Отруєння собак у Хмельницькому: що кажуть волонтери, поліція і комунальники

Отруєння собак у Хмельницькому: що кажуть волонтери, поліція і комунальники
  • У місті зафіксували нові випадки отруєння собак. Чотирилапих не встигають врятувати. 
  • Волонтери кажуть, під загрозою як безпритульні тварини, так і домашні. 
  • Що відомо на цей момент і як в місті почали вирішувати проблему?

У Хмельницькому невідомі труять собак. Днями в місті зафіксували нові випадки – тварини проковтнули невідому речовину з їжею і не вижили.

З’ясувалось, що майже всі інциденти трапились на Озерній. Саме там у дворах мешканці знаходили отруту в м’ясних виробах. 

«Була знайдена ковбаса, начинена таблетками на Озерній. Розкидана отрута хаотично по мікрорайону і не виключено, що не лише по даному», - кажуть зоозахисники. 

Відео дня

Хмельничан просять бути особливо уважними. Адже жертви є не лише серед безпритульних собак, а й серед домашніх. Самі ж лікарі кажуть, що вдома і самостійно врятувати тварину майже неможливо. Відлік йде на хвилини. 

Розповідаємо детальніше про ситуацію. Що планують робити в місті з масовим отруєнням тварин. Зібрали коментарі зоозахисників, «Спецкомунтрансу», поліції та ветеринарів. 

Розкидані шматки ковбаси із пігулками 

Майже всі спроби отруїти собак закінчились трагічно. Останній інцидент трапився в дворі будинку на Панаса Мирного. Саме там знайшли сардельки із таблетками. Тому слід розуміти, що загроза становить не лише для вуличних собак, а й для домашніх. 

Як каже vsim.ua волонтерка ГО «Врятуй життя» Ірина Кравчук, ще один випадок отруєння домашньої тварини зафіксували і на Катіоні. Власники не встигли довезти чотирилапого до ветлікарні. 

 Ми не розуміємо, чи випадок отруєння в масиві на Катіоні – справа рук однієї людини чи просто збіг. Але на Озерній точно працює той, хто ціленаправлено робить таку біду. Це не випадковість, – каже Ірина. 

За словами зоозахисників, всі ліки вже направили на експертизу. Чи вдалось щось з’ясувати?

Журналісти vsim.ua звернулись за коментарем до центру поводження з тваринами комунального підприємства «Спецкомунтранс». Начальник центру Олександр Ченаш розповів, що пігулки, знайдені в ковбасі, відправили до лабораторії поліції. Каже, збігів із наявними в базі речовинами (наркотичними, психотропними) не знайшли.

«В домашніх умовах врятувати майже неможливо»

Ветеринари наразі займаються професійним лікуванням тварин з отруєнням. Вони пояснюють, чим швидше завезти тварину до закладу, тим більші шанси, що її врятують. Адже це процес нелегкий. 

Лікар ветеринарної лікарні у Раковому Микола Яценко каже, собак привозили із симптомами, які важко сплутати. Це піна з ротової порожнини і сильні судоми, собаку кидає і вона може сама травмуватись. 

Як додає лікар, основною речовиною, якою могли отруїти тварин, був «ізоніазид», який неможливо дістати без рецепту. 

В будь-якому випадку, хмельничанам радять не зволікати і везти тварину при перших тривожних сигналах. 

– В домашніх умовах ви практично нічого не зможете зробити, якщо тварина вже з’їла отруту. По-перше, потрібно знати дозування антидоту на вагу собаки. А по-друге, якщо в тварини судоми, не можна намагатися витягнути язик з ротової порожнини самостійно. Вона несвідомо може вас покусати, – каже ветеринар. 

Що кажуть в поліції?

Наразі правоохоронці вже відреагували на інциденти. Як розповіли у Хмельницькому районному управлінні поліції, повідомлення зареєстрували на основі попереднього моніторингу соцмереж. 

За словами інспектора з комунікації Хмельницького райуправління Віри Мазур, поліцейські проводили моніторинг соцмереж і виявили допис про отруєння собак. За даним фактом зареєстрували відповідне повідомлення. Наразі правоохоронці проводять перевірку. 

Після її завершення будуть прийматись відповідні рішення. 

Винагорода за злочинця і як діяти власникам тварин

Ми вже розповідали, що волонтери самостійно намагаються вийти на зловмисника. Навіть оголосили винагороду за будь-яку інформацію, аби знайти винного. Тим, хто допоможе, пропонують 10 тисяч гривень. 

Власників домашніх улюбленців просять не випускати тварин з повідку й не відпускати на самовигул. Також радять придбати препарати на випадок першої допомоги при отруєння. 

Додамо також, що з початку цього року у Хмельницькому простерилізували 120 тварин – собак і котів. Стерилізацією займається КП «Спецкомунтранс», її проводять згідно плану за кошти з міського бюджету. 

Нагадаємо також, що до повномасштабної війни в місті планували збудувати притулок для тварин.

За словами директора центру поводження з тваринами Олександр Ченаша, процес триває. Однак, за його словами, це не вирішить питання чисельності безпритульних тварин на вулицях Хмельницького. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ivan Petrov

    Шановні журналісти, а можна було написати як саме можна допомогти тварині, а саме перша допомога і чи працює хоч якась ветклініка після 18:00???

    Вітамін В6 вводиться виключно внутрішньовенно чи можна у різні місця внутрішньом'язово, підшкірно?

    Середня собака це 10кг, чи 20 кг, для кожного своя середня в міру обізнаності породами, є тойтер'єри і чихуа-хуа, а є лабрадори, а ще є алабаї і не тільки....

    Зараз такий час, комендантська година, що робити потрібно зрозуміти до того як біда трапиться, наприклад купувати кілька упаковок того В6, фізрозчин чи ще щось, потрібен дозволений седативний препарат, чи толку від того В6 не буде ніякого, бо не кожна людина може внутрішньовенно ін'єкцію зробити, а коли у собаки судороги і ніч, то може краще знайомому мисливцю дзвонити, чи що, ну як полегшити страждання тварини у випадку якщо станеться біда у неробочий час чи у селі???
  • Аня Крицька

    Як так можна, вони теж живі, як можна відбирати життя?
  • Наталя Шелепюк

    Жах. Нелюди.
  • Олександр

    В мене був пес Рекс яго отравили він помер я сумую за ним

    Urum reply Олександр

    Співчуття тобі

keyboard_arrow_up