“Мурахи по шкірі”: у Хмельницькому показали фільм про мову “Соловей співає. Доки голос має”

“Мурахи по шкірі”: у Хмельницькому показали фільм про мову “Соловей співає. Доки голос має”
  • Вражаючі кадри з перших секунд.
  • Фільм про мову зібрав переповнений зал в кінотеатрі Шевченка.
  • Що розповіла про унікальну стрічку її авторка.

Переповнений зал і сльози на очах. Саме таким був прем’єрний показ документального фільму про етапи формування української мови “Соловей співає. Доки голос має” у Хмельницькому. До кінотеатру Шевченка прийшли кілька сотень юнаків та дівчат. З перших секунд на екрані постала моторошна картина. Це були кадри бойових дій на Сході: вибухи, кров та український дух в кожному слові. А далі голос Путіна: слова про Новоросію, “русский мир” та “помощь русскоязычному населению в Крыму”...

"Без мови - немає нації"

Фільм, від якого “мурахи по шкірі” - дітище засновників Всесвітнього Дня Вишиванки. Плеяда журналістів, сценаристів, режисерів, лінгвістів та філологів працювала над ним понад 3 роки. До роботи над документалкою долучалися науковці британських та американських провідних університетів. Звідки з’явилася ідея патріотичного фільму про мову, розповіла авторка стрічки Леся Воронюк.

Відео дня

За словами Лесі, мова є первинним ідентифікатором нації. Коли її забирають - нація припиняє існувати. У фільмі глядачам наводять дві паралелі: це Білорусь та Ізраїль. Одна країна відновила мову з нуля, інша - обрали другу державну - російську. В результаті залишилася без власної.

Лінгвоцид української мови

Автори фільму значну частину зйомок перебували й закордонних експедиціях. Адже його знімали у 5 країнах: Україна, Білорусь, Ізраїль, Велика Британія, Сполучені Штати Америки. До роботи долучалися представники Всесвітньої організації ЮНЕСКО. Також великий внесок у роботу зробила українська професорка Лариса Масенко. Вона одна із перших взялася за дослідження “лінгвоциду” - знищення української мови. Фільм наскрізь просякнутий боротьбою із цим явищем. 

“Соловей співає. Доки голос має” - це перше детальне дослідження української мови в історичному контексті. Кошти на фільм надходили з кількох джерел. Основним меценатом став благодійний фонд “Кращим бути”, долучалися меценати з Чернівців та волонтери з усієї України. 

Стрічку показали практично по всій Україні. Фільм збирає аншлаги не лише на Заході. Особливу увагу, за словами Лесі Воронюк, він привертає серед глядачів Донбасу. Прем'єрні перегляди пройшли у більше ніж 100 містах. Стартували з Києва у листопаді 2019 року. Відтоді команду фільму “Соловей співає” не перестають запрошувати до своїх міст громадські та волонтерські організації. До Хмельницького Лесю запросила голова Молодіжної громадської ради Анастасія Козак. 

Безкоштовно стрічку показують для учасників АТО/ООС, учнів та студентів. А на початку квітня знімальна команда “Соловей співає. Доки голос має” відправиться у тур прифронтовою зоною.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергей ВОЛОЩИК

    ТРАВЯТ ЛЮДЕЙ НА РОССИЮ!!!
  • Андрей Никифоров

    Передние ряды не выдержали наплыва эмоций и вышли из зала...

    Галина Білецька reply Андрей Никифоров

    То не передні ряди, а стільчики, які стоять перед сценою один на одному. Їх доставляють, коли у залі не вистачає місць.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:52 На Хмельниччині солістка відомого гурту зареєструвала авто 20:06 Закупнянський кар’єр на Хмельниччині приватизувала харківська компанія 19:24 Лікарня у Хмельницькому почала продавати електроенергію, яку виробила на даху. 18:35 Зеленський вручив нагороди прикордонникам у Хмельницькому (ВІДЕО) Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 17:51 Поселення старожителів на Хмельниччині мало не стало сільськогосподарською землею 17:08 У громаді на Хмельниччині запустять безкоштовний автобус до кладовища 16:31 На Хотовицького затримали чоловіка з наркотиками, – поліція 16:06 Симчишин ухвалив чотири кадрові рішення (ІМЕНА) 15:45 Нові знижки на улюблені товари в мережі супермаркетів «Грош»! (новини компаній) 15:20 На Хмельниччині на воді за добу загинули двоє людей 15:10 До кладовища у Шаровечці курсуватиме додатковий транспорт 14:06 Закон про мобілізацію, НМТ й запис до школи: про зміни в травні для хмельничан 13:34 Зеленський побував у Хмельницькому (ВІДЕО) play_circle_filled 12:01 У Старокостянтинові в квартирі вибухнула граната. Є постраждалий 11:51 Чому скорочують Хмельницький обласний ліцей? Версія влади та позиція батьків і вчителів 11:00 Сергій Тюрін офіційно став головою Хмельницької ОВА 10:24 «Пішов неповторний голос». Хмельничани попрощались з артистом ансамблю «Козаки Поділля» 09:20 Вручили нагороди рідним загиблих воїнів з Хмельниччини: імена photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up