Натисніть «один», якщо робили щеплення. В мережі поширюють новий фейк

Натисніть «один», якщо робили щеплення. В мережі поширюють новий фейк
Ілюстративне фото
  • В мережі активно поширюється інформація про нову аферу.
  • Людей просять відповісти по телефону на запитання про вакцинацію.
  • Після натискання на клавішу, начебто блокують телефон.

Натисніть «1», якщо зробили щеплення. Після натискання потрібної цифри, телефон блокують або зламують. Інформація з таким текстом нещодавно почала поширюватись в мережі, її активно підхопили користувачі, зокрема у Фейсбук. 

У тексті йдеться, що невідомі телефонують і просять натиснути цифру «1», якщо ті робили щеплення. Після того, як людина це зробить, її телефон блокують або зламують. Така вірусна розсилка дійшла і до Хмельницького. Чимало користувачів розповідають, що подібні повідомлення отримували у групах Viber або бачили у місцевих спільнотах. 

За інформацією поліції, таких звернень від громадян не було. Натомість у соцмережах і багатьох ЗМІ інформують, про те, що подібне повідомлення - черговий фейк. Про це пише і «По той бік новин».

Відео дня

"Давно такого не було - фейк такий же вірусний, як розбрискування дезінфекторів з вертольотів.  Точно так само ця масова розсилка прийшла до нас із Росії. А до того облетіла ще кілька країн. Будьте обережні і не пересилайте нісенітницю із скріншота у вайбер-чатах", - інформує видання,

Як додають у виданні, посилаючись на ІТ-фахівців, аферисти не мають доступу до вашого смартфона під час дзвінка. Такий доступ може бути, якщо ви, наприклад, завантажите відповідну програму, чи відкриєте файл, зокрема з вірусом, який може надійти через месенджер.  Кожен телефон і оператор мобільного зв’язку має протоколи захисту, що унеможливлює спосіб заблокувати телефон через дзвінок.

Тому користувачів просять зберігати спокій і бути пильними. Зокрема, слід звертати увагу на стиль повідомлення. До прикладу, можуть насторожити дописи із закликами: «Увага!», «Перешліть», «Передайте рідним», «Будьте обережніші» і схожі. 

Друзі, а Ви чи Ваші знайомі отримували подібні повідомлення? Діліться у коментарях!

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up