Підвищення зарплати і нові відсторонення невакцинованих: що зміниться з 1 грудня

Підвищення зарплати і нові відсторонення невакцинованих: що зміниться з 1 грудня
Фото - "Дивись Інфо"
  • Дізнавайтесь про найважливіші зміни грудня для українців. 

Від грудня в Україні зросте мінімальна зарплата і пенсія. Вакцинація від Covid стане обов’язковою ще для кількох категорій працівників, в тому числі і соціальних. Дізнавайтесь про основні зміни, які торкнуться українців у грудні. 

+500 гривень до зарплати

На початку грудня в Україні підвищать розмір мінімальної зарплати від 6000 до 6500 гривень. Про це передає інформаційне агенство “УНІАН”.  На що вплине підвищення мінімальної заробітної плати:

Відео дня
  • податкові соціальні пільги;
  • граничний розмір зарплати на місяць, до якої застосовується ПСП;
  • добові;
  • ставки єдиного податку.

Пенсії станують більші

Замість 1 854 гривень пенсіонери будуть отримувати 1 934 гривню. Нагадаємо, її нараховують за віком за наявності 30 років страхового стажу у жінок та 35 років у чоловіків. Як додають у Мінсоцполітики, також зросте розмір мінімальної пенсії для громадян, які не працюють віком від 65 років за наявності повного страхового стажу – до 2,6 тисяч гривень. Максимальний розмір пенсії становитиме 19 тисяч 340 гривень – тобто зросте на 800 гривень. 

Що з невакцинованими?

У МОЗ розширили перелік професій, для яких вакцинація від коронавірусу стане обов'язковою. Нагадаємо, відповідний указ Міністерства набуде чинності з 9 грудня 2021 року. Згідно з ним, крім педагогів і працівників центральних і місцевих органів, вакцину від Covid-19 повинні отримати такі працівники:

  • установ, що надають соціальні послуги, установ соціального захисту дітей, реабілітаційних установ;
  • підприємств, установ та організацій, включених до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави;
  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади.

Якщо працівники вище перерахованих підприємств не нададуть сертифікат про вакцинацію, вони будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати. Відновлення на посаді можливо тільки при наявності щеплення.

Прожитковий мінімум і зміни

Держбюджет затвердив графік, в якому зазначено, що прожитковий мінімум з 1 грудня складе 2393 гривні на одну людину в місяць. Для кого збільшиться і на скільки:
 

  • діти до 6 років - 2100 грн (було 2013 грн);
  • діти від 6 до 18 років - 2618 грн (було 2510 грн);
  • працездатні особи - 2481 грн (було 2379 грн);
  • особи, які втратили працездатність - 1934 грн (було 1854 грн);
  • мінімальна декретна допомога для безробітних - 2749 грн (було 2635 грн).

Підвищують виплати на дитину

Розмір аліментів з 1 грудня цього року буде становити 1 050 гривень (на дітей до 6 років) і 1 309 гривень (на дітей від 6 до 18 років). Про це інформує "Слово і Діло". 

Громадяни, які є опікунами або піклувальниками дітей до 6 років можуть розраховувати на допомогу в розмірі 5 250 гривень, а для дітей віком від 6 до 18 років - 6 545 гривень, тобто 2,5 прожиткових мінімуми.
Дітям, які мають інвалідність, держава гарантує виплати, рівні 3,5 прожитковим мінімумам. Таким чином, опікун отримуватиме в грудні 2021 року 7 350 гривень, якщо дитина молодша 6 років, і 9 163 гривні, якщо їй від 6 до 18 років.

Допомога для безробітних

Українцям, які втратили роботу, держава обіцяє максимальний розмір виплат, який складе 9924 гривні замість 9516 гривень (чотири прожиткові мінімуми). Мінімальний розмір допомоги по безробіттю не зміниться - не більше 650 гривень при наявності 6 місяців трудового стажу і 1800 гривень, якщо трудовий стаж більше півроку.

"Вовина тисяча": як скористатись

Президент України анонсував 1000 гривень всім українцям, які пройдуть повний цикл вакцинації. Кошти щеплені громадяни зможуть отримати з 19 грудня. Однак гроші будуть віртуальними, тобто відображатись у додатку "Дія". Як і на що їх можна витратити:

  • на подорожі в межах країни (авіа - або ж\д транспортом);
  • при відвідуванні тренажерних залів, фітнес-клубів або басейнів;
  • для покупки квитка на розважальний захід (театр, кіно, цирк і тд).

Наразі в Офісі президента пообіцяли повідомити про альтернативні використання тисячі, зокрема і для тих, хто не користується застосунком "Дія".

Читайте також:

Від 9 до 13 тисяч. Вчителям обіцяють підвищити зарплати з 1 грудня

Cтоячі у транспорті та обов’язкові QR-коди. Змінили правила карантину в Україні

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Олексій Анатолійович

    Ахахахах… Позор!!! Всі підняли на 30-70 грн 😂😂😂😂😂😂😂
  • Вова Лукіянюк

    Виродки,  щоб дати їм ті гроші кожному, хай би вижили за них, за що ті пенсіонери боролися і працювали все життя в колгоспах і на заводах в шкідливих умовах? Щоб зараз отримати пенсію і не мати змоги нею заплатити за ГАЗ!?? не говорячи про все інше, і ще якось за щось існувати потрібно...

    Читач46 reply Вова Лукіянюк

    Вова, ти сам готовий платити більше податків, щоб утримувати пенсів, які десь там шось працювали і з кимось бороли? Наприклад ЄСВ не 22% а 44%, щоб в два рази ім підняти пенсію?

    Читач62 reply Читач46

    За твої податки не пенсію піднімають, то мізер, а олігархи кармани набивають. Поцікався їхніми зарплатами, преміями, надбавками.

    Юрій Марцінкевич reply Читач46

    Ви праві. Це підвищення нічого не дасть. Обідно що одним зарплати встановлюють космічні і це відбувається за рахунок збільшення поборів з підприємців. Ганьба

    alexandr angel reply Юрій Марцінкевич

    Якщо "обідно" чи не влаштовує ЗП - зміни роботу, бідолаха

    Читач62 reply alexandr angel

    Дивись, закон бумеранга ніхто не відміняв. Щоб самому не прийшлось шукати роботу.
  • Читач62

    Ото багато набавили. А максимальні пенсії обовязково набавляти, майже 20 тис.грн, совість є?
  • PutnickFree

    Гріх таке бажати, але дуже хочеться побажати депутатам перейти до категорії - особи, які втратили працездатність - 1934 грн (було 1854 грн).
    Щоб вони жили на 70$ на місяць!

keyboard_arrow_up