На Хмельниччині хочуть створити туристичну локацію з козами та лавандою

На Хмельниччині хочуть створити туристичну локацію з козами та лавандою
Тут і далі фото зі сторінки "КозійДень" в Інстаграм та порталу AgroPortal.ua
  • Брат та сестра створили власну козину ферму. 

  • Вони вклали в неї більше мільйона гривень. 

  • А тепер на фермі планують зробити кав'ярню, сироварню, лавандове поле, аби привабити туристів.

У невеличкому селі Закриничне, що на Ізяславщині, ось уже 4 роки функціонує козина ферма “КозійДень”. Її створили брат із сестрою, на той час абсолютно нічого не знали про кіз. У 2019 році з’явився їхній сімейний бізнес, у якому сестра зайнялася розвитком ферми, брат відповідав за будівництво, а мама почала варити сир.

Олександра Остап'юк

Тепер вони планують зробити на фермі туристичну локацію та приваблювати відвідувачів не лише купівлею молокопродуктів. Про це співвласниця ферми «КозійДень» Олександра Остап’юк розповіла для AgroPortal.ua.  

Якби у 2019 році ми розуміли всі ризики та краще вивчили ринок, то, можливо, й не започаткували б власну справу, без якої тепер не уявляємо свого життя, — зізналася жінка.

Відео дня

 

Власники вклали у будівництво ферми більше мільйона гривень. Це виключно власні кошти сім’ї. На сьогодні стадо ферми складається з 50 кіз. Всі вони нубійської породи та живуть у американському червоному амбарі. Його, до слова, побудував брат Олександри своїми руками з нуля. 

 

З козиного молока фермери варять комерційні партії сиру. Але коштів від продажу бракує, аби покрити витрати на “КозійДень”. Тож власники задумали створити на фермі туристичну локацію. Спершу для туристів створять мінімальні умови, а згодом в планах лавандові плантації, кав’ярня та сироварня. 

— У ферму вкладено дуже багато, тому лише за рахунок продажу сиру окупити її не вийде. Ми хочемо зробити туристичну локацію. Ви лише уявіть: кози, лавандове поле, кав’ярня, сироварня, а навколо всього — ліс, луги та став. І в цій красі ви можете провести весь день. Чим не КозійДень? Але щоб запросити людей, потрібно створити мінімальні умови для них. Тому навесні хочемо зробити коробку під сироварню та кав’ярню, — розповіла Олександра Остап’юк. 

Нині ж у них 30 дійних кіз, а решта — молодняк. Фермери кажуть, фактично на такому обсязі вони можуть кожній козі приділити увагу. Тому розширюватися поки не збираються. Натомість створять принаду для туристів. 

Читайте також: Хмельницькі села, яких уже немає. Де вони були та що про них відомо

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (23)
  • Iryna Hryb

    Ну креативність у нас Українців не забрати
  • Михайло Івах

    Ідея бомба,обожнюю кізок.удачі
  • Rosanna Voronovska

    Нехай  щастить, аби "халявники"" усіх рівней,  не заважали!!
  • Liubov Vasylieva

    Молодці!!!

keyboard_arrow_up