«Ні російській церкві в Україні!»: кам’янчани зібралися під собором Олександра Невського (ФОТО, ВІДЕО)

«Ні російській церкві в Україні!»: кам’янчани зібралися під собором Олександра Невського (ФОТО, ВІДЕО)
Фото з відкритих джерел
  • До собору зійшлися кам’янчани. Збирають підписи про перехід релігійної громади з УПЦ (МП) до ПЦУ.
  • Московські попи звезли автобусами до собору своїх прихильників.

У суботу, 8 квітня, до собору Алєксандра Нєвского УПЦ (МП), що в Кам’янці, від 12-ї години сходяться люди. Релігійна громада міста збирається під стінами храму, щоб перевести його з «моспатріархату» в Православну Церкву України. Збір у соцмережах ініціювали місцеві громадські активісти.

«Сьогодні, в суботу о 12:00, збирається громада Кам‘янця-Подільського під собором Олександра Невського, де відбудуться збори із голосуванням за перехід храму до ПЦУ, - написала в соцмережах активістка Галина Герасимова. - Прошу бути присутніми й виказати свою громадянську позицію. Питання державної ваги!»

«Кам’янчани! Важливо! Не проспіть історичний час! – написала в соцмережах працівниця міськради Алла Чепелюк. - Біля Собору Алєксандра Нєвского вже збираються активні люди, щоб нарешті встановити справедливість та довести, що в Україні має бути церква, яка не є структурою ФСБ. Від вас, від кожного залежить майбутнє України! Поки наші Захисники воюють проти агресора на фронті, ми повинні вичистити свою землю від ворожих прислужників в тилу!»

Відео дня

До зустрічі з кам’янчанами готується і «моспатріархат». До собору автобусами звозить своїх прихожан. Відео однієї з ходок зафільмував й виклав у соцмережі заступник директора КП «Кам'янецький парк»  Ярослав Клизуб.

«Все за методичками «антимайдану» та кремля», - констатує у соцмережах громадський активіст Адрій Смолій. 

Серед прибічників УПЦ (МП) , які підтягнулися до собору, - о. Дімітрій. Це він відмовився провести панахиду за загиблим Героєм Костею Агаповим.

Кількість людей збільшується. Вони виконують гімн України та моляться українською.

«Хмельничанам вдалося! Чи вдасться сьогодні кам'янчанам? – запитує риторично Алла Чепелюк. - Чи вистачить священникам мужності визнати, що московська церква, до якої вони належать, - то церква ворога?!! Чи хватить мужності і сили волі священникам відмовитись від московського патріархату і перейти до ПЦУ?!! Чи зрозуміють і погодяться прихожани храму Алєксандра Нєвского, що настав час вирішувати: чи ти з Україною, чи проти неї – з московою?!»

У соборі починається відправа. Російською. Її транслюють надвір, схоже, через гучномовці. Кам’янчани дружньо глушать ворожі піснеспіви вигуками: «Геть московського попа!» та «Україна понад усе!».

Під стінами святині починають заповнювати відомості й збирати підписи проти московського патріархату.

 

Нагадаємо, що 4 квітня депутати Кам'янець-Подільської міської ради одноголосно ухвалили рішення про

  • заборону московського патріархату на території України,
  • вихід Кам'янець-Подільської єпархії УПЦ МП зі складу російської православної церкви,
  • припинення договорів оренди чи користування УПЦ (МП) церковними спорудами, що перебувають у державній власності.

Розгорілися в соцмережах і дискусії щодо перейменування Собору Олександра Невського після його переходу в ПЦУ. Нєвскій, аргументують, до України та Поділля немає ні найменшого відношення.

«Просвіта» Кам’янця-Подільського, приміром, пропонує перейменувати святиню у собор «Святопокровський».

Про собор детальніше оповідає кам'янчанин Дмитро Баб'юк.

16.35. Релігійна громада  в Кам'янці проголосувала за перехід собору до ПЦУ.

Близько 17.00 Люди під собором скандують «Поліція з народом!» та «Геть московського попа!». Згідно з рішенням зборів вірян Кам’янця –Подільського, голову зборів, секретаря та ревізійну комісію уповновадили увійти в храм для передачі ключів.

Збори одноголосно проголосуавли за те, щоб святиня перейшла до ПЦУ. Близько 18-ї біля храму почалася штовханина. Прихожани «моспатріархату» схопилися за руки й співають молитви російською. «Бог російської не розуміє», - кажуть до них люди й просять співати українською. Питають, чому вони, такі міцні, не йдуть на передову. Ті відповідають, що передова в них тут.

Нагадаємо, що УПЦ (МП) автобусами звозила до церкви сьогодні своїх прихильників. І ось вони живим щитом стоять перед храмом.

Активістка Ірина Шелепницька веде стрім. За кадром вона розповідає, що кам’янчани, які дивляться його, впізнавали людей з Дунаївців, Ярмолинців. Сюди звезли прихожан УПЦ (МП) з усієї області. А три жіночки розповідали, що за те, щоб сюди приїхати платили 60 гривень.

18.07. Прихильники УПЦ (МП) не пускають ревізійну комісію до храму. Між кам’янчанами та прихожанами «моспатріархату» розгорілася дискусія.

Люди намагаються достукатися до тих молодиків, які живим щитом захищають церкву «моспатріархату» й не пускають до неї людей.

21.20. Голосування на підтримку переходу собору Олександра Невського до ПЦУ - наразі єдиний успіх громади Кам'янця-Подільського. За словами активістів, 4 тисячі кам'янчан поставили свої підписи за це. У храм комісію так і не пустили. Ключів московські попи  поки що не віддали.  Тож, зібрання продовжиться завтра, 9 квітня. Громадські активісти заликали всіх бажаючих прийти у Вербну неділю до вже української святині та саме тут освятити лозу. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Олександр Романов

    Гнати рашку
  • Alex Pavlovich

    І це нація?Стійка ненавість до людей.
  • Bogdan Semeniuk

    Лавра: УПЦ ЦЕ МИ чи ГЕТЬ МОСКОВСЬКОГО ПОПА? Як не бути жертвою маніпуляцій?
    https://youtu.be/plZY0VViZvw

  • Віталій Українець

    Цей собор опорний штаб рцп в Хмельницькій області!

    Тут такби мовити голка Кащея.

keyboard_arrow_up