Ранкова зарядка, стройова підготовка, навчання, спортмассові заняття, польові виїзди та добові наряди - типовий розпорядок курсанта прикордонної академії. За день хлопці та дівчата намотують кілометри територією академії у берцах та важких бушлатах. Слабких тут немає. Всі мають гарну фізичну підготовку та додатково тренуються в різних секціях. Відтак харчування у них має бути відповідне. Чим же годують курсантів та чи ситі вони виходять з їдальні, дізнавалися журналісти vsim.ua.
В строю та з піснею майбутні офіцери прямують до їдальні. Скидають верхній одяг, миють руки та з тацею йдуть за своєю порцією. Що їсти обирають самостійно. Адже тут їм дають перше, друге, десерт. Ну, і звісно ж, компот.
Їдальня досить простора, адже за один прийом їжі в ній харчують понад 1600 курсантів. Біля столику роздачі зазвичай вишиковується величезна черга. Однак просувається вона дуже швидко. Прийом їжі займає не більше півгодини. Потім курсанти віддають свої таці в мийку і йдуть на заняття, а на кухні знову починає кипіти робота.
Працюють на ній дійсно героїчні люди. Це 8 кухарів та обслуговуючий персонал. На зміну заступає 22 особи. Свою роботу вони люблять та знають навідміно. Робочий день кухарів починається о 04:30. Решта приходить на 06:30 і працює до 18-ї години. Готують сніданок, обід та вечерю, адже харчування в майбутніх офіцерів триразове.
Ближче до зимового часу в прикордоній академії перейшли на посилене харчування. До звичного раціону курсантів додали більше овочів та фруктів. Частують їх також випічкою із власної пекарні. Щодня там печуть понад 800 хлібин. Не забувають і про солодке. За словами майстра пекарні Олени Проскуровської, час від часу печуть пиріжки, булочки та рогалики.
На даний момент на харчуванні у нас 1600 курсантів. Наша пекарня повністю забезпечує їх хлібом, хлібобулочними виробами. Дівчата старанно відносяться до своєї роботи, тому продукція виходить дуже смачна. В день випікаємо в середньому 800 хлібин і 1600 булочок, - розповідає Олена Проскуровська.
Готують із запасом. Адже часто-густо курсати прямують за добавкою. В ній майбутнім офіцерам не відмовляють. В щоденному раціоні є риба, мясо: свинина, яловичина, курка. Іноді дають сосиски. Асортимент кашів також різноманітний. Тут і перлова, і пришоняна, і гречана. Обов’язково щодня дають картоплю та готують різноманітні супи. Також присутнє в раціоні печиво, масло, сир, джем.
Порції чималі. Майбутні офіцери запевняють, що наїдаються. А от курсант Денис Медвідь говорить “не домашнє, а ще краще”.
Харчування, яке нам дають в академії цілком задовільне. Нас годують якісною продукцією. Вона завжди свіжа та насичена білками і калоріями. Я займаюся спортом і хочу сказати, що всі продукти, які я вживаю’, допомагають мені під час тренування почувати себе бадьорим. Я не буваю голодним. Після сніданку до обіду в мене немає бажання щось перекусити. Моя улюблена страва - гречка. Нам з нею дають або рибу або котлету. Взагалі раціон різноманітний. Не домашнє, але іноді буває навіть краще. Ситніше, так точно. На сніданок зазвичай дають бананову кашу або гречку чи плов та салат. Також кавовий напій та якесь печиво. На обід нам дають дві страви: суп або борщ та кашу. Також компот або сік та булочку. Вечеря - це риба, макарони чи гречка, - розповідає курсант Денис Медвідь.
Курсант Сергій Гільчук додає, що в щоденному раціоні курсанта обов’язково присутнє м’ясо, яйця та злаки. А однаковий режим допомагає тримати себе в тонусі і бути здоровим.
Я наїдаюся. Можливо порції не такі великі, як вдома, але це компенсується якістю. Вдома буває, якщо борщ в обід, то він і ввечері. Тут раціон різноманітний. Прийом їжі чітко по розпорядку, тому набрати м’язову масу легко, лише потрібно тренуватися. Від того, що є режим, ти себе набагато краще почуваєш, ніж вдома, - пояснює курсант Сергій Гільчук.
Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.