З Кам’янецької прибрали танк

З Кам’янецької прибрали танк
  • З початку повномасштабної війни у Хмельницькому тривають дискусії навколо радянського танку. 
  • Наразі пам’ятник вирішили прибрати. Що відомо?

Хмельницький танк з’явився на вулицях міста більше півсотні років тому. Чимало мешканців мають свої історії, які асоціюються з цим пам’ятником. 

З початку повномасштабного вторгнення окупантів в Україні почали позбуватись всього радянського - пам’ятників, монументів. На цій хвилі хмельничани теж просили владу прибрати танк на Кам’янецькій. Однак робити цього влада не поспішала. 

“Хмельницький вперто тримає якір “русскава міра”, - такі думки нерідко з’являлись у соцмережах під обговореннями про танк-пам’ятник. Люди розділились на тих, хто підтримує демонтаж “радянщини”, а інші були проти. Мовляв, це - історія.

Відео дня

Сьогодні, 26 листопада, на сторінці спільноти Хмельницький LIVE з’явилось ранкове фото, на якому зображений танк по Кам’янецькій, а поруч - комунальна техніка. Згодом у соцмережах почали з'являтись повідомлення про те, що танк прибрали. 

Що відомо про танк на Кам’янецькій

Ми вже розповідали вам історію танку, який стоїть на вулиці Кам’янецькій. Саме з монументом у багатьох хмельничан й асоціюється це місце. Як виявилось, він є одним таким у світі. Про це розповіли у міській централізованій бібліотечній системі. Там кажуть, що хмельницький танк-пам’ятник має єдину у світі марку - Т-34-76-85. Його ініціатором, конструктором та виробником є командир-танкіст Іван Бабак.

Краєзнавець Сергій Єсюнін у своїй книзі “Прогулянка Проскуровом” розповідає, що танк виставили на вулиці міста у 1967 році. Спершу встановили на перехресті Свободи та Проскурівської, поблизу колишнього Будинку офіцерів. Танк розмістили там на честь військових частин, що визволяли місто від фашистських загарбників.

Чимало хмельничан пам’ятають саме перше розташування танку.  Вже наприкінці 1980-х його перенесли на вулицю Кам’янецьку. Щоправда, перед цим звідти прибрали фігуру під назвою “Наука, Труд, Космос”. Про це у своїй книзі “Прогулянка Проскуровом” пише Сергій Єсюнін. 

  • Ще багато хмельничан пам’ятають цей монумент із трьох фігур та стилізованою ракетою, який встановили у 1960-х роках на честь підкорювачів космосу, - пише краєзнавець. 

Відтак на місці демонтованої скульптури й залишили танк, про який наразі і йде мова. 

Що думають хмельничани?

У багатьох містах України почали позбуватись радянських монументів й символіки саме під час повномасштабної війни. Хвиля масового демонтажу прокотилась і на Хмельниччині. До прикладу, схожий танк прибрали і в Кам’янці-Подільському. Демонтували його тоді під пісню “Ой, у лузі червона калина”.

Навколо хмельницького танку точились дискусії більш як півроку. Думки людей розділились. Одні закликають прибрати і позбавитись “радянщини”, інші наполягають зберегти як частинку історії. Зокрема, блогер Андрій Попик неодноразово висловлював свою думку і запропонував продати танк з аукціону, а гроші передати ЗСУ.  

Наразі новину про знаття танку теж активно обговорюють у мережі. Одні хмельничани пишуть, що потрібно було це зробити давно, інші не розуміють такого рішення. 

За коментарем журналісти "ВСІМ" звернулись до КП «Хмельницька міська ритуальна служба». Як тільки ми отримаємо відповідь - її опублікуємо. 

Як повідомив міський голова Олександр Симчишин, танк в майбутньому використовуватимуть як музейний експонат.

  • «Танк демонтували, забрали на зберігання і далі планується використовувати його як унікальний історичний експонат у музеї. Демонтували, щоб танк більше ніколи не був символом жахливого окупаційного минулого. Свідомо зробили це в День жертв Голодоморів», - пояснив мер. 

Опитування

Чи підтримуєте ви демонтаж танку на Кам'янецькій?

Друзі, а що думаєте ви про демонтаж танку на Кам’янецькій? Діліться своїми думками у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (199)
  • Наталія Маковецька

    Під час війни стали мішати пам'ятники які стояли роками,ви це серйозно інших проблем нема зовсім?????!!!!!!
  • Степан Бендер

    Коментах совок
  • Ольга Гордун

    Хто виготовив цей танк?

    Ніна Завада reply Ольга Гордун

    Ольга Гордун Я тоже проти того,щоб його знімали. Особливо зараз. Є багато справ які потрібно вирішувати зв'язані з війною.

    Ольга Гордун reply Ольга Гордун

    Ніна Завада так чому наш танк знімають,? Він же не російській , тоді вже демонтувати потрібно усе що побудовано при совєтах! Дома, мости ,підприємства, в великих містах усі метро а то якісь подвійні стандарти!

    Ніна Завада reply Ольга Гордун

    Ольга Гордун Конструкційні бюро Харкова . Проект постамента генерала Бабака,який ще живий. Шкода старенького.

    PutnickFree reply Ніна Завада

    проект постамента ;)
  • Олег Левандовський

    А це нічого, пане Симчишине, що танк стояв під українським прапором і символізував непереможну силу наших танкістів? Хіба на пам'ятнику була радянсько-кацапська символіка? Впевнений, згодом танк перетворять на металобрухт, а гроші опиняться здогадайтеся у чиїх кишенях. Ганьба!

keyboard_arrow_up