Новий ринок на Виставці відкривати не поспішають, бо кіоски не забирають

Новий ринок на Виставці відкривати не поспішають, бо кіоски не забирають
Підприємці розділилися. Люди, які роками торгували на ринку по проспекті Миру, розбилися на два табори. Поки в новому павільйоні одні облаштовують робочі місця, інші шукають нові торгові площадки. І поки вони їх не знайдуть, благоустрій на прилеглій території провести не дадуть. А без цього новий критий ринок не запрацює.

Питання про знесення МАФів на базарчику по проспекті Миру постало ще 5 років тому, коли розпочалося будівництво павільйону. Хмельничани, які ще у 2011 році вклали гроші у нові торгові ряди, нарешті почали завозити в приміщення меблі. Дехто вже розклав товар, починає «набивати» клієнтуру.  Але поки що ринок офіційно не відкрився.  Навколо будівлі як стояли, так і стоять ржаві потріскані кіоски. Їх забирати не поспішають.   

Будуть нові МАФи?

Справа в тому, що деякі продавці з ринку, які багато років працювали та платили адміністрації за утримання, залишаються без робочого місця. Ці люди не вкладали кошти в будівництво, тому власних місць вони не мають. Можуть сподіватися лише на суборенду  у тих, хто став позичальником ТОВ «Приватна справа». У попередній публікації ми писали про те, що товариство позичило у підприємців гроші на будівництво критого ринку на Виставці. Але люди не стали  власниками торгових місць. В документах вони прописані як позичальники, тому місця в подальшому орендуватимуть.    

Відео дня

Підприємці облаштовують робочі місця Підприємці облаштовують робочі місця Той, хто вирішив із «Приватною справою» більше діла не мати, пішов іншим шляхом. Декілька підприємців з ринку звернулися до профспілки захисту підприємництва з проханням допомогти їм знайти робочі місця. Разом із головою профспілки Надією Кнець  вони звернулися до мерії з проханням надати їм дозвіл на будівництво  легких конструкцій десь поблизу нового павільйону.  Мотивують це тим, що не хочуть втрачати  роками «набитих» клієнтів.   

- Ми наполягаємо на тому, щоб нам дозволили побудувати за свої кошти легкі конструкції. Аби нам тільки дали місце на вибір. І це плануємо не на землі «Приватної справи», а на землі міській, - каже Надія Кнець. 

Про благоустрій забули

Для відкриття павільйону потрібно очистити прилеглу територію від металевих конструкцій. На зборах, які відбулися ще місяць тому, члени ініціативної групи, які вклали гроші в будівництво  вирішили, що демонтують свої кіоски до 1 квітня. Хотіли чимшвидше заїхати у новий павільйон.  Демонтаж мають проводити за власні кошти. Адже кіоски – їхня власність.     

Фото зроблене 8 квітня Минулої п’ятниці, 8 квітня, адміністрація ринку посунула декілька кіосків.  Продавці, чиї інтереси представляє Надія Кнець, викликали на місце поліцію. Патрульні приїхали, подивилися та поїхали. Розбиратися не стали. Навіщо адміністрація ринку посунула конструкції, не зрозуміло.  Адже в одних кіосках як продавали, так і продають, інші – закриті, стоять без діла. Але асфальт ніхто не ремонтує, клумби для квітів не облаштовує. 

16 квітня з'явилися "стихійники"А вчора, 16 квітня, на цьому місці уже з’явилися стихійні торговці. Їх адміністрація ринку не гонить, хоч  розмістилися вони прямісінько під вікнами адміністрації. 

Підприємців перевіряють

Мерія також заговорила про приведення прилеглої території в належний стан. Заступник міського голови Володимир Гончарук вважає, що кіоскам там не місце. І це остаточна позиція міської влади. Конфлікт конфліктом, а благоустрій території проводити треба. Це лише питання часу. Розуміють, що старий метал не хочуть забирати ті, хто в критому павільйоні не придбав місце. Але новий «шанхай» тут розводити не дадуть.

- На території ринку «Приватна справа» просили півроку, щоб люди на період будівництва перенесли свої кіоски на міську землю. Але простояли вони багато років. Платили люди за утримання ринку,  а в бюджет з використання землі не йшло ні копійки , - розповідає «ВСІМ» Володимир Гончарук.  

Є дві місцеві ініціативи від  підприємців цього ринку. Їх ще мають розглянути депутати. Підприємці з «Приватної справи» просять чимшвидше забрати кіоски тих, хто звернувся  до профспілки захисту підприємництва. А ті в свою чергу їх забирати не хочуть, допоки не  отримають дозвіл на становлення нових «легких конструкцій». 

- Люди налаштовані один проти одного. Але на підставі цих ініціатив буде розроблено проект рішення для врегулювання цієї проблеми. На найближчій сесії, сподіваюся,  це питання вирішимо. Все залежить від депутатів, - каже заступник мера Володимир Гончарук. - Але ймовірність того, що там з’являться нові кіоски -  мінімальна. З 2012 року розміщення малих архітектурних форм у місті заборонено. 

Вхід у ринок загороджує кіоск Вхід у ринок загороджує кіоск  Крім того, за словами заступника міського голови, підприємців перевірятимуть. Хочуть з’ясувати, чи сплачували вони  податки і чи не припиняли вони підприємницькі діяльність під час роботи на ринку.

- Начальник управління торгівлі перевірятиме інформацію про ведення ними господарської діяльності протягом трьох років.  Результати будуть з наступного тижня, - каже заммера.

Результати перевірки можуть вплинути на рішення сесії міської ради. Якщо люди, які торгували на ринку не платили податки, то адміністрація ринку фактично «кришувала» стихійну торгівлю, збираючи гроші з торговців. 

Відкритий лише один із входів у критий ринок. На «оглядини» уже заходять місцеві жителі

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    А все дуже вірно. Нехай зносять і Лукова  до відповідальності притягнуть
  • Анонім

    Як гарно на цих фото прослідковується  контраст цивілізації і камяного віку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up