Чи може змінитися черга відключення? Запитали в енергетиків

Чи може змінитися черга відключення? Запитали в енергетиків
Ілюстративне фото
  • Чимало хмельничан скаржаться на неточність графіків відключень.

  • Раніше енергетики називали можливі причини, та з’ясувалася ще одна.

  • Розповідаємо деталі.

Ще з жовтня хмельничани живуть в умовах відключень електроенергії. Близько місяця тому, на початку листопада, з’явилися перші графіки відключень. За ними вимикають світло, оскільки в енергосистемі є дефіцит, зумовлений пошкодженням росіянами об’єктів виробництва та передачі електрики.

Хмельницька область, і Хмельницький зокрема, поділена на чотири черги. До якої саме черги належить їхнє помешкання, містяни можуть дізнатися у списках, які оприлюднені на сайті «Хмельницькобленерго». Втім, зорієнтуватися там досить складно. Переважно там вказані вулиці, а не номери будинків чи квартири. І буває так, що певна вулиця вказана у кількох чергах. До прикладу, Свободи та Володимирська є у всіх чотирьох.

Таким чином, дізнатися, до якої черги належить будинок чи квартира, можна подеколи тільки власними спостереженнями — порівнюючи час фактичного відключення світла з графіком. Втім, навіть якщо ви знаєте свою чергу, це не гарантує, що ви знатимете, коли у вас буде світло.

Відео дня

Публікації щодо відключень збирають чимало коментарів. Більшість користувачів пишуть, що світло у них вимикають не за графіком. Раніше технічний директор «Хмельницькобленерго» Олексій Філіпчук назвав чотири причини, чому відключення можуть відхилятися від графіка:

Тепер же з’ясувалася ще одна можлива причина непередбачуваності відключень — переведення з однієї черги в іншу. Пояснимо це все на прикладі.

Автор цього матеріалу мешкає у багатоповерхівці на проспекті Миру. Оскільки будинок вказаний у трьох чергах відключень, то визначати конкретну чергу довелося за власними спостереженнями. Виявилося, що багатоповерхівка належить до четвертої черги. Особливо добре приналежність до певної черги помітна у вихідні, коли відключення застосовуються меншою мірою, ніж у будні, та більш чітко відповідають графіку.

Певний час журналісту вдавалося користуватися графіком відключення. Та вже минулого тижня у будні з’явилася підозра — світло у будинку вимикають за якоюсь іншою чергою, аніж четверта. А на вихідних стало очевидно — електроенергії у квартирі немає за непарною чергою, тобто першою або третьою. Точніше визначити не вдалося, оскільки останнім часом світло у місті зникає у двох черг одночасно.

До прикладу, світла у квартирі не було від 19:00 до 23:00 у вихідні 26-27 листопада та у вихідні 3-4 грудня. Проте черги відключень були різними — у першому випадку четверта, а в другому випадку перша й третя.

Сьогодні, 5 грудня, ми запустили опитування у наших каналах Telegram та Viber. У читачів поцікавилися, чи помічали вони зміну черг відключення своїх помешкань. У середньому результати обох опитувань такі:

До прикладу, хмельничанка Тетяна помітила, що її помешкання перевели з другої черги в першу.

За коментарем з цього приводу журналіст vsim.ua звернувся до заступника директора «Хмельницькобленерго» з управління якістю Олени Гриневич. Якщо коротко, то переведення ліній з однієї черги в іншу вона не підтвердила.

— Минулого тижня Графік погодинних відключень не змінювався, тобто вулиці не переносилися між чергами. Людям складно було зрозуміти по відключеннях, бо відключали одночасно по три черги: дві основні, і одна додаткова. Крім того, якщо споживання було нижче доведеної величини навантаження, то додаткову чергу заживлювали. І це, певно, плутало. Ми про це повідомляли. Цього тижні змінився Порядок застосування черг. Приналежність вулиць до черг зазначено в файлах. Вони змінюються інколи, до прикладу, якусь вулицю додають, але перекидань вулиць між чергами не було, — повідомила заступниця.

А чи помічали ви, що ваш будинок переводили з однієї черги в іншу? Беріть участь у голосуванні нижче, а також пишіть у коментарях, з якої саме на яку змінилася черга.

Опитування

Чи помічали ви, що ваш будинок переводили з однієї черги в іншу?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (74)
  • Микола Дурко

    Послухайти ви, з племені андрофагів, так важко зрозуміти , що існує перегрузка мережі, де більше будинків розташовано,де більше молоді проживає, яка любить все повмикати... Мозгів не вистачає догадатись?

    Читач78 reply Микола Дурко

    Не знаю, как насчет молодежи, знаю, что по сравнению с теми, у кого "критическая инфраструктура", молодежь нервно курит в сторонке. Если включают свет на один час, а выключают на семь, никак вы там в телефоне не насидитесь, а зарядки для телефонов маломощные. За один час вы не постираете, не пропылесосите. Разве что холодильник чуть поработает, телевизор, телефоны чуть подзарядите. Зато там, где не выключают, праздник каждый день. Можно включать что угодно, хоть доменную печь, и никто тебе ничего не скажет. И троллейбусы на линиях. А молодежь крайняя, да. Ноутбук включили поучиться - ужас. Что это за экономия на избранных?

    Микола Дурко reply Читач78

    Як би то ноутбук, самі розповідають пралку на 3 години, пилосос, мультиварку і це все одна молода сім'я за 1 годину,тому так, да і підземні кабелі вже не такі ,як раніше кидали

    Читач78 reply Микола Дурко

    Я вас умоляю. При чем здесь возраст? У бабушек-дедушек, думаете, пылесосов и стиральных машин нет? И как стиралку на 3 часа можно включить за 1 час, как вы пишете?  Может, какая-то конкретная семья что-то и включает, особенно если дом не газифицирован. Но это точно от возраста не зависит, а если еду можно только раз в день за 1,5 часа приготовить, то что людям остается делать. Если жить без газа, то мультиварка еще не самый плохой вариант.
  • Інна Мельник

    6грудня світло було всього 1.5 години, у будинках холодно, зате Єкіпаж світить як ялинка, хоч би на те вулиці вимкнули освітлення. Все розумію бізнес має працювати, але люди домерзають
  • Читач78

    У нас сегодня включили в 6:00, а выключили в 6:15, хотя по графику свет должен был быть с 03:00 до 07:00 без дополнительных очередей. Теперь включили в 11:34 с опозданием в 34 минуты. Зачем рассказывать, что все сейчас за пару дней восстановят, если по факту ничего не соблюдается и энергия распределяется несправедливо? А у людей даже нет возможности куда-то обратиться по поводу несоблюдения графиков.
  • Ludmila Nurmatova

    Стара Синява також безлад

keyboard_arrow_up