Побиття школярів у Хмельницькому: що кажуть вчителі, батьки та поліція

Побиття школярів у Хмельницькому: що кажуть вчителі, батьки та поліція
Фото надав Дмитро Поліщук, батько побитого Максима
  • Два 16-річні юнаки опинилися в лікарні зі зламаними носами та струсом мозку.
  • Одна із версій - хлопців побив дорослий чоловік, тато їх однокласника.
  • Батьки бояться, що справу закриють, бо чоловік відомий бізнесмен і вже подав зустрічну заяву про побиття на одного з юнаків.

Минулого тижня Хмельницький сколихнула звістка про побиття 16-річних підлітків. Говорять, що Хмельницький бізнесмен, 48-річний Костянтин Костюк, батько одинадцятикласника із СЗОШ №1 завдав тілесних ушкоджень двом неповнолітнім учням з цієї ж школи. Очевидці говорять, що конфлікт виник через спущене колесо на авто його сина. Проте як взагалі 17-річний юнак міг їздити до школи на автомобілі без прав, куди дивилася адміністрація закладу та що говорять батьки потерпілих, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Трохи передісторії

Днями стрічка соціальної мережі Facebook зарясніла постами про жорстоке побиття одинадцятикласника Максима Поліщука. Хтось нарікав на “тирана” та “нелюда”, який побив юнака. Хтось захоплювався вчинком хлопця, який один із групи підлітків захистився за товариша. Коментарі просто рясніли гнівними повідомленнями в бік усіх учасників дійства.

Відео дня

А причиною стала подія, що трапилася 3 квітня в СЗОШ №1 міста Хмельницького, що знаходиться поблизу парку Чекмана. На великій перерві, після третього уроку, за шкільним стадіоном 48-річний Костянтин Костюк вчинив “самосуд” над однокласником свого сина. За словами батьків потерпілого Максима Поліщука, чоловік ніби-то приїхав, щоб з’ясувати стосунки з їхнім сином через те, що юнак спустив колеса на авто молодшого Костюка.

Фото надав Дмитро Поліщук

  • Син нам розповів, що Андрій Костюк постійно приїжджає в школу на машині. Цього разу він мало не зачепив когось із учнів, як паркувався. І хлопці спустили йому колесо. Вони його не пробили, не пошкодили, просто приспустили. Вони попередили Андрія, про те, що зробили, про це навіть відео є. Далі хлопці посміялися і розійшлися. Андрій подзвонив батьку та розказав про випадок. Той прилетів до школи і гукнув мого сина поговорити. Максим навіть не підозрював, що таке може статися і пішов на розмову. Той нічого не став слухати і вдарив мого сина по обличчю та в пах. Після цього він почав його бити вже лежачого, Максим просто стікав кров’ю, а всі стояли і дивилися. Лише Мілад Масуді, його товариш і однокласник, захистився за мого сина. За це йому теж добряче перепало від Костюка, - розповів батько Максима, Дмитро Поліщук.

Швидку і поліцію не викликали

Бійка сталася за спортивним майданчиком школи. Повз проходила мама одного із учнів і побачила закривавлених юнаків. Жінка відвела хлопців до медпункту. Там їм надали першу допомогу. Швидку та поліцію адміністрація закладу не викликала. Юнаків відправили на таксі з вчителем фізкультури до травмпункту. Класний керівник хлопців зателефонувала батькам дітей та повідомила, що трапилося із їхніми дітьми.

  • Мені подзвонила Наталія Василівна і сказала, що батько Максимового однокласника побив мого сина і ще одного хлопця. Повідомила, що дітей відвезли до травмпункту. Я через півгодини була вже там. У Максима був шок, він був побитий, вся кофта була в крові. Він тримався за ніс. Не міг нічого толком сказати, навіть не розумів, що відбувається. Його повели на рентген. Там виявилося, що в Максима зламаний ніс зі зміщенням та струс мозку, - розповіла мама хлопця Ольга Поліщук.

Зараз юнак перебуває в стаціонарі разом із товаришем, який за нього захистився. В Мілада також зламаний зі зміщеням ніс та численні синці. Батьки говорять, що хлопці потроху відновлюються, але перебувають у пригніченому моральному стані.

  • Перші дні мій син просто ховався за ковдрою. Він накривався практично з головою і жахався. Для мене це тривожний дзвіночок, бо я добре розуміюся в психології. Хлопці були настільки пригнічені, що не хотіли спочатку нічого говорити і відмовлялися від госпіталізації. А вже в медичному закладі Максим непритомнів, - розповіла мама Мілада, Олена Масуді.

Учні відмовляються від свідчень

Свідками події стали однокласники хлопців. Про інцидент вони спочатку говорили неохоче, а згодом взагалі відмовилися давати свідчення. Батьки Максима говорять, що, можливо, дітей залякали або батьки заборонили їм розповідати про події того дня.

  • Зараз діти кажуть, що стояли далеко і не добре бачили, що там сталося, тому не хочуть намовляти на когось. А ще кілька днів тому вони все розповідали. Я розумію, що може батьки заборонили їм говорити. Але зрозумійте мене, мій син непритомнів у мене на руках. Я як батько не можу мовчати, - пояснив Дмитро Поліщук.

