Новий календар свят: як будуть відзначати хмельничани і що про це кажуть священники

Новий календар свят: як будуть відзначати хмельничани і що про це кажуть священники
Фото ілюстративне
  • Цьогоріч деякі українці хочуть відзначати зимові свята за григоріанським календарем, тобто раніше. 
  • Пояснюють все тим, що не хочуть святкувати в одні дні із країною-терористом - росією.
  • Що про це думають хмельничани і що кажуть священники?
  • Зібрали думки. 

Дискусії щодо переходу українських церков з юліанського на григоріанський календар, тривали в суспільстві давно. Та після 24 лютого обговорення цього питання загострилися. Річ у тім, що Україна відзначала зимові свята за одним календарем із росією - юліанським. Проте тепер чимало українців хочуть перейти на “західний стиль” святкування - за григоріанським календарем. Що про це думають хмельничани і священники, дізнавайтеся в цьому матеріалі. 

Юліанським календарем наразі користуються російська, грузинська, сербська, єрусалимська православні церкви, а також українські православні та греко-католицькі церкви. Згідно із ним Миколая відзначають 19 грудня, а Різдво 7 січня. 

Натомість більшість країн світу святкують за григоріанським календарем: Миколая - 6 грудня, Різдво Христове - 25 грудня. Саме за цими датами хочуть відзначати свята деякі українці. Тоді ж зміщаються й інші зимові свята: 

Відео дня

Що кажуть хмельничани

Хмельничанка Олена розповідає, що цьогоріч її сім’я відзначатиме Миколая 6 грудня, а Різдво - 25 грудня. Тобто - за григоріанським календарем. Жінка пояснює все тим, що не хоче святкувати в один день із країною-терористом - росією.

А от хмельничанка Валентина говорить, що цього року Миколая та Різдво святкуватиме 19 грудня та 7 січня, як і у всі минулі роки. Відзначати свята за новим календарем жінка планує вже із наступного року. Підставою для цього вважає неухвалене рішення ПЦУ про перехід на григоріанський календар. 

На сторінках ВСІМ у соцмережах минулого тижня було опубліковано опитування - “За яким календарем будете відзначати зимові свята?” 

Так, у Facebook на запитання відповіли 24 читачі. З них 10 зазначили, що Миколая та Різдво будуть святкувати 6 і 25 грудня. Ще 7 людей відповіли, що цьогоріч відзначатимуть, як і в минулі роки - 19 грудня та 7 січня. Решта додали, що для них дата не важлива або ж зазначили, що не відзначатимуть свята цього року. Одна із читачів написала: “Різдво будемо святкувати зі всім світом, а не з руснею”. 

На сторінці ВСІМ в Instagram відповіли 17 людей. З них четверо написали про святкування за григоріанським календарем - 6 і 25 грудня. Ще сім читачів відзначатимуть Миколая 19 грудня, а Різдво 7 січня.

Опитування щодо святкування за новим календарем журналістка vsim.ua проводила на своїй сторінці в Instagram. У ньому взяли участь понад 40 людей. На запитання, що про новий календар думають хмельничани, було отримано відповіді:

Отож, більшість опитаних хмельничан вважають, що давно пора було перейти на святкування за григоріанським календарем. А саме так, як це відбувається у більшості країн світу. До того ж чимало людей схильні відзначати вже цього року Миколая 6 грудня, а Різдво - 25 грудня.

В коментарях до цього матеріалу пишіть і ви, коли будете відзначати зимові свята. 

Що кажуть священники

Синод Православної Церкви України у жовтні дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання.

Тоді ж в багатьох вірян виникло питання: якщо Різдво  святкувати 25 грудня, то коли тоді Миколая – 6 чи 19 грудня? У ПЦУ відповіли: 19 грудня. Пояснили - рішення про перехід на майже сторічний новоюліанський календар ще не ухвалене. Обговорення тривають. Тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і торік:

Та зважаючи на те, що чимало хмельничан виявили бажання цьогоріч перейти на свята за григоріанським календарем, журналістка vsim.ua звернулася до єпископа Хмельницького обласного об’єднання церков Християн Віри Євангельської Ростислава Мураха. Він пояснив: “Церква не дотримується дати, а дотримується суті”. 

Ще раніше митрополит Київський і всієї України Епіфаній давав зрозуміти, що українські православні можуть святкувати Різдво й за григоріанським календарем. Про це повідомляють журналісти Радіо Свобода. 

Трохи історії

Звідки ж взялися григоріанський та юліанський календарі? Деякі факти з історії розповідає Радіо Свобода. 

Дуже давно Юлій Цезар запровадив календар, практично такий же, як сучасний, – юліанський. Той календар виявився не зовсім точним. Виявилося, що Земля робить оберт навколо Сонця на близько 12 хвилин повільніше, ніж думали давні римляни. Календар почав зміщуватися. Різдво почало помалу наближатися до весни, а Пасха до літа. В результаті - за півтори тисячі років юліанський календар відстав аж на цілих 10 днів.

Тоді папа Римський Григорій XIII затіяв реформу юліанського календаря. Він наказав деякі роки, які раніше були високосними, вважати невисокосними. Цим суттєво зменшив розходження ‒ до 26 секунд на рік. Щоб компенсувати відставання, він наказав навіть пропустити 10 днів. І у 1582 році одразу за 4 жовтня настало 15-те. Реформований календар назвали григоріанським.

Але не всі країни перейшли на новий календар. Зокрема, українські землі жили за старим - юліанським. Та під час революції Українська Народна Республіка (УНР) перейшла на новий григоріанський календар. Більшовики теж запровадили його. Але не церква, яка трималася традиції та не хотіла підтримувати комуністів. Звичайні люди почали жити за новим стилем (григоріанським календарем), а церква продовжувала за старим - юліанським.

Неточність церковного, юліанського календаря, за роки поглибилася. Зараз вона становить 13 днів. Тож, коли католики та й велика кількість православних святкують Різдво 25 грудня за григоріанським календарем, то за юліанським це тільки – 12 грудня. Чималій частині українських православних та греко-католиків треба чекати ще 13 днів на народження Христа. Таким чином, коли на юліанському календарі настає 25 грудня, то на григоріанському, за яким живе більшість світу, вже 7 січня. 

Читайте також: Чи може змінитися черга відключення? Запитали в енергетиків

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (205)
  • Елена Савицкая

    Мала нагоду жити і спілкуватися із своєю рідною тьотьою, яка народилася в 1900 році. Померла - у 1993 році.
      Шодо обчислювання дат на різні релігійні свята після 70- з років ( за мою свідому пам'ять), то вона миттєво  знала дати кожного дня сучасного періоду за старим стилем. А щоб знати дату конкретного дня , то їй приходилося обраховувати.
  • Читач07

    25 грудня, як увесь цивілізований світ!
  • Алла Бацуца

    Бога треба в серці мати а не дивитися на перенесення ,хто як захоче так і буде святкувати
  • Мариина Вера

    19 грудня -Миколая,7 січня-Різдво.

    Olga Matsyuk reply Мариина Вера

    Мариина Вера Миколай відійшов до Господа 6 січня. Звідки взялося 19?)

keyboard_arrow_up