Найкрасивіший зорепад року: коли його можуть спостерігати хмельничани

Найкрасивіший зорепад року: коли його можуть спостерігати хмельничани
  • Метеорний дощ можна спостерігати на зоряному небі вже сьогодні. 

  • Дізнававайтеся коли саме та що для цього потрібно.

На початку січня жителі Землі зможуть побачити пік метеорного потоку Квадрантиди. Пік одного з найсильніших метеорних дощів, або як ще називають подібні явища — "зірки, що падають", можна буде спостерігати 3 і 4 січня. Про це пише Forbes. 

Що таке Квадрантиди

Квадрантиди — один із найсильніших щорічних метеорних потоків. Вони активні в період з 26 грудня по 16 січня кожного року. Але досягають максимуму 3-4 січня. 

Вважається, що за появою Квадрантид стоїть астероїд, який відкрили лише 19 років тому. Він називається 2003 EH та обертається навколо Сонця кожні п’ять років.

Відео дня

Його видно лише з північної півкулі. Теоретично Квадрантиди включає близько 125 «падаючих зірок» на годину на піку, але практично очікується, що буде видно близько 25 зірок.

Коли припадає пік метеорного потоку Квадрантиди

За даними Американського метеорного товариства, пік Квадрантид відбудеться 3 та 4 січня, близько 3:40 за всесвітнім часом (UTC). Вважається, що він триває не більше трьох годин. В Україні найкращим часом для спостереження буде 5:40 ранку в середу, 4 січня. 

Оскільки вони відбуваються в січні, найбільшою перешкодою для реального спостереження Квадрантид є холодна та хмарна погода.

На жаль, через дуже яскравий Місяць, який скоро стане повним, буде важче побачити Квадрантиди, але його найяскравіші «вогняні кулі» — якраз те, чим відомий цей дощ — все одно просвічуватимуть.

Де шукати «падаючі зірки» Квадрантид

Можна дивитися куди завгодно на небо, але обов’язково відводьте погляд від яскравого місяця. Усі метеоритні потоки мають радіантну точку — місце на нічному небі, де пил і уламки вдаряються в атмосферу Землі.

Для Квадрантид це сузір’я Волопаса на північному небі. Однак він також близький до чогось, що дуже легко знайти будь-кому — яскравих зірок Алкаїд на кінці ручки Великої Ведмедиці. Аби їх спостерігати не потрібно спецобладнання. 

Як правильно загадати бажання під час зорепаду

  • Бажання повинні бути добрими, не варто просити Всесвіт заподіяти зло вашим ворогам.
  • Також потрібно налаштуватися на позитив і спробувати візуалізувати загадане бажання, уявивши собі, що воно вже здійснилося.
  • Потрібно сформулювати конкретне прохання, а мрія має бути лише одна.
  • Вимовте це бажання подумки чи вголос, побачивши зірку, що падає.
  • Далі треба подякувати світобудові.

Зорепади 2023

Додамо, що астрономи зареєстрували близько 1 000 метеорних потоків. Проте, зараз мають підтвердження 64 метеорні потоки, ще понад 300 очікують на нього.

Цьогоріч метеорні дощі триватимуть від декількох днів до декількох тижнів і спостерігатимуться приблизно у такий час:

Читайте також: Дощі, сніг та морози: якою буде погода на Хмельниччині у перший тиждень 2023 року

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up