Знести не можна залишити. Яким бачать майбутнє кінотеатру «Мир» влада та хмельничани

Знести не можна залишити. Яким бачать майбутнє кінотеатру «Мир» влада та хмельничани
  • Будинок на Проскурівського підпілля порожній та занедбаний.

  • Лише його невелику частину займає монотеатр «Кут».

Невелика одноповерхова будівля на Проскурівського підпілля, 34, стоїть пусткою. Лише частину цієї споруди займає монотеатр «Кут». Решта будівлі перебуває в аварійному стані. У міській раді взялися за будівлю, проте чиновники говорять, що своїми силами точно не впораються. Аби вирішити, що має бути в будівлі, залучили громадськість. Розповідаємо про все детальніше.

Що відомо про будівлю, де був розташований кінотеатр «Мир»

Споруду звели на початку XX століття. Спершу тут був кінотеатр «Оаза». Такі заклади за часів Російської Імперії називали ілюзіонами. З приходом більшовиків заклад отримав нову назву — «Кіно імені Леніна». На початку 1920-х років тут також влаштовували циркові виступи та шоу борців.

Протягом 1945-1982 років тут була обласна філармонія, а протягом 1982-1992-го — кінотеатр «Мир». Згодом тут розміщувалося ТОВ «Муніципальна телерадіокомпанія „Контакт“». Фірма, до слова, зараз перебуває в стані припинення. Міськрада судилася з нею через приміщення кінотеатру, і зрештою 2013 року будівля повернулася в комунальну власність. Монотеатр «Кут» займає невелику частину будівлі від 1992 року.

Відео дня

Що хочуть бачити хмельничани в колишньому кінотеатрі

Аби дізнатися думку містян, у міськраді провели онлайн-опитування. За п’ять днів спеціальну анкету заповнили 819 осіб. Серед запропонованих варіантів найбільшу підтримку мали такі (можна було обрати кілька):

Такі результати сьогодні, 8 червня, оприлюднили під час зустрічі, присвяченій реновації колишнього кінотеатру. З наведених даних можна зрозуміти, що хмельничани переважно хочуть, аби будівля була збережена та використовувалася для заходів культурного характеру.

Що кажуть у міськраді

Тривалий час у міськраді говорили про плани облаштування на місці кінотеатру багаторівневого паркінгу. Втім, сьогодні під час зустрічі йшлося, що єдиного бачення немає навіть серед чиновників.

— В жодному випадку немає якогось остаточного бачення серед представників влади, що б там могло бути. Навіть серед представників влади є різні бачення розвитку цієї зони, — розповів заступник міського голови Василь Новачок.

Однак, судячи зі слів чиновників, у міськраді все ж встановили певні рамки, в межах яких має йти мова щодо будівлі. Василь Новачок розповів, що після напрацювання концепції має бути знайдений інвестор на конкурсній основі.

— Хмельницька міська рада не планує залучати якогось великого бюджетного фінансового ресурсу задля розвитку цього об’єкту. Тобто ми маємо розуміти, що в цьому об’єкті має бути якась інвестиційна складова, — сказав чиновник.

В будь-якому випадку, за словами Василя Новачка, кінотеатр «потягне» мільйони гривень. В контексті бюджетного фінансування виконувач обов’язки начальника управління архітектури Максим Дружинін зазначив, що «є більш нагальні проблеми».

В управлінні архітектури також є певні умови щодо реновації кінотеатру. Перш за все, як зазначив Максим Дружинін, висота будівлі в цьому місці не повинна перевищувати п’яти поверхів. Це передбачено чинним історико-архітектурним опорним планом. Крім того, як розповів чиновник, земельна ділянка повинна бути забудована менше, ніж на 100%. Також позиція міської влади полягає в тому, що монотеатр «Кут» має залишитися там, де він є зараз.

Будівля кінотеатру зовні

Будівля кінотеатру зсередини

На зображенні може бути: у приміщенні
Тут і далі — фото управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради

На зображенні може бути: на відкритому повітрі

На зображенні може бути: у приміщенні

На зображенні може бути: у приміщенні

На зображенні може бути: у приміщенні

На зображенні може бути: у приміщенні

На зображенні може бути: у приміщенні

На зображенні може бути: у приміщенні

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Рита Титаренко

    Тут, здоється, колись були конюшні, стайні, якщо, українською! Це казала бабуня! Років так 100! Я пам'ятаю тут філармонію, потім кінотеатр! Місце тут добре, центр! Хто має гроші, той і викупить і щось, побудує! В нас, хіба, є архітектура? Побачимо!
  • Svitlana Solonina

    Давайте вгадаю. Знесуть і на тому місці побудують житловий будинок або торговий центр.
  • Сергій Дзендзель

    продадуть комусь своєму за 1000грн, потім той свій продасть макдональсу за 1000000грн, а обговорювати можна довго і багато ( треба створити активність типу "переживаємо" за судьбу.)

    Volodymyr Gumenyuk reply Сергій Дзендзель

    Сергій Дзендзель а второй это покупка недвижимости?

    Volodymyr Gumenyuk reply Сергій Дзендзель

    Чуш Малий так и не открывает не чего и здание не покупает. Вы сами должны предоставить всё от здания до бизнес плана , а потом они решат или давать вам ращрешение использывать их бренд.

    Чуш Малий reply Сергій Дзендзель

    Volodymyr Gumenyuk макдональдс в Україні франшизу не продає

    Сергій Дзендзель reply Сергій Дзендзель

    Volodymyr Gumenyuk Це ви так думаєте, харчування не основний їх бізнес )))

    Volodymyr Gumenyuk reply Сергій Дзендзель

    Сергій Дзендзель McDonald's не чего не покупает, он продает франшизу.
  • анатолий feniks

    Зробіть туристичну принаду зі сквериком і в майбутньому хмельничани тільки подякують.мало того це моливо за рахунок метцинатів але без хабарів і відкатів
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up