На Хмельниччині знесли пам'ятник Затонському (ФОТО)

На Хмельниччині знесли пам'ятник Затонському (ФОТО)

 

  • Днями в селі Лисець на Дунаєвеччині демонтували пам'ятник катові українського народу Володимиру Затонському. 

Продовжується звільнення Хмельницької області від тоталітарних символів російсько-радянського окупаційного режиму. Нещодавно в селі Лисець Дунаєвецької міської територіальної громади знесли пам’ятник Володимиру Затонському.

“Сьогодні демонтовано пам’ятник організатору Голодомору Володимиру Затонському у його рідному селі Лисець на Хмельниччині! Для мене це особливо важливий гештальт через те, яка кількість моїх рідних загинула під час Голодомору. Геть з України!” – написав у Фейсбуці співзасновник проєкту “Декомунізація. Україна” Вадим Поздняков.

Відео дня

Володимир Затонський народився 27 липня (8 серпня) 1888 року в селі Лисець Ушицького повіту тоді ще Подільської губернії. 

Затонський - більшовицький партійний і державний діяч, один із виконавців Голодомору-геноциду в Україні. Як народний комісар освіти Затонський зробив усе для закриття Кам'янець-Подільського державного українського університету, який за цинічною іронією долі згодом буде названо на його честь.

На фото Затонський з сином (1928 р.)

Затонський завзято нищив національну культуру, сприяв необґрунтованій зміні українського правопису 1933 року, схвалював репресії проти «ідеологічно невитриманих» працівників освіти, керував демонтажем мозаїк і фресок Михайлівського Золотоверхого монастиря та причетний до русифікації України.

Нагадаємо, що в Хмельницькому на місці пам’ятника Героям Небесної Сотні також був пам’ятник Затонському. Його демонтували у 2014 році.

Читайте також:  У Хмельницькому за 15 хвилин демонтували пам'ятник Затонському (ВІДЕО)

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Нина Таран

    Хмельниччина була найрозумніша. Доброго вам здоров'я та довголіття, мирного неба над головою.
  • Maria Gavrish

    Хмельниччина пасла задніх у декомунізації, на жаль.

keyboard_arrow_up