«Неправильний спорткомплекс» та небезпечні будівництва: чому хмельницькі активісти скаржаться на міську владу

«Неправильний спорткомплекс» та небезпечні будівництва: чому хмельницькі активісти скаржаться на міську владу
Будмайданчик поряд із будинком №34/1 на Тернопільській. Фото Вадима Чорнобая
  • Житловий комплекс на Прибузькій будують з 2016 року.

  • Активісти вважають, що будівництво є протиправним.

  • А на Тернопільській почали будівництво багатоповерхівки, проти якої виступили мешканці сусіднього будинку.

Чимало будівництв у Хмельницькому відбуваються з порушеннями. Принаймні, так вважають співголови Ради реформ Хмельниччини Альона Береза та Людмила Казімірова. Щоб розповісти про це пресі, вони зібрали брифінг. На захід запросили також представників будинків міста, які виступають проти забудов поряд із їхніми помешканнями. На брифінгу активісти поскаржилися на міських чиновників та депутатів через імовірне порушення законів та містобудівних норм. Вони розповіли про конфлікті ситуації у сфері забудови. З них ми обрали найбільш відомі та цікаві випадки. Десь владу звинувачують у бездіяльності, а десь і в сприянні протиправним будівництвам. Про все це читайте далі.

«СпортСіті»

На вулиці Прибузькій, 5/1, зараз триває зведення житлового комплексу «СпортСіті». Багатоповерхову споруду почали зводити 2016 року. Зараз на сайті житлового комплексу можна навіть переглянути плани під’їздів та квартир. Хмельницькі активісти вважають це будівництво незаконним та звинувачують міську владу у намаганні його легалізувати. За будівництвом ще з часів його початку стежить голова громадської організації «Жіночий антикорупційний рух» Альона Береза. Вона розповідає, що дозволи на будівництво видавалися з численними порушеннями, а теперішня міська влада особливо не намагається на це вплинути.

Так, у міськраді запропонували змінити цільове призначення земельної ділянки. Зараз, як і на момент початку будівельних робіт, земля під житловим комплексом призначена для будівництва та обслуговування об'єктів фізичної культури і спорту. Тобто житлової забудови там не має бути. Призначення ділянки пропонують змінити на інше — «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури». За словами Альони Берези, це суперечить чинній містобудівній документації.

Відео дня

Журналістам vsim.ua активістка розповіла про те, як усе починалося:

— В перших містобудівних умовах була передбачена житлова частина, але невеликий відсоток. А другі містобудівні, які отримав забудовник, свідчили, що там має бути більше 650 квартир. І тоді стало зрозуміло, що там не буде жодної спортивної забудови. Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції намагалося через суд скасувати дозвіл на будівництво, проте програли позов та подали апеляцію. На цьому рівні до позову долучилася міська рада, проте й у цій інстанції його не виграли, — говорить Альона Береза.

У серпні 2016 року управління ДАБІ навіть скасовувало містобудівні умови для будівництва комплексу. У повідомленні прес-служби відомства зазначено, що під час видачі семи містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки у Хмельницькому на Прибузькій, 5/1, допущені порушення законодавства. Зокрема, не були дотримані вимоги щодо складу, форми та змісту містобудівних умов та обмежень, відповідності містобудівної документації діючому законодавству, а також порушено принципи плану зонування територій.

За словами голови «ЖАРу», міський голова Олександр Симчишин на засіданні громадської ради говорив, що є домовленості з забудовником про те, що певну частину будівництва все ж таки відведуть під спортивні об’єкти.

— Я на сьогодні не бачу якогось хоча б мінімального відсотку забудови для спортивних потреб. Поряд із цим ми бачимо зараз бажання змінити цільове призначення, щоб просто добудувати безпроблемно і щоб не було вже проблем під час здачі будинків. На момент здачі забудовники стараються виправити всю ситуацію з містобудівними документами, щоб питань ніяких вже не було. Якщо рішення про зміну цільового призначення підтримають, це не означатиме легалізацію будівництва, адже це не вплине ані на генеральний план, ані на план зонування, — каже Альона Береза.

За словами активістки, вона подавала заяви до поліції з приводу будівництва комплексу, і там відкрили кримінальне провадження. Правоохоронці справу розслідували, проте у якому стані провадження зараз, Альона Береза не знає. Вона розповідає, що змінити призначення ділянки запропонував депутат Олександр Скочеляс:

— На мою думку, у нього є не те що потенційний, а прямий конфлікт інтересів. Під час свого розслідування я з’ясувала, що депутат був одним із засновників фірми — генерального підрядника на будівництві комплексу.

