Операція “Первоцвіт”. Як у Хмельницькому штрафували перших продавців підсніжників

Операція “Первоцвіт”. Як у Хмельницькому штрафували перших продавців підсніжників
  • У місті проводяться заходи з виявлення збуту ранніх червонокнижних квітів.

  • Порушників найчастіше виявляють під час рейдів в місцях скупчення людей.

  • За незаконний продаж деяким продавцям уже виписали штрафи.

  • Журналісти vsim.ua побували на одному з рейдів та з’ясували, що може статися за незаконний продаж підсніжників.

З першим теплом у Хмельницькому з’явилися і перші підсніжники. Їх продають переважно неподалік ринків, зупинок громадського транспорту, магазинів, де завжди людно. Проте не всі продавці знають, що торгівля цими та іншими первоцвітами заборонена. Все тому, що вони занесені до Червоної книги України як зникаючі види.

Працівники Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області працюють з такими порушеннями. Інспектори виявляють недобросовісних продавців під час рейдів до ймовірних точок збуту. Якщо ж одного з них інспектори спіймають на гарячому, складають протокол. Пізніше справу про виявлене правопорушення передають до суду. Там уже вирішують, що робити із горе-продавцями.

Долучаються правоохоронці, лісова охорона та громадські інспектори

У Хмельницькому щороку проводять операцію “Первоцвіт”. Вона триває від початку лютого до кінця травня. Такі заходи для того, щоб зберегти квіти, проводить не лише Держекоінспекція. До неї долучаються правоохоронні органи, управління лісової охорони, громадські інспектори.

Відео дня
  • В рамках операції “Первоцвіт” створені рейдові групи. До їх складу увійшли як державні інспектори з охорони довкілля, так і представники Нацполіції, управління лісової охорони, громадські інспектори. Вони здійснюють рейдові перевірки в можливих місцях збуту рослин та в лісах, де рослини могли зірвати. В результаті проведених перевірок 4 осіб уже притягнули до відповідальності. На них були складені протоколи, які передали до судових органів для накладення штрафів, - зазначає завідувач сектору організаційно-аналітичної діяльності, документування та контролю державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Наталія Сологуб.

Найчастіше їх виявляють біля торгових точок та на ринку. Перевірки проводять не лише у місті, а й у населених пунктах. Наталія Сологуб каже, що через нестачу кадрів боротися з порушниками складно. Розповідає також, що продавці реагують на дії інспекторів по-різному.

“Чого ви пристали до мене?”

На одному з рейдів побували і журналісти vsim.ua. У середу, 27 лютого, разом з інспекторами вирушили до центру міста. Саме там і шукали продавців підсніжниками.

Спершу перевірили сходові майданчики у підземці, однак порушень там не виявили. Біля “Дитячого світу” також нікого. Одним із ймовірних місць збуту квітів інспектори називають овочевий ринок. Саме туди й вирушили, і, як виявилось, недаремно.

Не дійшовши до входу на овочевий ринок, на алейці зустрічаємо першого порушника. Літня жінка, крім городини, продавала підсніжники. Помітивши квіти, інспектори вирішили поспілкуватися з продавцем. Проте жінка всіляко відмовлялась говорити про те, звідки у неї квіти.

  • Чого ви пристали до мене? Приведіть он краще людей. От одна у мене купила тільки що. Чого приставати до мене?, - заявила жінка.

У відповідь на це інспектори хотіли викликати патрульних. Пенсіонерка мало того, що не хотіла писати пояснення, а й на додачу виявилася надто швидкою. Вона зібрала усе, що було на “прилавку” і попрямувала до зупинки. Тож оформити протокол та притягнути до відповідальності жінку не встигли.

Торговців знайшли і оформили

Рушаємо далі до овочевого ринку. Неподалік сходів, що ведуть до павільйону, виявляємо ще кілька продавців. Двоє жінок стояли прямо біля сходів і продавали букети підсніжників. Поводилися вони спокійно та погодились написати пояснення за свої дії. Інспектори часу не гаяли та склали протокол на одну з продавчинь.

Інша жінка довго опиралася працівникам Держекоінспекції. При складанні протоколу вона відмовлялася надавати персональні дані. Цього разу зателефонували патрульним. Після розмови з інспектором вона погодилася надати пояснення, а виклик до поліції скасували.

Штраф - до 3655 гривень

В результаті сьогоднішнього рейду інспектори склали два протоколи.  Тепер справи про скоєні правопорушення передадуть до судових органів. Там уже вирішать розмір штрафу, який заплатять продавці.

Так, відповідно до статті 88-1 КУпАП за збір, продаж та купівлю первоцвітів передбачено штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з конфіскацією рослин. Якщо первоцвіти, що внесені до Червоної книги, збирають та продають на природоохоронній території, порушникам світить штраф від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин.

Крім того, за знищення одного екземпляру незаконно зібраної квітки, занесеної до Червоної книги України, передбачена грошова компенсація. Наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 гривні, шафрани (крокуси), підсніжники - від 49 до 62 гривень залежно від виду, сон трава – від 37 до 62 гривень залежно від виду.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (57)
  • Даяна

    Сьогодні біля Дитячого світу продають цілі букети підсніжників! Де ваша інспекція? Теж скажете, що ті продавчині "надто прудкі"? Ніхто навіть не приховує факт продажу!
  • Сашка Галкин

    Люди перестаньте писати дурниці. Кожного року говорять про те, що не можна продавати підсніжники, і кожного року  когось ловлять, і кожного року всіх обурює, що жіночку з села оштрафували. Ну давайте тоді перепишемо закони під "бабусь", "під тих хто з села" і т.д. В нас є одна проблема, ми не хочемо виконувати правила, ми боїмося не закону, а боїмося не попастися. І ще одна біда це тикати пальцями... "а от хай краще б того оштрафували", "а от коли він не буде красти то і я не буду" ну це ж не правильно... почніть з  себе
  • Nadya Tekluk

    а мне кажется,что подснежники пропадают совсем не от рук человека.тут скорее
    плохая экология.
  • Конст Лесовой

    А менялы на входе в рынок - они "в законе"? Не видел чтоб их кто-то беспокоил. Как там они - пенсионный и военный сбор платят?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up