єднання «Яворина» та об’єднання ветеранів, з якими театр проводить спільні заходи.

Довідка. Монотеатр «Кут» заснований рішенням Хмельницької міської ради народних депутатів від 8 грудня 1992 року. Це відбулося після того, як Володимир Смотритель переміг на Всеукраїнському фестивалі авторської пісні «Оберіг-92». Особливістю монотеатру «Кут» є те, що в ньому одна людина є одночасно директором, художнім керівником та актором.

Щороку в монотеатрі проводять міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння». Володимир Смотритель неодноразово виступав за кордоном, має звання «Заслужений артист України» та «Народний артист України». У репертуарі монотеатру — 16 вистав. Як стверджується на сайті Володимира Смотрителя, це найбільший діючий репертуар серед стаціонарних театрів одного актора в Європі.

Нагадаємо, що у Хмельницькому проводили громадські обговорення щодо долі приміщення колишнього кінотеатру «Мир». За результатами з’ясували пріоритети хмельничан:

У звіті, опублікованому на сайті міськради, наведений орієнтовний графік реконструкції:

Заступник міського голови Микола Ваврищук розповів журналістам vsim.ua, що концепція перетворення будівлі ще не напрацьована остаточно. Проведення інвестиційного конкурсу було одним із варіантів подальших дій, але наразі говорити про це зарано.

Читайте також: Знести не можна залишити. Яким бачать майбутнє кінотеатру «Мир» влада та хмельничани

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олена Петрівна Н.

    Чому нікого не цікавить, що це пам'ятка архітектури?!
    Чому люди настільки байдужі до свого історичного спадку ???

    Це приміщення не може бути проданим, а тим паче знесеним !!!
  • Діма Сокол

    Цікаво таке
  • Юрий Гонта

    Втроём на одной ноге )))
  • Vladislav Voedilo

    Однушка в хрущевке на 70 зрителей ). А еще сцена, гримерки, касса опять же.... Нормуль

    Юрій Дмитрович Сіваш reply Vladislav Voedilo

    нравиться колхоз езжай в Венскую оперу. там места много.

keyboard_arrow_up