Тернопільська, 34/1

Ще 2015 року біля будинку №34/1 на Тернопільській мали зводити багатоповерхівку. Та мешканці з будівництвом не погодилися, тому зведення тривалий час не могли розпочати. Один з активістів-мешканців Вадим Чорнобай розповів, чому жителі виступають проти будівельних робіт:

— 2015 року видали містобудівні умови на зведення житлового будинку поряд із нашим будинком. Згодом з’ясувалося, що це будівництво може загрожувати руйнацією нашого будинку. Він зведений на схилі в зсувонебезпечному районі. Поряд знаходяться джерела. Та земельна ділянка, де зараз відбувається будівництво, була природним відстійником. Там є джерела і туди стікали підземні води з прилеглих територій. Тобто там просто було болото. Туди завезли ґрунт і все засипали, ніхто не робив водовідведення. Як нам повідомили, наш будинок був побудований не на палях, а на блоках-подушках. Через це може статися зсув ґрунту, а першому під’їзді будинку вже є тріщина. І на це ніхто не звертає уваги.

За словами Вадима Чорнобая, активісти зверталися до різних відомств. Зокрема міської влади та поліції, проте їхня реакція мешканців не задовольнила. Так, департамент архітектури відмовився проводити комплексну експертизу фундаменту та ґрунтів. За словами активіста, це пояснили відсутністю фахівців необхідної кваліфікації. Правоохоронці спершу відмовлялися відкривати кримінальне провадження, проте суд змусив їх це зробити. Вадим Чорнобай розповідає, що поліцейські виявили численними порушення і чинних, і попередніх містобудівних умов. На цьому розслідування «зависло».

Нагадаємо, що раніше ми вже писали про конфлікт навколо будівництва на Тернопільській. У квітні цього року мешканці перешкоджали намаганням будівельників почати роботи. На думку представників забудовника, будівництво є повністю законним та не загрожує будинку №34/1:

— Те, що вони говорять, що ніби будинок розвалиться чи вода підніметься, то все домисли. Ми повторно провели всі експертизи і там немає жодних перешкод. Ми замовили висновок в експертному центрі у Києві. У них репутація напрацьована роками, заради Хмельницького вони б не стали нею ризикувати. У нас є всі рішення судів про закриття кримінальних справ, які порушували проти нас. Є також висновок судової експертизи. Це вже не ми замовляли, а суд. Але вони і йому не вірять, — розповідав представник забудовника Валентин.

Громадські слухання

Співголова коаліції громадських організацій «Рада реформ Хмельниччини» Людмила Казімірова скаржиться на порушення з боку міської влади під час проведення громадських слухань. Вона говорить, що інститут «Діпромісто» розробив проект генерального плану Хмельницького.

Документ винесли на громадські обговорення:

— Ми великим колом зацікавлених представників багатьох громадських організацій ознайомилися з ним і були вражені непрофесійністю цього документа, оскільки знайшли там більше сотні великих помилок, починаючи від порушень законів України і закінчуючи старими назвами вулиць. Ми розробили власні пропозиції і також винесли їх на громадське обговорень. Під час самих обговорень відбувалися численні маніпуляції. Наприклад, представили іншу схему генерального плану, аніж та, яку опублікували раніше, — розповідає Людмила Казімірова.

За словами активістки, наприкінці минулого року містобудівну документацію намагалися «протягнути» взагалі без громадського обговорення. На це звернули увагу міського голови, і зрештою проект рішення з порядку денного прибрали.

Наразі ми готуємо матеріал, у якому розповімо про позицію міської влади щодо конфліктних забудов у Хмельницькому та його генерального плану. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (48)
  • Сусіл

    Зараз, як і на момент початку будівельних робіт, земля під житловим комплексом призначена для будівництва та обслуговування об'єктів фізичної культури і спорту. РОКАМИ НЕ БАЧИЛИ ЩО БУДУЄТЬСЯ. М...ДАКИ- КОРУПЦІОНЕРИ.
  • Сусіл

    Корупція процвітає.Ганьба таким Керівникам.
  • Сусіл

    Спортсіті аферисти.без міської влади теж не обійшлось мають свої інтереси.Краще б побудували парк.а їм все мало центр міста заставлять багатоповерхівками.ГНИДИ.
  • Zzz

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:41 У Хмельницькому затримали двох юнаків з наркотиками, – поліція 15:51 Кам’янчанин лаявся на стареньку матір і отримав за це вирок 15:03 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони 14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up