Мацьківці поблизу Хмельницького стануть місцем паломництва. Там будують санктуарій

Мацьківці поблизу Хмельницького стануть місцем паломництва. Там будують санктуарій
  • Що пов’язує невелике село поблизу Хмельницького й далеку Фатіму в Португалії?

  • Чому воно стане паломницьким центром?

  • Дивилася й дізнавалася журналістка ВСІМ.

Мацьківці розташовані за десять кілометрів від міста Хмельницького. Незважаючи на таку малу відстань, життя тут суттєво відрізняється від міського. Подекуди різниця навіть більша, ніж у порівнянні міста та більш віддалених населених пунктів.

Чим це село особливе? Багатьом хмельничанам відомо, що там проживають нащадки польських переселенців. Та невдовзі воно стане місцем паломництва для католиків не лише з Хмельниччини, а й з сусідніх областей. Тут буде Фатімський санктуарій.

Місце особливої благодаті

Що це й навіщо його будують, журналістка ВСІМ запитувала у настоятеля місцевої парафії отця Януша Новака. За його словами, санктуарій - це місце особливої благодаті, храм, який за статусом відрізняється від звичайних.

Відео дня

Велика українська енциклопедія пояснює, що санктуарієм називають сакральне місце, присвячене Особам Святої Трійці, Божій Таємниці, Діві Марії або святим. Сама назва пояснює суть такої будівлі. Слово походить від латинського “sanctus”, що перекладається як “освячений”, “священний”. До таких місць численні вірні вирушають у паломництва, там просять про зцілення у хворобах, моляться у своїх потребах та просять допомоги в різних життєвих ситуаціях.

В Україні серед найвідоміших храмів з таким статусом - санктуарій Матері Божої Святого Скапулярію у Бердичеві. Він є головною святинею українських католиків. Відомий серед вірян Духовний центр у Зарваниці на Тернопільщині, куди щороку вирушають тисячі греко-католиків. До нього таку назву не застосовують, та виконує він, по суті, ті самі функції.

На Хмельниччині до цього часу було два санктуарії. Один з них, Летичівський, знаний як місце паломництва та проведення Дня дитини. Ще один розташований у Кам'янці-Подільському й присвячений Серцю Господа Ісуса.

Що таке Фатіма?

Санктуарій у Мацьківцях буде присвячений Фатімській Божій Матері. Хоча офіційне проголошення ще не відбулося, за храмом ця назва вже надійно закріпилася.

Фатіма - це містечко в Португалії, де у 1917 році відбулися надзвичайні об'явлення. Діва Марія з’явилася трьом пастушкам у місцевості, знаній Кова да Ірія.

Маленькі Луція, Франциск та Жасінта побачили жінку в сліпучо-білому одязі, яка просила їх молитися на розарії й покутувати за гріхи світу. За їхнім свідченням, Божа Матір з'являлася їм шість разів кожного 13 числа місяця з травня по жовтень. Вона попередила, що невдовзі закінчиться Перша Світова війна й застерегла перед революцією в Росії, комуністичним режимом та ще однією війною.

Як показав час, пророцтва з об’явлень невдовзі здійснилися. Перша Світова війна закінчилась у 1918, а через кілька десятиліть вибухнула інша, ще масштабніша й жорстокіша. У 1917 році в Російській імперії відбувся Жовтневий переворот й до влади прийшли більшовики. Комуністична ідеологія скувала кілька десятків країн на більш як сімдесят років.

Ще у 20-х роках минулого століття на місці об'явлень збудували першу каплицю. Згодом там звели величезний білосніжний храм з величезною площею. Зараз це місце є одним з найвідоміших паломницьких центрів у світі. Кожного року до нього прибувають мільйони людей, щоб молитися й просити в Божої Матері заступництва.

Подібні санктуарії, присвячені Фатімським об’явленням, з'явилися у багатьох місцях світу за сотні, а то й тисячі кілометрів від Фатіми. А в 2017 році двох дітей, Жасінту та Франциска Католицька Церква проголосила святими.

До чого тут Мацьківці?

Ідея збудувати на Хмельниччині Фатімський санктуарій виникла у єпископа Леона Дубравського. Він є ординарієм Кам'янець-Подільської дієцезії, що охоплює Хмельницьку та Вінницьку області.

За словами отця Януша, санктуарій присвячений Діві Марії, бо вона є покровителькою життя. Тут будуть молитися в потребах Церкви, а також за мир в Україні та всьому світі.

Неподалік будують семінарію, тож не виключено, що сюди приходитимуть семінаристи.

Розпочали будівництво у 2016 році. За цей час невеликий парафіяльний храм збільшився майже вдвічі. До нього прибудували дві бічні каплиці, перекрили дах й провели внутрішні оздоблювальні роботи. Крім того, збудували триповерховий парафіяльний будинок, який з’єднав храм з монастирем, що розташований поряд. У ньому будуть катехитичні класи, класи для занять польською мовою та кімнати для різних парафіяльних спільнот - молоді, розарієвих кіл, Домашньої Церкви. 

Роботи ще тривають. У цьому, за словами отця Януша, активно допомагають місцеві мешканці. На храм чекають фасадні роботи, утеплення зовнішніх стін та внутрішні роботи в парафіяльному будинку. Крім того, планують облаштувати територію навколо храму та встановити 20 розарієвих каплиць вздовж сільських вулиць. 

Процесія - це хода, яка відбувається в Церкві на честь великих свят. У Мацьківцях, як і в інших місцях культу Божої Матері з Фатіми, вони відбуваються кожного 13 числа з травня по жовтень. У цей час вірні вирушають з храму урочистою ходою, на чолі якої несуть фігуру Діви Марії. У цей час співають пісні та моляться розарієву молитву.

У вересні храм отримає новий статус

Зовсім скоро парафіяни у Мацьківцях святкуватимуть значну подію. Єпископ Леон Дубравський офіційно проголосить санктуарій й надасть йому статус дієцезіального.

Отець Януш пояснив, що відтоді це буде місце не лише для місцевих католиків, а й для вірян з усієї дієцезії. Проголошення відбудеться 8 вересня, на свято Народження Діви Марії. Паломників очікують уже в перші дні після того - 13 вересня відбудеться черговий молебень.

У парафії в Мацьківцях служать монахи з ордену Святого Франциска. Ще у XIII столітті його заснував Франциск з Ассізі. Він був сином багатого торговця тканинами, та одного дня відмовився від майна й достатку, щоб служити Богові. Разом з однодумцями, яких приваблювала його харизматисна постать, Франциск почав відбудовувати зруйновані храми й доглядати прокажених. Робив це за кошти милостині, бо сам зрікся власності.

Рік за роком чисельність його послідовників збільшувалася. До сьогодні орден Святого Франциска став одним з найбільших у Католицькій Церкві. Монахи живуть трьома обітницями - убогості, послуху, чистоти й називають один одного братами.

У Мацьківцях в монастирі живуть та працюють троє братів-францисканців. Також на українських теренах представники ордену служать у Львові, Більшівцях, Борисполі та Кременчуці.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина Білик

    Дуже зацікавила інформація.

keyboard_arrow_up