Не паліть суху траву. Збережете довкілля і свій гаманець

Не паліть суху траву. Збережете довкілля і свій гаманець
  • Щоденно рятувальники отримують десятки викликів про пожежу в очереті по всій області.
  • Як правило, вогонь спалахує через людську необережність.
  • Правоохоронці нагадують, якщо через пожежу загинула людина чи тварина, винуватцю світить до 10 років за гратами.

Щороку навесні повітря стає отруйним та небезпечним для здоров'я. Одна з багатьох проблем, яка заважає вільно дихати, -  випалювання сміття та сухої трави. Чорні хмари затягнули Хмельницький наприкінці минулого тижня. Як тільки потепліло, почала горіти суха трава. За це тиждень пожежі виникали в Раковому, Гречанах, Лезневому, на Озерній та біля пляжу.

Рятувальники кажуть - винні люди, які розпалюють багаття. Саме із спалювання стерні та соломи на полях починається більшість пожеж у природних екосистемах. За несанкціоноване випалювання сухої трави передбачена  адміністративна відповідальність.

За інформацією прес-служби ГУ ДСНС у Хмельницькій області, найчастіше палає вогонь на ділянках як по місту, так і по всій області, де росте очерет біля водойм, де є минулорічна суха трава. Висота полум’я подекуди сягає двох-трьох метрів, а при сильному вітрі розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

Відео дня

Якщо винуватця впіймають

Незважаючи на всі заклики та попередження пожежно-рятувальної служби, і сьогодні знаходяться громадяни, які нехтують вимогою не спалювати суху рослинність. Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. А за спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність. Це штраф від 170 до 340 гривень.

Крім того, є відповідальність і кримінальна. Статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально-небезпечним способом.  Винні особи караються штрафом від 5100  до 8500 гривень або обмеження волі на строк до 5 років. Якщо через пожежу загинула людина чи тварина - позбавленням волі до 10 років.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga

    та що там казати, якщо у Гречанах, прямо через дорогу від пожежної частини ( вул. Північна) на березі випалено величезний шматок  сухої трави та комишу...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) Від читача 12:08 РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ЦЕНТРУ КНП «ХОССЦ» у м.Хмельницький – 3 роки! 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА) 14:21 На Хмельниччині викрили священника УПЦ МП, який вихваляв путіна перед вірянами 13:36 На Хмельниччині водій переконував суд, що прикидався п'яним перед поліцейськими
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up