На Шепетівщині хочуть розробити графітове родовище. Але місцеві жителі проти

На Шепетівщині хочуть розробити графітове родовище. Але місцеві жителі проти
Фото Forbes.ua
  • Турецька компанія отримала дозвіл на видобуток графітової руди на Хмельниччині. Вони планують інвестувати у родовище 50 мільйонів доларів. 

  • Однак, місцеві мешканці проти розробки родовища. Вважають, це негативно вплине на довкілля та здоров'я жителів громади.

Турецька компанія “Onur Group” планує інвестувати щонайменше 50 мільйонів доларів у видобуток українського природного графіту. Його використовуватимуть для виробництва автомобільних акумуляторів. А видовувати планують у Шепетівському районі на Хмельниччині. Але місцеві жителі проти розробки родовища. Про це повідомляють видання Forbes.ua та Shepetivka.com.ua

Дозвіл на розробку родовища

Ділянка Буртинського родовища розташована південніше села Заморочення Шепетівського району, за 1 кілометр на північний схід від околиці села Городнявка. 

Фото - сайт Децентралізація

Українська компанія «Спис Україна», яка входить у групу “Onur Group”, вже отримала спецдозвіл Держслужби геології та надр України на видобування там графітової руди. Розробляти родовище хочуть вже через 7–12 місяців. За планом, інвестиції мають окупитися за 5–10 років. 

Відео дня
Зображення Shepetivka.com.ua

За даними Держгеонадр максимальний річний обсяг виробництва на Буртинському родовищі може досягати 55 900 тон графітного концентрату. Збагачений графіт з шепетівського родовища використовуватимуть для виробництва автомобільних акумуляторів та як сировину для сталеливарної промисловості. 

До всього, у липні 2021 року Рада національної безпеки та оборони України включила графіт до переліку корисних копалин, що мають стратегічне значення для сталого розвитку та обороноздатності країни. Так, приміром, графіт використовують для виготовлення теплового захисту носової частини боєголовок балістичних ракет. Про все це розповідає Forbes.ua

Чому місцеві проти видобутку

Ділянка, на якій знаходиться родовище, належить до території Михайлюцької територіальної громади. Місцеві жителі виступили проти видобутку графіту. На черговій сесії Михайлюцької сільської ради вони вирішили звернутися до Президента України та до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з проханням недопустити розробку Городнявської ділянки Буртинського родовища графіту. 

— Нас обурює предмет оцінювання. Ми, як громада, вважаємо що цей проект не лише небезпечний, але й не має належного обґрунтування своєї необхідності. Тому, ми прохаємо Вас ретельно розглянути наш лист та врахувати нашу позицію стосовно цього об’єкта. Наша громада відмовляється від будь-яких проектів, що можуть негативно вплинути на довкілля та здоров'я мешканців. Проект планової діяльності, що підлягає оцінці впливу на довкілля, викликає наші серйозні застереження, - стверджують місцеві. 

Зображення Forbes.ua

Також селяни направили листи до Міністерства довкілля, обласної та районної рад, обласної і районної військових адміністрацій, аби там врахували точку зору громади. Вони переконані, що дозвіл на користування надрами видали незаконно. Кажуть, село Заморочення Михайлюцької громади знаходиться на контурах кар'єра, а в повідомленні про це навіть не згадується. 

— Крім порушень наших конституційних прав, ми також стурбовані видобутком графітової руди. Шум, пил, забруднення води та інші негативні наслідки, що супроводжують видобуток, мають негативний вплив на здоров'я нашої громади. Крім того, на відстані менше одного кілометра від декількох населених пунктів будуть проводитися бурові та підривні роботи, які будуть піднімати верхні та нижні шари ґрунтів, а також через населені пункти регулярно будуть їздити великі вантажівки, внаслідок чого будуть руйнуватися будинки та дороги, — пише Shepetivka.com.ua. 

Також селяни кажуть, що розробка родовища осушуватиме землі. У повідомленні зазначено, що глибина кар’єра становитиме 150 метрів. Це, на думку місцевих, знизить рівень ґрунтових вод та забруднить їх шкідливими сполуками.

— Майбутнє наших дітей є найважливішою цінністю для нашої громади та для України в цілому, тому ми не можемо бути байдужими до можливих наслідків реалізації проекту з видобутку графіту, запланованого на 130 років. Тому ми наполягаємо, щоб Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України врахувало позицію нашої громади і не погоджувало Звіт з оцінки впливу на довкілля по Городнявській ділянці Буртинського родовища. З урахуванням наших обґрунтувань ми вважаємо, що проєкт слід повністю припинити! — підсумовують жителі Михайлюцької громади. 

Дозвіл на видобуток графіту компанія «Спис Україна» отримала лише на 20 років.

Видобуток графіту

Буртинське родовище може стати найбільшим в Україні за покладами графіту, пише Forbes.ua. Лише на його Городнявській ділянці затверджено балансові запаси графітових руд майже 130 мільйонів тонн із середнім вмістом графітового вуглецю 5,14%. В Держгеонадрах підрахували, що цих запасів вистачить на 130 років. За попередніми підрахунками, річний дохід “Onur Group” із Буртинського родовища може сягати 41,4 мільйони доларів. 

Всього ж у межах Українського кристалічного щита виділяють чотири графітоносні райони: Бердичівський, Побузький, Криворізький і Приазовський. Там розташовані близько 100 родовищ кристалічного графіту. Глибина залягання графітових руд становить від 10 до 80 метрів. 

Зображення Forbes.ua

Українська графітова продукція за якістю відповідає світовому стандарту і експортується в інші країни.

Графіт відноситься до хімічно-інертних і не токсичних елементів. І хоч він не становить прямої загрози навколишньому середовищу, але його видобуток і збагачення можуть нести екологічні проблеми. Мова йде про відходи гірничого виробництва та утворення пилу. Проте, і цей вплив можна мінімізувати, якщо дотримуватися належних охоронних заходів та проекту розробки родовища. 

Довідка:
В Україні Onur Group входила до трійки найбільших підрядників ініціативи Володимира Зеленського «Велике будівництво». У 2021-му компанія виконала 10,2% всіх дорожніх підрядів на 26,7 мільярдів гривень. Паралельно з дорожнім будівництвом турецька група розширювала свою діяльність в інших галузях, передусім, у добувній промисловості. 

Читайте також: Чи знаєте ви, які села входять до Хмельницької ОТГ (ТЕСТ)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (73)
  • Оксана Роля

    Raisa Kyryliuk зате 50 лімонів в кишеню
  • ROST

    Гарна новина. Країні потрібні інвестиції. Будуть робочі місця...

    Андрей Гришнюк reply ROST

    І черговий закинутий кар'єр, який потім нікому не потрібний!

    Якби ті інвестиції були в будівництво того ж заводу з виробництва АБ і от тоді робочі місця,податки в бюджет і т.д.

    Але ж наша влада в тому не зацікавлена.

    Їм головне зараз взяти гроші,а далі хоч трава не рости!...
  • Волдимир Шершень

    Бо Турки дбають за свою краіну,а наші "турки".
  • Розношу Нубов

    А народу коли щось будє налєжити😡😠

keyboard_arrow_up