Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи

Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи
  • Двічі на рік у Хмельницькому проводять обрізку дерев. 
  • Часто таке явище викликає дискусії і обурення серед мешканців. 
  • Розповідаємо детальніше, що таке обрізування дерев, навіщо його проводять і якої думки екологи.

Саме зараз ледь не в кожному мікрорайоні міста проводять обрізку дерев. Комунальники проріджують гілки або ж прибирають аварійні гілки. 

Цю тему хмельничани обговорюють майже щороку. Нерідко дискутують й обурюються у соцмережах. Хтось – «за» обрізку, інші її критикують. Останні кажуть, мовляв, після обрізування «під олівець» замість гілок залишаються стовпи. Додають, що виглядає це неестетично або ж взагалі дерево може загинути. 

Журналісти vsim.ua розбирались, що таке обрізка дерев, як і навіщо її проводять у Хмельницькому. А також, що думають експерти. 

Відео дня

«Не омолодження, а санітарна обрізка»

Багато хмельничан, які є власниками ділянок, починають обрізати дерева у лютому. Кажуть, це дозволяє знищити місце зимівлі збудників хвороб, шкідників, а також дереворуйнівних грибів. Для цього проріджують крону, аби плодові гілки мали достатнє провітрювання і сонце. 

А як це відбувається на вулицях міста? 

У Хмельницькому цим займається комунальне підприємство по зеленому будівництву та благоустрою міста. Там розповідають, що проводять санітарну обрізку або видалення аварійних дерев. 

Якщо санітарну обрізку роблять навесні та восени, то зрізати аварійні старі гілки можуть впродовж року. 

Керівник підприємства Олена Мельникова пояснює vsim.ua, вони не проводять «омолодження», а мова йде лише про санітарну обрізку або видалення дерев. Кронуванням підприємство не займається. 

– Обрізку дерев ми проводимо в осінньо-весняний період, тобто двічі на рік. Обрізати можуть не лише аварійні дерева. Це може бути і живе дерево, де засохла гілка або вона аварійна чи надломалась – під’їжджає техніка і працівники за допомогою автогідропідіймача обрізають сухостійні гілки. Обрізування ж сухостійних дерев можна проводити впродовж року, – каже Олена Мельникова. 

На негативні коментарі в комунальному підприємстві реагують спокійно. Мовляв, обрізку проводити необхідно, адже якщо шквальний вітер, то аварійні гілки дерев можуть становити загрозу. 

– Обрізку треба проводити тому, що під час сильного шквального вітру, як сьогодні, може пошкодитись транспорт або постраждати людина. Я ставлюсь так до цього, що сухі гілки потрібно зрізати. Ми робимо обрізку на висоту три метра для того, щоб могла проїжджати спецтехніка наших комунальних підприємств, - каже директорка підприємства по зеленому будівництву. 

Додамо також, що хмельничани можуть повідомляти про аварійні дерева за номером 15-80. 

Які послуги виконує «Зеленбуд»?

У комунальному підприємстві кажуть, що надають послуги по обрізці садочкам, лікарням та іншим закладам, також можуть надавати техніку. 

На сайті міської ради є перелік послуг. Це:

  • видалення аварійних сухостійних дерев за допомогою автогідропідіймачів
  • обрізування з проріджуванням крон дерев бензомоторною пилою 
  • посадка квітників.

Всіма цими послугами можуть скористатись і хмельничани, звернувшись до комунального підприємства. Вони платні. До прикладу, видалення аварійного дерева коштує 2390 грн за 1 метр кубічний. Також окремо є вартість послуг на техніку – автогідропідіймач, трактор, поливально-мийну машина чи однокошовий навантажувач.  

«Такі дерева приречені на загибель»

Поцікавились також, що про обрізку дерев думають екологи. 

Людмила Казімірова, доцентка кафедри екології та біологічної освіти, керуюча Ботанічним садом Хмельницького національного університету:

– Кожне дерево – це живий організм, який розвивається за природними законами, які не потребують втручання людини. За роки свого життя рослина формує кореневу систему і крону, які узгоджено функціонують і тим самим забезпечують її ріст, розвиток, екосистемні функції.

В урбоекосистемах людина часто втручається у перебіг природніх процесів дерев. Насамперед мають місце шкідливі викиди транспорту та промисловості, ущільнення і засолення грунтів протиожеледними сумішами. Та найбільше дерева потерпають від непрофесійної обрізки крони. 

Це ті випадки, коли ми бачимо понівечені дерева «під олівець». Це є злочин. Навіть у недосконалих Правилах утримання зелених насаджень у населених пунктах України (2006 рік) зрозуміло пояснено правила обрізки, яких, на жаль, не дотримуються.

Європейські стандарти обрізки дерев (минулого року перекладені українською мовою нашими дендрологами та арбористами) є більш суворими і детально прописують технологію їх проведення. Ключовими словами є: крайня необхідність, ощадливість, поступовість, максимальне збереження крони.

Правильна і своєчасна обрізка дерев впродовж усього життя дерева продовжує його вік, покращує виконувані екосистемні послуги (продукування кисню, очищення повітря, формування мікроклімату, вітро-, пилозахисні, естетичні функції тощо). 

Наслідки непрофесійної обрізки насаджень у місті Хмельницькому показово демонструє теперішній стан «омолоджених» дерев зі значними ураженнями стовбура та скелетних гілок різними хворобами (насамперед, грибковими) та шкідниками. Такі дерева приречені на загибель і вони становлять потенційну небезпеку для мешканців міста через трухлявість деревини. 

Колишня злочинна обрізка дерев нашого міста створила нині і на майбутнє глобальну проблему заміни хворих дерев новими саджанцями. Створення нових насаджень – це завжди трудоємкі і дороговартісні заходи. Молоді саджанці не швидко зможуть компенсувати роль старих насаджень. У Хмельницькому національному університеті ми маєму усталену практику – замість одного зрізаного хворого дерева ми садимо 3-5 саджанців з певними цінними екосистемними функціями. 

Обрізка дерев у парку імені Чекмана

Друзі, а що думаєте ви про обрізку дерев у Хмельницькому? Діліться думками у коментарях!

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Oleksandr

    Все воно норм потім стає, на Тернопільській колись робили. зараз і не скажеш. + паливо безкоштовне, коли руки миють гарячою водою навіть під час війни, то не скаржаться чомусь
  • Ірина Коваль Пилипенко

    В мене давно виникла думка, що це навмисне знищення зелених насаджень. Дерева мали б захищати місто, але перетворюємо місто на бетонні джунглі.
  • Olya Dzubetska

    Цікаво, хто контролює обрізку на території організацій, чи все залежить від свавілля керівника. Такі питання виникли кілька років тому побачивши понівечені або зрубані дерева на території обласної, міської лікарні, освітніх закладів
  • Руслан Ковальчук

    Які не розумні люди, коли питають навіщо вирізають здорові дерева?

    Деревина на опалення зараз вартує - ціна захмарна, для оцих усіх комунальників золоте дно, бо продають вже готові дрова- навіть порубані!

    Чим менше дерев росте на прилеглій тераторії, тим менше замороки з прибирання опалого листя і його утилізацією восени!

    Наша влада - "временщики",  живуть сьогоднішним днем, після них хоч потоп. Колись таке зелене місто скоро буде камінними джунглями!

    Подивіться навколо - чи багато дерев висаджено за минулі роки правління нашого шановного мера?!!

keyboard_arrow_up