На переповненому хмельницькому сміттєзвалищі звільнять місце для нових відходів

На переповненому хмельницькому сміттєзвалищі звільнять місце для нових відходів
  • Екологи радять закрити сміттєзвалище у Хмельницькому через переповненість і загазованість.

  • Аби сміття не горіло і було куди викидати нове, зі звалища через свердловини вже почали викачувати газ.

  • Його перетворюють в електроенергію і продають.

Хмельницьке сміттєзвалище працює уже 62 роки. На 14 гектарах тут втиснули 3,5 мільйона тонн сміття. Щороку його кількість росте. Величезна гора відходів заповнена газом і через це щонайменше раз на рік вона горить.

Проблеми зі сміттям є у всій Україні. Й майже повсюди, як і в Хмельницькому, чиновники говорять про порятунок у виді сміттєпереробного заводу. Та поки таких немає. Єдиний, побудований у Рівному в 2013-ому, так і не працює. Уже який рік обіцяють міські чиновники збудувати його і в нас. Серед останніх термінів - до 2022 року.

Восени 2016-ого приватний підприємець Олександр Слюсар відкрив на полігоні сміттєсортувальну лінію. За даними “Спецкомунтрансу”, щодня на лінії перебирають близько 40 тонн відходів. Це лише п’ята частина із усього, що привозять за добу.

Відео дня
"Серце" комплексу, який викачує газ зі сміттєзвалища.

Мільйони на смітті

Минулого року міськрада підписала договір з чернігівською компанією “Біогаз Енерджі”. Вона просвердлила на полігоні 48 дірок глибиною до 12 метрів і почала викачувати звідти газ. Він поступає в сцеціальну установку і спалює його. На виході отримують електроенергію і продають її.

 

Найбільше від такого бізнесу «наварить» «Біогаз Енерджі» - до 20 мільйонів гривень на рік. Хмельницьке комунальне підприємство «Спецкомунтранс» отримуватиме до 2,5 мільйонів. Отримані мільйони, за словами керівника підприємства Владислава Кривенчука, зможе використовувати лише для робіт на сміттєзвалищі.

Владислав Кривенчук каже, що пожеж стане менше.

Що крім грошей

За рахунок викачування і спалення газу сміттєзвалище може щороку опускатися на 1-1,5 метра. Таким чином буде звільнятися місце для нових відходів. В плані безпеки комплекс з дегазації теж має принести користь хмельничанам.

 - Рівень загазованості впаде. Тому надіємося, що не будемо потерпати від пожеж, як раніше. Не буде вже такого, як три роки тому, що сміття гасили десять днів, - каже Владислав Кривенчук.

Зі слів чиновників і представників «Біогаз Енерджі», проблем зі сміттєзвалищем стане менше. Як вийде на ділі, покаже лише час. Слідкуйте за новинами Хмельницького і не тільки на vsim.ua.

Головне приміщення комплексу зсередини.
На урочисте відкриття уже працюючого комплексу в робочий час з'їхалися мер, два його заступники, два начальники управлінь і з десяток працівників різних структур міськради.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up