На Хмельниччині створять рейдові групи з моніторингу спалювання трави

На Хмельниччині створять рейдові групи з моніторингу спалювання трави
  • В області створять спеціальні рейдові групи.
  • Вони займатимуться моніторингом самовільного спалювання рослинності.

На Хмельниччині все частіше фіксують випадки спалення сухої трави. Це є не лише порушенням законодавства, а й причиною виникнення трагічних випадків. В області вже зафіксували три смерті внаслідок таких дій. Про це раніше повідомляли в ГУ ДСНС в Хмельницькій області. Так, рятувальники й правоохоронці неодноразово зверталися до мешканців Хмельниччини із проханням не спалювати рослинність. 

Сьогодні, 23 березня, начальник ОВА Сергій Гамалій підписав наказ про створення спеціальних рейдових груп. Під час воєнного стану вони займатимуться виявленням та недопущенням спалювання рослинності. Групи працюватимуть на території Хмельницького, Шепетівського та Кам’янець-Подільського районів. Районним адміністраціям разом з сільськими, селищними та міськими головами  наказано сприяти їхній роботі. 

Нагадаємо, такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу за статтями 77 (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адміністративні правопорушення.:

Відео дня

• на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 060 грн до 6 120 грн)

• на посадових осіб — від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 грн до 21 420 грн).

Самовільне спалювання залишків сухої рослинності за статтею 77-1 КУпАП тягне за собою:

• накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн)

• на посадових осіб — від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1 530 грн)

 Читайте також: На Хмельниччині через спалювання трави загорілась вантажівка

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Сергей Носач

    Можливо,рейдові групи і потрібні. Можливо. А може квадрокоптер робить обліт час від часу.там видно де підпали. Група йде і тупо виписує штраф,макс. Може хтось сказати,скільки штрафів оплачено за минулий рік,за підпали.
  • Natalya Solohub

    Не пали траву!  Не спопеляй свою Землю!

    Спалювання сухих рослинних залишків стало для деяких наших громадян настільки звичним, що навіть теперішня ситуація в державі не «включила» їхні мізки. І поки на фронті воїни борються за нашу землю, є ті, хто в тилу її спопеляє!

    3 березня 2022 р. внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів додано також навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Для порушників передбачено покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

    Крім того, статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено покарання за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків у вигляді накладення штрафу на громадян  у розмірі від 3060 до 6120 грн. а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень. За ті ж дії, вчинені на природоохоронних територіях, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн.

    Звертаємось до голів територіальних громад Хмельниччини посилити контроль на територіях своїх громад та постійно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо недопущення випалювання залишків сухої рослинності!

    Закликаємо усіх повідомити сусідів, близьких, знайомих про можливі страшні наслідки від спалювання трави. Якщо Ви стали свідками підпалів, повідомляйте поліцію чи місцеву владу. Не мовчіть, не покривайте злочинців! Україна починається з
    кожного з нас!,
  • Олег Стреніцький

    Тільки треба жорстко карати, інакше не дійде.
  • Ніколай Моцула

    Люди ігнорують на вулиці реве серена на городі палять зілля цілий день

keyboard_arrow_up