“Ні штучним квітам”: як виглядають хмельницькі кладовища напередодні поминальних днів

“Ні штучним квітам”: як виглядають хмельницькі кладовища напередодні поминальних днів
  • Незабаром у Хмельницькому розпочнуться поминальні дні.
  • Хмельничани вже прибирають кладовища та несуть померлим квіти.
  • На могилах ще багато вінків, проте хмельничани все частіше купують живі рослини та садять їх на могилах родичів.
  • Про шкоду від пластику та альтернативи “мертвим” букетам читайте на нашому сайті.

Наближаються поминальні дні і хмельничани масово виходять на кладовища для прибирання. В шану померлим несуть квіти. Хтось досі обирає штучні вінки, корзини та букети. Адже їх не потрібно доглядати, простоять вони до наступних “гробків” та й це значно економить час. Ще й придбати такі досить легко, адже за кілька тижнів до поминальної неділі ринки та стихійні базарчики просто майоріють відповідними товаром.

Ми побували на трьох кладовищах: в Раковому, Шаровечці та Книжківцях. Всі вони кардинально відрізняються між собою. В чому відмінність та що люди несуть із собою до могил родичів, читайте далі..

Кладовище в Раковому

Одне з найбільших кладовищ Хмельницького знаходиться в мікрорайоні Ракове. Воно досить доглянуте та розбите по секціях. Проте саме тут ми побачили найбільше штучних квітів. І це при тому, що на вході висить величезний банер з написом “НІ штучним квітам”.

Відео дня

Майстер кладовища Сергій розповідає, що останнім часом хмельничани почали відмовлятися від пластику, починають більше садити живих квітів, а в урни, що стоять біля пам’ятників несуть гвоздики, тюльпани та нарциси.

  • Ми намагаємося боротися з цим пластиком, але люди важко відмовляються від звичок, що склалися протягом років. Зараз масово прибирають могили, тому ми вже вивезли три машини набиті цим пластиковим сміттям. Все вивозимо на міське сміттєзвалище. Я колись бачив як те все спалюють, дим стоїть чорнючий. А потім цими викидами ми дихаємо, але пояснити людям важко, вони думають, що в тому вони показують свою шану померлому і бояться, ще що інші скажуть, ніби пожалкували грошей на вінок. Хоча вже потроху починають на похорон нести два-три вінка, менше ніж раніше, - розповідає Сергій.

Сергій розповідає, що нещодавно на кладовищі хоронили жінку, так чоловік всю могилу обставив трояндами, а кілька днів тому прийшов і висадив купу живих квітів. На могилі залишилося ще кілька вінків від родичів, але чоловік сказав, що прибере їх після сорока днів і надалі нести пластик дружині не планує.

“Краще посадити живі”

На кладовищі ми зустріли пані Анну, яка прийшла прибирати могилу свого чоловіка. Він помер рік тому. Жінка говорить, що на могилі поки що є старі вінки, але вона хоче їх прибрати та посадити живі нарциси.

  • Я хоть уже людина стара, але розумію, що молодь зараз правильно каже, що потрібно відмовлятися від старих звичок і нести на кладовища живі квіти. Я вірю, що мій чоловік дивиться на мене з небес. І йому буде приємно, коли на могилі ростиме щось живе. Часто ходити я не можу, бо вік вже не той, тому хочу ще посадити якісь багаторічні квіти, щоб вони зеленіли та цвіли не один рік, - зазначила жінка.

Кладовище в Книжківцях

Кладовище в Книжківцях значно менше, але тут практично кожна могила обсаджена живими квітами. Майстер кладовища говорить, що тут ще з минулого тижня люди активно прибирають та висаджують живі квіти. Сюди пластик практично не несуть.

На кладовищі ми зустріли Олену з мамою. Вони прийшли на могилу до батька та принесли з собою квіти для висадки в ґрунт.

  • Ми проти штучних квітів. Садимо завжди лише живі. Проте сьогодні принесли і один пластиковий букет, його передав татовий брат, він дуже далеко живе і не може їздити на могилу, бо сам без ніг. Тому захотів, щоб від нього стояв букет, а ми не можемо відмовити. Це данина зі сторони татових родичів. Я то можу щодня сюди прийти, а в них такої можливості немає. Живі квіти не набагато дорожчі за штучні і вдома в мене, щось є, тому розсаджу ще більше на наступний рік, - говорить Олена.

Кладовище на Шаровечці

Це кладовище найбільше в місті. Тут багато старих поховань, які вже роками ніхто не прибирає, вони заросли бур’яном та деревами. Проте на кладовищі дуже багато могил обсаджених живими квітами. І попри те, що перед центральним входом в кладовище стоїть кіоск, де продають штучні квіти, по дорозі ми зустріли хмельничан лише з живими.

