“Муніципальна няня” у Хмельницькому: деталі та умови проекту

“Муніципальна няня” у Хмельницькому: деталі та умови проекту
  • З нового року для хмельничан став доступний новий соціальний проект.
  • Він передбачає компенсацію батькам, які користуються послугою няні.
  • Які умови, як оформити договір та хто може стати “муніципальною нянею”, дізнавалися журналісти vsim.ua.

З 1 січня 2019 року у Хмельницькому запрацював новий соціальний проект “муніципальна няня”. Тепер батьки дітей до 3-річного віку можуть скористатися послугою няні та отримати грошову компенсацію на відшкодування її послуг. Кошти на реалізацію проекту вже надійшли з державного бюджету. Проте користуватися послугою поки нікому. Проект діє вже два місяці, а ось зареєстрованих хмельничан серед охочих немає. Про це розповіли в Управлінні праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради.

Чому хмельничани не поспішають “заводити няню” та хто може скористатися соціальною послугою, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Хто може скористатися послугою

Послугою можуть скористатися батьки дитини, яка не досягла 3-річного віку. Під проект “муніципальна няня” підпадають як громадяни України, так і іноземці та особи без громадянства. Послуга відкрита для охочих майже два місяці, проте “першопрохідців” серед хмельничан ще немає. До соціального захисту зверталося лише 5 осіб, які хотіли дізнатися про деталі послуги. В Управлінні праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради невелику кількість бажаючих пояснюють великою кількістю міфів навколо нової соціальної послуги.

Відео дня

  • Інформація про те, що така послуга надається тільки працюючим батькам - недостовірна. Нею можуть скористатися і ті мами, які перебувають у декретній відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. Те, що мама втрачає кошти на допомогу по догляду за дитиною теж не правда, адже такі виплати у нас не здійснюються взагалі. Ці 860 гривень, які отримує мама протягом трьох років - це інший різновид соціальної допомоги, який називається “допомога при народженні дитини”. Просто ці гроші розбивають на три роки. Тому мами можуть не хвилюватися, після підписання договору з “муніципальною нянею” виплата не припиниться, - пояснює заступник начальник управління соцзахисту Хмельницької міської ради Євгенія Мельничук.

Хто може стати “муніципальною нянею”

Для того щоб стати “муніципальною нянею”, потрібно отримати дозвіл на підприємницьку діяльність. Або ж бути працівником установи, яка займається наданням відповідних послуг.

  • Стати “муніципальною нянею” може особа, яка у встановленому порядку зареєструвала свою підприємницьку діяльність з надання даної послуги. Якщо створюється установа, яка відкриває свою діяльність для надання цієї послуги, її представник спокійно може бути нянею, - говорить Євгенія Мельничук.

Яку компенсацію обіцяють батькам

Батьки можуть укласти договір безпосередньо з нянею або юридичною особою. При наявності необхідного переліку документів обіцяють грошову компенсацію, яка відповідає прожитковому мінімуму на дитину до 6 років. Наразі йдеться про 1626 гривень. З 1 липня 2019 прожитковий мінімум зросте до 1699 гривень, а з 1 грудня - до 1779.

  • Сума компенсації на “муніципальну няню” дорівнює прожитковому мінімуму на дитину відповідного віку. Зросте прожитковий мінімум - зросте і компенсація. Якщо в родині є кілька дітей, які не досягли трьох років і няня буде опікуватися кожним із них, то компенсація буде здійснюватися на кожну дитину окремо, - пояснює Євгенія Мельничук.

Компенсація за послугу проводиться Управлінням праці та соціального захисту населення одному із батьків, за укладеним договором. Для цього раз у місяць батьки мають надати чек про оплату послуг няні, згідно якого і отримають відшкодування. Оплата здійснюється кожного наступного місяця за попередній. 

Які треба документи

Для того, щоб отримати компенсацію один із батьків має звернутися до територіального органу соцзахисту. Для оформлення потрібно надати такі документи:

  • заяву про перерахування коштів
  • копію договору з муніципальною нянею
  • копію чеків про оплату відповідних послуг
  • копію свідоцтва про народження дитини
  • паспорт заявника та ідентифікаційний код.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юрій Петрович

    Від самого початку створення цього проекту було зрозуміло - проект "ніпрощо", окрім самої назви. Здоровий глузд бере верх. Хто не мав справи з державою, а тим більш з фінансами від держави, той може ризикнути. Але зваживши усі за і проти вирішують на користь власної дитини. В кінці травня місяця минулого року вже говорили про цей проект. Але цього року випадково, а може "навмисно" не озвучили, що компенсувати витрати на няню за кожен місяць будуть в кінці року!!!! А не кожного місяця. Відшкодовуватимуть лише частину коштів в розмірі прожиткового мінімуму. Тобто 1626 грн. Кому таке буде потрібно, щоб отримати таку компенсацію, ще слід добре побігати. Тому і не хочуть втягуватися в таку кабалу ;(
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up