Війна за землю на Озерній: облаштують сквер чи зведуть багатоповерхівку?

Війна за землю на Озерній: облаштують сквер чи зведуть багатоповерхівку?
  • Боротьба за 15 соток. Поблизу житлового будинку на Панаса Мирного з’явиться або черговий ЖК, або нове місце для прогулянок.  
  • Все залежить від того, хто виграє суд - мерія чи забудовник.
  • Самі ж мешканці хочуть, аби дерева біля їхнього будинку не перетворились на груди бетону.

Каштани, берізки, липи, горіхи, вишні та черешні. Перед будинком №35, що по вулиці Панаса Мирного росте близько 150 молодих дерев. Вони розкидані хаотично, а поміж ними витоптані стежки мешканцями прилеглих будинків. Саме ця ділянка знаходилася в оренді у приватного підприємця “Лазуріт”. Мали зводити впритул до панельних будинків нову багатоповерхівку. Але за 8 років до робіт так і не приступили. Договір оренди закінчився і в мерії вирішили облаштувати перед вікнами мешканців сквер.

Оренду не продовжили, бо скінчився термін

Територія майбутнього скверу близько 8 років знаходилась в оренді у ПП «Лазуріт».  На одній із сесій, коли в орендаря закінчився договір оренди, міською радою було прийнято рішення договір не продовжувати. В мерії кажуть, що причина проста:  приватний підприємець довго займав територію і за стільки часу нічого там не зробив.

Відео дня

-За останні три роки вони там нічого не почали будувати і не використовували її - каже заступник міського голови  Андрій Бондаренко.  - Цього року в них закінчився договір оренди земельної ділянки. Відповідно сесія прийняла рішення не продовжити його. Крім того, були й багаточисельні звернення мешканців, про те, що фактично на десяти сотках там неможливо побудувати багатоповерховий будинок. Там не було би паркомісць, території для благоустрою.  

Так виглядає самостійно насаджений мешканцями сквер від сторони зупинки "Озерна"

У мерії стверджують, що зараз земельна ділянка знаходиться в користуванні міської ради. Але самі забудовники таким рішенням сесії надзвичайно невдоволені та переконують в своїй правоті.

Орендар звинувачує мерію в нечесності

Керівниця приватного підприємства «Лазуріт» депутатським рішенням про припинення договору оренди обурена. Жінка стверджує, що впродовж багатьох років її водили за ніс. Мовляв, ту ж саму ділянку пообіцяли відразу кільком підприємцям. Тож аби побудуватися треба було спершу «впросити» конкурентів.

Паралельно тротуару стоїть 5 МАФів: торгують рибою, фаст-фудом, гарячими напоями та побутовою хімією

- Хмельницька міська рада дуже негарно та некоректно з нами вчинила, - скаржиться керівниця ПП «Лазуріт» Наталія Коваленко. – Ми платили всі роки поки земля була в оренді. Мали проект на будівництво згідно всіх ДБНів. А побудуватися не мали можливості. Бо ту землю, яку ми орендували та оплачували, міська рада ще надала 6-7 МАФам і ми з ними впродовж всіх років вели перемовини. Просили і благали їх, щоб вони забралися. У міській раді нам радили пригнати кран, завантажити на нього МАФи і вивезти їх. А в людей же там товар, документи, комунікації. Можете собі таке уявити? – обурюється забудовниця.

Суд виграли

Врешті деякі кіоски таки «переїхали» на іншу сторону ділянки. Один же так і залишився. Та тепер закінчився строк оренди землі. Новий же продовжувати у мерії не схотіли. ПП «Лазуріт» подало позов до Господарського суду Хмельницької області, аби визнати рішення мерії недійсним. Суд забудовники виграли. Однак, у мерії подали апеляцію.

- Міська рада подала апеляцію до Рівненського суду, - пояснює Андрій Бондаренко. - Слухання справи - 12 червня. Суд має остаточно сказати, хто винен, а хто не винен.

Читайте також:

Вже все вирішили

Не чекаючи рішення Апеляційного суду, у мерії вже визначилися,  що робити із “порожньою” територією. На початку травня цього року  розробили проект рішення. В ньому зазначено, що є ідея покращити благоустрій жителів прилеглих будинків. Мова йде про облаштування скверу. Ініціатор - депутат від “Поруч” по 12 округу Олександр Сидорук.  Свої наміри пояснює так:

- На цьому місці планувалося будівництво багатоповерхового будинку, але люди дуже сильно були проти, - пояснює Олександр Сидорук. - Вони ходили до міського голови, щоб теж цього будівництва не було. Мали намір перекривати дорогу. Також звернулись до нас, як до депутатів, і ми піднімали це питання.

Мешканці багатоповерхівки №35 у зеленій зоні облаштували кілька паркомісць

Попередньо на земельній комісії під сквер запропонували 20 соток землі. Він простягатиметься від зупинки мікрорайону «Озерна» (кінцева)» вздовж будинку №35 по вулиці Панаса Мирного. Територію планують облагородити та створити на ній зони відпочинку для молоді та старшого покоління.

“Ми просили, щоб тут не будували”

Журналісти vsim.ua виїхали на місце , щоб поспілкуватися з місцевими. Пенсіонерка Тетяна Геннадіївна, яку ми зустріли у дворі,  розповіла, що живе в будинку три десятки років. Дерева перед ним садила власноруч разом з іншими односельцями.

