На Хмельницькій АЕС зафіксували поштовхи турецького землетрусу: подробиці

На Хмельницькій АЕС зафіксували поштовхи турецького землетрусу: подробиці
  • Сейсмологи атомної зафіксували відлуння землетрусу, який відбувся в Туреччині та Сирії.

  • Енергетики кажуть, ХАЕС здатна витримати землетрус потужністю до 7 балів. 

  • Чи можливі на території Хмельниччини такі землетруси дізнавайтеся далі. 

Із понеділка, 6 лютого, на території Туреччини та Сирії не вщухають землетруси. Вони мають потужність від 5 до майже 8 балів та спричинили руйнівні наслідки на території цих держав. Число жертв в обох країнах дійшло до 9 тисяч, та їх кількість продовжує стрімко зростати. Сьогодні в Туреччині знову трясло. 

Додамо, що за останні дні серія землетрусів прокотилася усією планетою. На сайті volcanodiscovery.com подають статистику та інформацію по кожному землетрусу. Судячи з карти сейсмологічної активності за останні 48 годин вони відбувалися на таких територіях:

Скрін з volcanodiscovery.com
Довідка:
Західні фахівці використовують шкалу, яка враховує фізичні наслідки руйнування, а не енергію, як за шкалою Ріхтера. Тому 8-9 балів (зафіксовані у Туреччині) прирівнюються до 6-7 балів за шкалою Ріхтера.

Землетрус на ХАЕС

В Україні чітких поштовхів чутно не було, однак, сейсмологи двох атомних електростанцій зафіксували відлуння землетрусу в Туреччині та інших регіонах світу. В Енергоатомі кажуть, що незначні поштовхи зафіксували системи сейсмічного моніторингу Хмельницької та Південноукраїнської АЕС.

Відео дня

Зазначено, що обладнанням, яке фіксує поштовхи земної кори, оснащені всі атомні України. В режимі реального часу Головний центр спеціального контролю відслідковує та реєструє будь-які відхилення від норми сейсмічної стійкості в районі розташування атомних станцій.

— Українські АЕС здатні витримати землетруси потужністю до семи балів за шкалою Ріхтера. Всі українські атомні проєктувалися з урахуванням сейсмічної активності регіону. При виборі майданчиків для будівництва обиралися ті ділянки, де найбільш безпечно. Вітчизняні атомні станції здатні витримати землетруси потужністю до семи балів, — зазначив президент Енергоатома Петро Котін. 

Також на українських АЕС працює аварійний захист енергоблоків: при шести балах блоки терміново зупиняються та переводяться у безпечний стан.

Кожні десять років фахівці перевіряють системи безпеки всіх реакторів на сейсмічну стійкість і за потреби вживають додаткових заходів, аби захистити енергоблоки від стихії.

Яка вірогідність землетрусу на Хмельниччині

Україна розташована в сейсмічно активному районі — "Зоні Вранча". Це територія, розташована на ділянці стикування Південних (Румунія) та Східних (українських) Карпат. Часто фахівці фахівці головного центру спеціального контролю фіксують в цій зоні землетруси. Та, зазвичай, вони сягають 3 балів. Про всі землетруси спеціалісти інформують на сторінці центру у Фейсбук. 

Востаннє землетрус із поштовхами, які могли відчути в Україні та на Хмельниччині відбувся у цій зоні у листопаді минулого року. Ми писали про це у матеріалі У Румунії зафіксували землетрус. Його могли відчути на Хмельниччині

Через велику глибину та магнітуду землетруси зони Вранча проявляються на величезній території – від Греції на півдні до Фінляндії на півночі. У XX столітті в зоні Вранча сталося 30 землетрусів магнітудою 6,5 балів. А максимальна магнітуда землетрусів в цій сейсмоактивній зоні сягала 7,6. Про це розповів сейсмолог відділу сейсмічності Карпатського регіону Сергій Вербицький

Згідно його тверджень на території Хмельницької області землетруси можуть сягати до 6-7 балів за шкалою Ріхтера. Однак, спрогнозувати підземні поштовхи заздалегідь, зазначають сейсмологи, неможливо:

Зображення: Уніан

Додамо, що Україна направила бригаду рятувальників на допомогу Туреччині. Команда налічує майже 90 людей і 10 пошуково-рятувальних собак, навчених шукати зниклих безвісти під завалами. Вони виконуватимуть свої завдання впродовж 10 діб. Про це пише РБК-Україна

Також надзвичайники створили інфографіку для українців як слід поводитися під час землетрусів і чого не варто робити, аби не постраждати:

Читайте також: У Румунії зафіксували землетрус. Його могли відчути на Хмельниччині

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up