  • Ми однозначно штучних ніколи не носили. Садимо маргаритки, ще хочемо розвести таку повзучу травичку, яка цвіте білим кольором, вона багаторічна і виглядає дуже гарно. Також принесли тюльпани і нарциси, щоб поставити у вазу. Я проти штучних квітів. Зараз цей Китай штампує їх партіями, а в нас продають і люди беруть, щоб раз на рік втикнути в могилку і більше не ходити, - зазначила Ірина

  • Я трохи займаюся лікарськими рослинами і бабуся в нас була травниця, тому садимо на її могилі лікарські рослини і багаторічні квіти. Тут також сам по собі виріс живокіст. Ми посадили ще троянди, бабуся їх дуже любили. Живе є живе. Ми проти пластику. Я взагалі думаю, що його несуть на кладовище ті, хто не хоче заморочуватись і замилює таким чином людям очі, вдаючи турботу, - зазначила Ірина.

На кладовищах поступово починають переходити на живі квіти. Проте є й ті, що говорять ніби живі квіти коштують дорого, а штучні раз придбав і вони рік простоять. Чи справді ціна між пластиковими букетами та живими рослинами так кардинально відрізняється ми запитали на продуктовому ринку в центрі міста.

Живі та штучні: що дорожче?

Відразу перед входом на ринок починає сліпити очі від різнокольорових букетів, корзин та вінків. Тут продають штучні квіти для поминальних днів. Люди підходять і цікавляться цінами. Хтось купує, а хтось питає та йде далі. Продавці кажуть, що клієнтів у них вдосталь.

Ціни різні, придбати квітку можна і за 6 гривень, за букет доведеться заплатити від 15 гривень, а за корзини та вінки просять від 45 до 150 гривень.

Також на ринку є кілька рядів із живими квітами. Продають тут низькорослі тюльпани, гіацинти, нарциси, кущові багаторічні рослини, повзучі коврики, які цвітуть кілька разів на рік, а також анютині вічка та флокси. Ціни від 10 до 30 гривень. За великі кущі просять максимально 50 гривень. Покупців тут також багато. Беруть переважно тюльпани, нарциси та повзучі коврики білого або рожевого кольору.

Що кажуть про штучні квіти духівники та екологи

“Штучність - це шкідливо і не потрібно”

Микола Катрич, протоієрей ПЦУ, настоятель Храму всіх святих землі Української

  • - Заборонити нести штучні квіти на кладовище ми звісно ж не можемо. Проте хочу сказати, що цей пластик несуть для того, щоб менше часу витрачати на турботу за могилою померлих. Квіти поставили раз на рік і все. Тим паче, квіти на могилі - це взагалі не церковна традиція. Померлим потрібні не квіти, а наша молитва. Штучні вінки, корзини виникли з розвитком технологій обробки пластику, це 60-70 роки минулого століття. З тим, що виникло відносно недавно церкві важко боротися. Люди несуть двометрові вінки і що б церква не говорила, вони ніяк не хочуть відмовитися від цього. Мертвим не потрібен той пластик, натомість можна засіяти на могилі травичку, яка буде постійно зеленіти чи висадити якусь живу квітку. А штучність - це не потрібно і шкідливо, а ми повинні берегти нашу землю, бо це наш дім. А не шкодити самим собі та довкіллю, - наголосив Микола Катрич. 

“Пластик виділяє токсини і заражає ґрунтові води”

Наталія Міронова, завідувач кафедри екології ХНУ

  • Штучні квіти виготовляють з матеріалу, який складається з полімерних сполук. Вони дуже довго розкладаються у навколишньому середовищі. Останні дослідження говорять про те, що навіть те, що розкладається - несе в собі небезпеку, бо розпад не відбувається повністю. І потім ці сполуки знаходять у ґрунтових водах. Також штучні квіти у нас всі не сертифіковані, бо переважно купуємо ми їх на ринку, де в продавців не має жодних документів. А фарба, якої фарбують ці квіти може бути шкідливою. Коли ці вироби спалюють, то це ще більша небезпека. Адже для спалювання необхідна температура 250-300 градусів і пластик при горінні починає виділяти таку небезпечну речовину, як бензопірен. Крім того чорного диму, який ми бачимо при спалюванні, ще утворюються токсичні сполуки. Це однозначно негативно впливає на алергіків, а бензопірен, як токсична речовина дуже шкідливий для організму людини, - пояснила Наталія Міронова.

А яке ваше ставлення до використання штучних квітів? Голосуйте і коментуйте.

 

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (38)
  • Lyudmila Muzhichuk

    Живі
  • Людмила Талалай

    Вже давно живі
  • Слава Козловский

    А вам яка різниця?
  • Тіна

    А як дійти до кладовища на Раково?? Про це наша влада думає? Тролейбус або бусік їде тільки до кінцевої зупинки,а потім пішки..там не мала відстань і подолати її людині похилого віку неможливо! А по самому кладовищі ходити ? Там теж відстані великі.А ще назад треба якось дійти..Нехай би пустили що небуть від кінцевої зупинки до кладовища не тільки в помінальні дні,а щоденно!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up