Окупанти зруйнували храм. Ікони звідти військові привезли до Хмельницького

Окупанти зруйнували храм. Ікони звідти військові привезли  до Хмельницького
Світлини зі сторінки єпископа Хмельницького і Кам’янець-Подільського ПЦУ Павла Юристого
  • Образи до Свято-Успенського архієрейського храму в Ружичній передали захисники України.

Ікони, врятовані зі зруйнованого окупантами православного храму на сході України, військові привезли до Хмельницького.

А 29 вересня спільно з представниками влади передали їх до Свято-Успенського архієрейського храму міста. Тут вони перебуватимуть до завершення бойових дій та цілковитої перемоги України.

Відео дня

Про це сповістив єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський ПЦУ Павло Юристий.

«У росії немає нічого святого взагалі, - зазначив священнослужитель. – Руїна і смерть - це єдине, що несе «русскій мір».

За даними Державної служби з етнополітики та свободи совісті, з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну щонайменше 270 релігійних споруд у 14 областях були вщент зруйновані або зазнали руйнувань внаслідок російського збройного нападу.

Із них 5 - мусульманські, 5 - іудейські, решта 260 - християнські.

30 належать протестантським спільнотам, 21 — Православній Церкві України, чотири — Римсько-Католицькій Церкві, три — Українській Греко-Католицькій Церкві, 66 - спільнотам Свідків Єгови.

136 об’єктів зі 260 ушкоджених християнських споруд, що були повністю або частково зруйновані внаслідок нападу росії, належать Українській Православній Церкві (УПЦ). 

Найбільша кількість зруйнованих релігійних споруд у Донецькій (67) та Луганській (58) областях. Після них ‒ Київська (43) та Харківська (35) області.

Нагадаємо, релігійна громада Свято-Успенського храму, що в Ружичній у Хмельницькому, в травні ухвалила рішення про вихід з підпорядкування московського патріархату та приєднання до Православної Церкви України.

ДОВІДКА.
Перші згадки про Свято-Успенський храм у Ружичній датуються XVIII століттям.
Тоді він був дерев'яним. Однак у 1831-му згорів. Зосталися тільки дзвіниця, до якої згодом  добудували цегляне приміщення у вигляді звичайного житлового будинку, без купола, але з хрестом на даху. Там і розміщувався храм.
У 1855-му звели новий цегляний Свято-Успенський храм, хрестоподібний, з одним куполом. Того ж року при церкві збудували початкову двокласну школу. Від 1886-го – церковно-приходську.  Приміщення закладу існує й досі, у ньому розташований дитячий садок.
У 1992-му Свято-Успенський храм був відновлений після років радянської влади.
14 травня 2022-го громада вірян на зборах мікрорайону Ружична проголосувала про вихід парафії із підпорядкування московському патріархату та приєднання до Православної Церкви України.
У червні в святині вперше залунала українська молитва.

Читайте також:

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Valentyna Chernyuk

    Рідні Подоляни! Як я пишаюсь вами, що ви такі  завзяті і допомагаєте всім і у всьому на Славу Богу, ПЦУ і Україні-ненці!

keyboard_arrow_up