- Коли цей дім лише побудували, то ми самі садили оці всі дерева. Доглядали за ними і бачили, як ті ростуть. А потім взнали, що на цій території хочуть звести якусь будову прямо перед нашими вікнами! - скаржиться жінка. – То ми й на адвоката всім домом складалися і писали всюди, щоб біля нас нічого не було.

Раніше тут були навіть саморобні дерев'яні лавочки

Її підтримує 29-річна Ольга. Молода жінка пояснила, що й сама була серед числа тих, хто оббивав пороги чиновників.

- Ми ходили і просили кілька разів, щоб нам тут нічого не будували, - наголошує жінка. – Навіть вже й не думали що з того щось вийде. Ми лише просили лишити в спокої зелену ділянку.

54-річний мешканець 35-го будинку розмахує руками і показує, що на прилеглій перед будинком території вже давно мало би йти будівництво.

- Ось тут, - показує на ділянку Сергій, - хочуть побудувати якісь магазини і зробити парковку. А нам сказали, що може залишать під’їзну алею перед під’їздами. Все решта зріжуть.

То чи буде колись сквер?

Створення повноцінної зеленої зони ще мають погодити на засіданні виконавчого комітету. Лише після цього комунальники розроблятимуть проект майбутнього міні-парку.

- Поки що це лише проект рішення міської ради, - розповідає начальник УЖКГ Василь Новачок. –  Його ще мають ухвалити на засіданні виконкому. А межі території скверу визначити в департаменті архітектури та містобудування. Тільки після цього управління ЖКГ буде розробляти проект благоустрою скверу та шукати кошти на його облаштування.

А якщо коштів не знайдуть чи документи не погодять в архітектурі, то, можливо, ділянку знову віддадуть в оренду, але вже іншому забудовнику.

"Поруч з кожним будинком має бути зелена зона"

Андрій Сітніков, адвокат, який спеціалізується на будівельних справах

 Для кожного будинку є норми розрахунку прибудинкової території відповідно до кількості та площі квартир та кількості мешканців. Державні будівельні норми містять розрахунки площ майданчиків, що належать до прибудинкової території, а саме: під'їзні шляхи, спортивні майданчики, майданчики для відпочинку, місця для вигулу тварин, дитячий майданчик тощо. Передбачені місця для зелених насаджень. В такому випадку опікуватися деревами та насадженнями, підстригати газони та інше має ЖЕК чи ОСББ, за яким закріплено будинок. Самі ж мешканці самостійно насаджувати дерева поза межами прибудинкової території і реєструвати їх, як сквер чи міні-парк, не можуть. Для цього потрібен насамперед дозвіл землевласника або землекористувача. Це може бути міська рада або інші особи. На цей момент відсутня відповідна Постанова Кабінету Міністрів, що повинна врегулювати передачу прибудинкових територій у користування ОСББ. Тому існує проблема визначення меж та розмірів прибудинкових територій для багатоквартирних будинків які будувалися за минулих (радянських) часів. Зараз будівництво багатоквартирного будинку без виділення земельної ділянки відповідних розмірів неможливо. Тому проекти будівництва передбачають використання прибудинкових територій в тому числі і забезпечення озеленення та благоустрою.

Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Правдолюб

    Оригінальний метод вирішення проблеми у свободівської влади. Будувати не дати, засадити деревами і кущами. А те що людям потрібне нове сучасне  комфортне житло цю владу не турбує. Може краще потрібно подумати над тим як поступово вивести з експлуатації старий житловий фонд, а особливо аварійний і там створювати зелені зони? А для цього потрібно будувати нове житло і взагалі нові будівлі, а не забороняти це робити. У даній ситуації однозначно  потрібно надати дозвіл забудовнику, а також пільги за те, що стільки років міська влада дурила забудовника. А сквер посадити на місці сусіднього панельного будинку, термін експлуатації яких 50 років.

    Іван reply Правдолюб

    Так, давайте все місто закатаємо в асфальт набудуємо "шанхай", а діти нехай пилюкою дихають. Ніби на озерній більше місця для новобудов немає.

    Правдолюб reply Іван

    Давайте. Це ж все таки місто, а не село. А взагалі пропозиція у мене була іншою. Ніби на Озерній немає іншого місця для зелених зон.
  • Юрий Кошарский

    Все як завжди!
  • Олег

    а їм не пофіг де
  • Ірина Волошина

    о на тобі! то недавно будувалися перед домом 31, вже перед 35! там медом помащено на тій вулиці чи як? і так одні багатоповерхівки - хай би залишили людям трохи дерев, щоб мали чим дихати!!! а то забудують все місто, а міська рада все б повіддавала як не в оренду, то в постійну власність, щоб тільки гроші отримати! про людей ніхто не думає!!!

    Правдолюб reply Ірина Волошина

    До речі, а ти часто про людей думаєш? Чи тільки цього від інших вимагаєш? Давай приклади своєї турботи про інших

    Правдолюб reply Ірина Волошина

    Будівництво здійснюється ще із врахуванням зручності інфраструктури для жителів цього будинку.  Це місто, а не село. Скільки буде коштувати житло, якщо його побудувати у лісі і провести туди водопровід, газ і т.д.? І чи буде зручно звідти діставатись його мешканцям, якщо туди не буде їздити транспорт? То краще у ліс виїзджати на відпочинок, свіже повітря, а не будинки там будувати. Та і жителі цього панельного будинку як мінімум свій будинок у порядок приведуть, де більшість отримала квартири на халяву, а не заважають будувати сучасний охайний будинок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up