На Хмельницькій АЕС побудують найпотужніший в Україні ядерний реактор

На Хмельницькій АЕС побудують найпотужніший в Україні ядерний реактор
  • Обладнання для ядерної установки обійдеться “Енергоатому” в 437,5 мільйонів доларів.

  • Це буде перший в Європі реактор, збудований за прогресивною технологією. 

  • Наразі їх таких у світі всього 5.  

Нещодавно український “Енергоатом” підписав контракт із американською енергетичною компанією “Westinghouse” на закупівлю реакторної установки для першого в Україні атомного блоку AP1000. Його побудують на Хмельницькій АЕС.

Сама установка вже виготовлена і наразі перебуває у США. Будівельні роботи на майданчику Хмельницької АЕС розпочнуться після ухвалення необхідного законодавства Верховною Радою України. Реактор встановлюватимуть на енергоблоці №5, повідомили в “Енергоатомі”. 

— Україна спільно з американськими партнерами продовжує рух до повного руйнування монополії росії на ринку атомних технологій. Таких реакторів не було в Україні, їх немає на пострадянському просторі, поки немає в Європі. Це — одна з найпрогресивніших технологій в атомній енергетиці, яка дає можливість підтримувати системи безпеки атомних станцій навіть у разі блекаутів і відсутності дизель-генераторів або інших систем живлення, – повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Відео дня

У вівторок, 26 грудня, «Енергоатом» в електронній системі Prozorro виставив інформацію про укладання договору з “Westinghouse Electric Company” на закупівлю обладнання для впровадження ядерної установки АР1000. Вартість договору становить 437,5 млн доларів США.

За словами керівника “Енергоатому” Петра Котіна, це обладнання має важливе значення для української енергосистеми. Адже фактична потужність блоків АР1000 становить 1100 МВт, тоді як наразі найпотужніші в Україні атомні блоки мають 1000 МВт.

Президент “Westinghouse” Патрік Фрагман додає, що технологія АР1000 нині є дуже надійною та однією з найперспективніших у світі.  Нагадаємо, 22 листопада 2021 року ДП «НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse підписали дві угоди про співпрацю з метою реалізації пілотного проєкту з будівництва енергоблоків АР1000 на майданчику Хмельницької АЕС. 20 січня 2023 року Уряд своїм розпорядженням погодив пропозиції Міненерго про розроблення ТЕО будівництва ядерної установки із застосуванням технічних характеристик реакторної установки типу АР1000.

Загалом, відповідно до рішень Кабінету Міністрів України та укладених між «Енергоатомом» та “Westinghouse Electric Company” меморандумів, в Україні планується збудувати 9 енергоблоків за технологією АР1000. Перші два з них будуватимуться на майданчику Хмельницької АЕС.

Довідка:
Реактор АР1000®️компанії Westinghouse - це реактор ІІІ+ покоління, який має суттєві переваги у порівнянні з радянським ВВЕР-1000, особливо за рівнем безпеки, технічними та економічними показниками.
Наразі лише п’ять блоків АР1000 експлуатуються у світі. Вони побудовані в США та Китаї. Ще п’ять – майже готові до пуску. Польща і Болгарія та низка інших країн також зацікавлені у будівництві таких реакторів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (23)
  • Tamara Stoudent

    Питання : ХТО ЦЕ ВИРІШИВ ? І КОЛИ ВИРІШИЛИ ?
  • Павел Захарков

    коментарі...
  • Olga Podokopna

    А для чого і для кого це пишуть???
    Може підказка комусь???
  • Валя Калінова

    Більше немає куди гроші списати? Які нахрин реактори від час війни?!!! Якщо ці недалекі сросіянці п'ють бо критичні інфраструктурі! Як єбануть в реактор нам  срака!!! Думайте головою дебіли!

keyboard_arrow_up