На Хмельниччині розпочали ялинкові рейди. Порушників штрафуватимуть

На Хмельниччині розпочали ялинкові рейди. Порушників штрафуватимуть
Ілюстративне фото
  • Від 1 грудня в області розпочали операцію “Новорічна ялинка”.
  • Будуть виявляти порушників, які незаконно вирубують і продають дерева. 

Від 1 грудня на Хмельниччині розпочали так звані ялинкові рейди. Їх проводить екологічна інспекція спільно з правоохоронцями і лісовою охороною. 

Перевірки будуть відбуватись в лісі, а також на ринках і автошляхах. Виявлятимуть порушників під час заготівлі та реалізації новорічних ялинок. Нагадують і про адміністративну відповідальність. 

Як кажуть в Подільському лісовому офісі, порушення стосуються:

Відео дня
  • незаконної порубки і пошкодження дерев або чагарників;
  • перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників;
  • знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення.

За це загрожує штраф від 510 до 1020 гривень і на посадових осіб - від 2550 до 5100 гривень.

Окрім цього, за порушення порядку придбання чи збуту новорічних ялинок без документів, що підтверджують законність їх придбання "світить" штраф від 510 до 1700 гривень з конфіскацією, про що рішення приймаються відповідними місцевими судами.

Екологи додають, що за незаконне знищення ялинок нараховують збитки за завдану довкіллю шкоду. В грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року та помножується на розмір річної індексації такс.

Мешканців просять при покупці ялинки завжди просити показати документи, які підтверджують легальність дерева, а саме: товарно-транспортну накладну, де має бути чітко зазначена порода дерева, яке ви купуєте, наприклад: сосна, ялина. 

Наявність етикетки або пластмасової бірки зі штрих-кодом та ідентифікаційним номером на дереві також є однією з ознак легальності збуту. За необхідності можна просканувати код та звірити його в базі на сайті системи Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру.

В разі виявлення фактів незаконних порубок новорічних красунь, або їх реалізації можна повідомляти на телефон «Гарячої лінії» Інспекції за номером (0382) 70-28-39.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тамара Саницкая

    головне  урвати по-більше бабла, байдуже, що  війна😡

keyboard_arrow_up