“Геть московських попів”. Яка ситуація з переходом до ПЦУ у Старокостянтинові

“Геть московських попів”. Яка ситуація з переходом до ПЦУ у Старокостянтинові
  • Слідом за Хмельницьким, вигнати московських попів намагаються і в Старокостянтинові. 
  • Дізнавалися, яка ситуація в місті з переходом до ПЦУ і чи підтримує мешканців влада?

Скандал з побиттям колишнього військового у Свято-Покровському соборі на Володимирській потягнув за собою хвилю релігійних протестів. Хмельничани з гаслами “Геть московського попа” масово голосують за перехід храмів до ПЦУ. Після собору на Володимирській, до ПЦУ перевели церкву Казанської ікони Божої матері, що мікрорайоні Гречани. А 5 квітня хмельничани зібрались у центрі, аби проголосувати і за перехід найстарішої церкви Хмельницького. Як це було, дивіться у репортажі. 

Наразі соцмережами навіть прокотилась порція мемів і жартів. А самі хмельничани припускають, яка церква мп може буде наступною. Услід за Хмельницьким, про подібні зібрання заговорили і в Старокостянтинові. Щоправда, там вони не такі масові. Чому? Дізнавались подробиці. 

Московські попи відмовляють переходити?

Після скандалу в соборі у Хмельницькому, того ж дня місцеві активісти прийшли до Хрестовоздвиженського чоловічого монастиря мп у Старокостянтинові. Людей до храму не пустили, мовляв церква не працювала. Самі ж активісти скандували “Геть московського попа!”. Згодом відео опублікували у спільноті “Старокостянтинів небайдужий” і написали, що московські попи відмовляються переходити в ПЦУ. 

Відео дня

На відео чутно, як присутні намагаються переконати попа переходити до ПЦУ в законний спосіб. “Ми просимо вас дослухатись до громади міста”, - звертається до служителя мп представник міськради. На фоні лунають вигуки “Слава Україні!”. 


На це піп відповідає наступне: “Це ваша суб’єктивна думка. Журналісти самі причепили мп. Щоб ви знали, що з 1991 року УПЦ получила такий самий томос…”

Далі чутно, що на місці розвиваються суперечки про мову. Активісти вимагають прихожан і попів не молитись мовою окупанта, а робити це українською. Під час розмови священник вигукує до людей, що “єдиної церкви нема і не буде”. 

Тоді біля монастиря зібралось близько 50 активістів. На місці була й поліція. Щоправда, жодного рішення під час зборів прийняти так і не вдалось. 

Не вистачає організаторів

Яка ситуація з переходом до ПЦУ у Старокостянтинові і чи підтримує зібрання мешканців місцева влада? Про це все журналісти vsim.ua запитали в одного з активістів. Чоловік свого імені не називає. За його словами, в місті вже було два зібрання, щоправда, малочисельних. А біля згаданого вище монастиря з’ясувалось, що його історична будівля приватизована. Окрім цього, поруч збудовано церкву мп без жодних дозвільних документів. Відтак питання передали депутатам міської ради, які мають з’ясувати законність і прийняти відповідне рішення. 

Як додає місцевий активіст, наразі влада не висловлює чітку позицію щодо ситуації. 

  • Наразі складна ситуація. Міський голова ігнорує ці зібрання, а його радниця взагалі категорично проти. Лише позавчора на зборах був секретар міської ради, який спілкувався з московським попом, - розповідає чоловік. 

Чому людям не вдається масово зібратись, аби проголосувати за перехід ПЦУ? Активіст вважає, що для цього немає ініціаторів. Усі зібрання виявляються стихійними й хаотичними. Немає й чіткого плану дій, як це було у Хмельницькому. 

Та все ж, у Старокостянтинові вирішили зробити ще одну спробу й оголосили про зібрання у соцмережах. Цієї суботи, 8 квітня, у місті планують провести зібрання щодо передачі УПЦ мп, що знаходиться біля центрального ринку, у власність ПЦУ (Православної церкви України).

  • Потрібно як можна більше людей, приходьте самі і передайте всім знайомим, це дуже важливо для нашої громади, - повідомляють у соцмережах. 

Нагадаємо, раніше депутати Хмельницької обласної ради прийняли рішення заборонити діяльність УПЦ МП на території області. Однак варто додати, що рішення не має юридичної сили, адже рада не має відповідних повноважень. А позачергову сесії було скликано через інцидент 2 квітня, коли у Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ МП священники та віряни побили військового.

Піп із Старокостянтинова під час масового зібрання біля соборну на Володимирській

Оновлено: сьогодні, 7 квітня, депутати Старокостянтинівської міської ради підтримали звернення про заборону діяльності УПЦ мп. «За» звернення до Верховної Ради проголосували 25 депутатів.

  • Ми, депутати Старокостянтинівської міської ради, усвідомлюючи свою відповідальність перед виборцями, вважаємо неприпустимим подальше існування та діяльність Української православної церкви московського патріархату в Україні. Українська православна церква московського патріархату, як частина російської православної церкви, є для російської федерації останнім форпостом із підтримки держави агресора. Діяльність Української православної церкви московського патріархату носить відвертий антидержавний та антиукраїнський характер, - йдеться у тексті звернення.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    Не відають, що роблять. Якесь загальне помутніння
  • Іван Бойчук

    900 опущених продажніх іуд  вирішують за 300000 населення Хмельницької  області. Це шо за цирк і де законність? Весь цей фарс з переходом незаконний бо це навіть не один відсоток назбираних голосів проти УПЦ, всіх же не спитали отже і цирк епіфановський незаконний.

    Людмила Дьяченко reply Іван Бойчук

    шановний Іване! Згідно розслідування від « Української правди «, що є започаткована Гонгадзе, п о в і д о м л е н о, що Онуфрій - в миру ОРЕСТ Володимирович Березовський володіє ДВОМА паспортами рфіі.Такі ж  паспорти мають більше

    20 церковних кліриків яУПЦ МП

    Людмила Дьяченко reply Людмила Дьяченко

    Уважно прочитайте цей лист - звернення від кІРІЛА гУНДЯЄВА до ФЕОФІЛА


    . В листі чорним по білому зазначено, що є таке українська УПЦ з МП чи б е з МП?

    Олег Левандовський reply Іван Бойчук

    Свербить за московських попів, іудо? А законно під час війни пропагувати за кацапських катів?
  • Юра Мединський

    Кацапа звідусіль жени! Хай здохне в ямі при дорозі! Ти подаєш йому води, а він вже сере на порозі
  • Наталія Печегина

    Давно пора...

keyboard_arrow_up