Щоб землю не забрали забудовники. У Хмельницькому визначили 5 нових скверів і парк

Щоб землю не забрали забудовники. У Хмельницькому визначили 5 нових скверів і парк
Вулиця Залізняка, зелена зона біля озера - сквер Фото Хмельницької міської ради
  • У різних мікрорайонах міста будуть облаштовані сквери. До того ж, на березі річки Кудрянки з’явиться великий парк.
  • Ці території міська рада визнали зеленими зонами, а тому по закону цю землю вже не віддадуть забудовникам. 
  • З побажанням перетворити облаштувати міні-парк до міської влади можуть звертатися і хмельничани.

Замість будівництва - зони для прогулянок та відпочинку хмельничан. На останній сесії міської ради у Хмельницькому стало на 6 зелених зон більше. Офіційно. Депутати прийняли рішення, аби у місті з’явились нові сквери та парк. Таким чином, ці земельні ділянки визнаються як зелені зони. А по закону, на них забороняється вести будь-яке будівництво. Журналісти vsim.ua з’ясували, де розмістяться нові об’єкти благоустрою.

Від будівельних парканів до зелених зон

Ще восени минулого року комунальники знесли паркан навколо будівельного майданчика на вулиці Залізняка, 1. Там мала "вирости" ще одна багатоповерхівка - 38-ми квартирний житловий будинок. Поруч планували розмістити торгово-розважальний центр. Суд скасував договір оренди і будівництво зупинили.

Така ж ситуація була і з ділянкою на вулиці Панаса Мирного, 31/1. Після суду власник самотужки забрав будівельний паркан і звільнив місце на цій території. Зелені зони за цими адресами міська рада вирішила віддати під сквери.

Відео дня
В листопаді із зеленої зони на Залізняка забрали будівельний паркан

До того ж, нові міні-парки мають з’явитись поблизу автошколи на проспекті Миру, біля пам’ятника Героям Чорнобиля, а також між багатоповерхівками на Львівському шосе. А от поблизу річки Кудрянки між вулицями Щедріна та Холодноярців буде парк розміром у 55 гектарів.

- Займатись новими скверами та парком буде комунальне підприємство по зеленому будівництву. Наступним кроком буде замовлення проекту землеустрою та відведення земельних ділянок. Як тільки документація буде готова, ми її затвердимо і будемо мати акт на постійне користування. Тільки після цього можна готувати проектно-кошторисну і облаштувати сквери і парки для відпочинку мешканців, - розповідає заступник міського голови Андрій Бондаренко.

Як тільки міська влада розробить проект, може братись за облаштування скверів і парку. Там щонайменше мають привести до ладу територію, поставити лавочки та смітники. 

Попросити міні-парк можуть і хмельничани

У 2017 ми писали про скандал на Панаса Мирного. Вісім років поспіль 15 соток землі біля будинку № 35 орендувало приватне підприємство “Лазуріт”. Впритул до панельних будинків там мали зводити багатоповерхівку. Але за 8 років до робіт так і не приступили. Тим часом територію, де росте близько 150 дерев, протоптували мешканці і гуляли там з дітьми. Люди були проти забудови і неодноразово звертались з проханням облаштувати для них зону відпочинку. Мешканців таки почули і забудовнику не продовжили термін договору оренди землі. У травні минулого року ділянку затвердили як сквер.

Сквер на Панаса Мирного, 35

Для того, аби зелену зону в місті визнали сквером, територія має бути позабудинковою. Тобто це може бути кілька зелених насаджень неподалік вашого будинку, але які не знаходяться на приватній території, але також не входять в зону прибудинкової. 

З проханням про облаштування зони відпочинку хмельничани можуть звертатись в управління ЖКГ, що на Проскурівській, 1. Бажано писати колективну заяву.

До того ж, жителі мають змогу зареєструвати петицію на сайті міської ради. В міській раді розглянуть звернення і, можливо, дослухаються до пропозицій хмельничан.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Любовь Прушинская

    ага нехай будуть одні будинки.....скоро і дерев не залишиться
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up