Неподалік Хмельницького з'явився перший санктуарій. Фоторепортаж

Неподалік Хмельницького з'явився перший санктуарій. Фоторепортаж
Головний вівтар у санктуарії
  • У Мацьківцях поблизу Хмельницького храм проголосили санктуарієм.

  • Урочистість відбулася вчора, 8 вересня, у день Народження Діви Марії.

  • Костел назвали на честь Божої Матері Фатімської.

  • Що це означає - читайте й дивіться у матеріалі.

8 вересня, як і щороку, у Мацьківцях відзначали храмове свято. Та цього разу урочистість мала особливе значення. Костел Народження Діви Марії проголосили дієцезіальним санктуарієм. З цієї нагоди до невеликого села прибули паломники з Хмельницького та його околиць, гості та священники з різних куточків України.

В Католицькій Церкві храм проголошують санктуарієм, щоб надати йому більшого духовного значення. Про це свідчить саме слово - “санктуарій” з латинської перекладається як “святий”, “священний”. До таких храмів численні вірні вирушають у паломництва, щоб молитися про мир, зцілення чи в будь-яких інших потребах.

Храму в Мацьківцях надали статус Матері Божої Фатімської на честь об'явлень Діви Марії у португальському містечку Фатіма (детальніше тут). Опікуватися ним будуть монахи з ордену Святого Франциска, які служать в Мацьківцях з 2010 року.

Відео дня

Декрет про надання храму нового статусу підписали правлячий єпископ Кам'янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський та кустош (голова - примітка) монахів-францисканців в Україні отець Станіслав Кава. Документ затвердив за ними зобов'язання служити паломникам, які прибуватимуть до санктуарію на молитву й сповідь. Також принаймні раз на місяць в намірах дієцезії та її душпастирів відправляти Святу Месу та проводити молебні на вшанування Божої Матері.

Хранителем санктуарію призначили настоятеля місцевої парафії отця Януша Новака.

Після підписання декрету розпочалася урочиста Меса, яку очолив єпископ Леон Дубравський. Йому співслужив єпископ Едвард Кава, який був першим настоятелем парафії у Мацьківцях.

Темою проповіді єпископа Леона стала цінність людського життя. Зокрема, він звернув увагу на проблему абортів та потребу сімейної духовності.

Також під час проповіді отець-єпископ звернув увагу на потребу спільної молитви у сім'ї та виховання дітей на основі християнських цінностей.

Після Святої Меси присутні вирушили в процесію перед храмом. Чоловіки з ордену Лицарів Колумба несли фігуру Діви Марії. Вона мала вигляд жінки, яка стоїть на хмарині й тримає в руках розарій. Саме так Божа Матір з'явилася трьом маленьким пастухам в містечку Фатіма далекого 1917 року. У процесії йшли священники в біло-блакитному одязі (кольори Діви Марії), а єпископ ніс дарохранительницю з Пресвятими Дарами та разом з вірянами молився розарій.

Після урочистості усіх чекали концерт місцевого фольклорного ансамблю та спільне частування. Паломники з Писарівки приготували куліш, а місцеві господині пригощали домашньою випічкою та солодощами.

На завершення святкування місцева молодь влаштувала вечірку з християнськими піснями, вікториною й танцями.

Санктуарій у Мацьківцях почали будувати у 2016 році. Тоді храм розширили для потреб парафії, навіть не підозрюючи, що за кілька років він отримає новий статус. Ініціатива створення на цьому місці Фатімського санктуарію належить єпископу Леону Дубравському. За його словами, Мацьківці йому нагадують Фатіму, тому й з'явилося таке бажання.

Розбудова санктуарію ще не завершена. Впродовж 5 років його розширили майже вдвічі, перекрили дах, добудували парафіяльний будинок. Нещодавно встановили новий вівтар. Однак ще попереду фасадні, ремонт у парафіяльному будинку, облаштування території та будівництво каплиць.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up