Хмельниччина залишається лідером за кількістю громад, які з УПЦ МП перейшли до ПЦУ

Хмельниччина залишається лідером за кількістю громад, які з УПЦ МП перейшли до ПЦУ
Фото ілюстративне
  • На Хмельниччині юрисдикцію змінили 142 громади.

Майже шість сотень громад за пів року вийшли з Української Православної Церкви Московського Патріархату. Практично всі вони перейшли до Православної Церкви України. Практично, бо подекуди відбувся лише вихід.

Про це інформує РІСУ.

Значна частина парафій перейшла зі своїми настоятелями, але у більшості випадків громади змінили юрисдикцію без своїх пастирів, що нерідко ставало причиною конфліктів на місцях.

Відео дня

Варто нагадати, що повноцінний перехід громади відбувається лише після перереєстрації її статуту у державних органах. Зараз із цим виникли певні проблеми, розв'язати які може тільки  Міністерство юстиції.

Лідером серед областей за кількістю парафій, які з УПЦ МП перейшли до ПЦУ ,залишається Хмельниччина. Юрисдикцію в нас змінили 142 громади.

Зазначимо, що область також є однією з найбільших в Україні за кількістю громад УПЦ МП.

Уся інформацію про перехід громад фахівці фіксують на спеціальній сторінці на порталі Вікіпедія. Відповідно за їхніми даними, найбільше громад перейшло в травні – 229, найменше – в серпні, всього 29.

Нагадаємо, після 24 лютого 2022 року розпочався новий етап у середовищі УПЦ МП. Початок відкритої і масової агресії Кремля проти України, яку відверто підтримав, «благословив» очільник РПЦ патріарх Кирил, спонукало вірних і духовенство УПЦ МП до реакції.

Почався масовий заклик до не поминання, вимоги засудити очільника РПЦ за підтримку агресії проти України. У світі почався рух зі засудження «русского міра» як єресі та ідейної основи російської агресії.

Найбільш радикальні представники клиру УПЦ МП закликали розірвати з МП взагалі. А на 5-й день нової фази війни, 28 лютого, відбувся перший вихід громади з УПЦ МП і перехід до Православної Церкви України.

З березня активувався процес виходів громад з УПЦ МП. Пік припав на травень, коли в деякі дні здійснили перехід понад 20 громад.

Проте після Собору УПЦ МП в кінці травня, на якому були внесені зміни до статуту, цей процес почав сповільнюватися. В УПЦ МП заговорили, що вони вже не МП, що вони вже майже автокефалія, тому звинувачення, що належать до РПЦ - не актуальні. Проте за три місяці літа УПЦ МП так і не оприлюднила офіційно текст оновленого статуту, щоби всі могли пересвідчитися в її «автокефальності». Натомість це зробили науковці за допомогою РІСУ — Статут про управління Української Православної Церкви (з доповненнями і змінами) від 27.05.2022.

Більше того, в УПЦ МП не припинили поминати під час Літургій Патріарха Московського, хоч у багатьох єпархіях це все таки відбулося. А деякі єпархії, особливо на окупованих територіях, заявили про невизнання рішень згаданого Собору УПЦ МП.

Таким чином, відкрита російська агресія спричинила не стільки рух за відокремлення від МП, скільки розколи та конфлікти в самій УПЦ МП.

Загалом, до  ПЦУ після її створення всього приєдналося понад 1100 громад УПЦ МП, більше половини — після початку нової фази російської агресії проти України.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Іванна Борецька

    Бо на Хмельниччині їх найбільше, тому і лідер.
  • Olga GRS

    Молодець, Поділля!. Мала змогу ходити і в ту і в ту церкву, бачила різницю. Також, бачила пропаганду МП та мала змогу читати  історію становлення КП. Власне, в багатьох людей, змінюється погляд на історію і  роль бісівської церкви зокрема. Тому, не здаємо темпи
  • Андрей Максимнюк

    Нехай мене Бог пробачить,але цю погань давно пора гнати.
  • Olga Matsyuk

    "Почався масовий заклик до не поминання" - непоминання нічого не вирішує.

keyboard_arrow_up