По справі відкрито 2 кримінальні провадження

Вчора, 8 квітня, у СЗОШ №1 відбулися загальношкільні батьківські збори на яких говорили про побиття хлопців. У залі були присутні батьки Максима Поліщука та Мілада Масуді. Родини Костюків чи їх представників на зборах не було. Також до навчального закладу завітав інспектор ювенальної превенції Володимир Білецький. Правоохоронець розповів, що наразі за даним фактом відкрито дві кримінальні справи за частиною першою статті 125 ККУ (умисне легке тілесне ушкодження).

  • В обох випадках до нас звернулися із заявою про побиття. Першу написали батьки Максима Поліщука на Костюка Костянтина про нанесення тілесних ушкоджень їх сину. В свою чергу Костюк Костянтин подав зустрічну заяву на Максима за цією ж статтею. Він стверджує, що Максим наніс йому удар у район щелепи, чим спричинив її зміщення. Ми встановлюємо всі обставини події. Наразі відкрито провадження про легкі тілесні. Після виписки хлопців, лікарі напишуть повторне заключення і тоді слідчі вже можуть перекваліфікувати справу, - пояснив працівник поліції.

“Намагався від нас відкупитися”

Так, як Костянтина Костюка на зборах не було, журналісти vsim.ua намагалися зв’язатися з ним у телефонному режимі. Проте на дзвінки чоловік не відповідає. Батьки Максима Поліщука говорять, що Костянтин приходив до лікарні та намагався “відкупитися” від позову.

  • Я не хочу, щоб його посадили, тим паче мені не потрібні його гроші. Я перш за все хотів, щоб він вибачився перед дітьми. Він дорослий чоловік і в будь-якому випадку не мав права бити неповнолітніх хлопців. Мені шкода того ж Мілада, який тепер десять разів подумає чи захищати йому когось. Мені шкода мого сина, який досі не може прийти до тями. І коли цей чоловік прийшов в лікарню, я не побачив жодного каяття. Він навпаки почав звинувачувати мого сина і говорити, що він його спровокував. В такому випадку мені не має про що говорити з цією людиною, - сказав Дмитро Поліщук.

Що кажуть в школі

На загальношкільних батьківських зборах у СЗОШ№1 психолог, вчителі та дирекція закладу в один голос стверджували, що до цієї ситуації конфліктів між хлопцями не було. За словами працівників школи, Андрій Костюк, Максим Поліщук та Мілад Масуді - звичайні одинадцятикласники, які час від часу бешкетують, але особливих проблем не створюють. Про те, що їхні учні їздять до школи без прав у навчальному закладі, нібито, не знають. Класний керівник хлопців розповіла, що дізналася про кермування Андрія Костюка від учнів лише на весняних канікулах і повідомити батьків просто не встигла.

  • Я не знала, що Андрій їздить на машині в школу. Мені про це розказали учні під час канікул і я саме збиралася поспілкуватися на цю тему з Костюками, але не встигла, - пояснила ситуацію класний керівник Наталія Королюк.

Директор школи зазначає, що вона також не знала про те, що її учень без прав сідає за кермо. Також вона говорить, що не знімає з себе відповідальності за даний випадок та зазначає, що наразі робитиме все можливе, аби запобігти подібному у її школі.

  • Якби я була в курсі ситуації, я б викликала в першу чергу батьків до школи і запитала, як вони можуть наражати на небезпеку свою дитину та життя інших, даючи неповнолітньому Андрію кермувати. А потім вже зверталася до правоохоронних органів. Ми не збираємося приховувати цю ситуацію. І все вирішить суд, але в будь-якому разі Костянтин Тимофійович не мав права бити хлопців. І наша позиція в цьому плані однозначна, - наголосила директор школи. Я була весь день на місці, але мої працівники чомусь приховали від мене інформацію про побиття хлопців. За це вони вже отримали догани, - зазначила директор школи Олена Броварська.

Що відомо про Костянтина Костюка

Батьки Максима Поліщука та Мілада Масуді бояться, що Костянтину Костюку вдасться уникнути покарання, адже чоловік відомий бізнесмен та володіє чималими статками.

  • З самого початку, як все це сталося і він, і його дружина повторювали, що в них є гроші і вони все “порішають”. Але те, що в них є гроші не дає право простягати руки до чужих дітей. Я мовчати не збираюся і спустити цю справу в унітаз я не дам, - наголосив Дмитро Поліщук.

Як вдалося з’ясувати журналістам vsim.ua, Костянтин Костюк дійсно відомий в Хмельницькому бізнесмен. За даними YouControl, він є керівником 4-х підприємств, які займаються продажем будівельних матеріалів: ТОВ “Виробнича компанія “Покривсервіс”, ТОВ “МДМ”, ТОВ “Контур-Кіт”, “Житлово-будівельний кооператив “Мій Дім-Ч”.

Поки що чоловік на зв’язок не виходить. Відтак позицію Костянтина Костюка нам почути так і не вдалося. Журналісти vsim.ua продовжуюють стежити за даною справою. Тому слідкуйте за оновленнями на нашому сайті.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (88)
  • Marina Gurilyova

    Я дуже прошу Бога, щоб він дав здоров'я і сили і ще більше чоловічої гідності хлопчикам, які постраждали від рук тирана. Якщо гроші в руках людини роблять такі вчинки, то це не люди. Дуже хотіла би попросити суспільство вас підтримати, щоб ваші діти гідно могли жити далі, а людину,яка таке вчинила посадили до в'язниці, і навчили поважати інших( я би просила Бога забрати в бізнесмена всі гроші і багатство і спустити на землю, щоб людина покаялась, і своїми справами почала творити справи Божі). Якщо є група, яка може підтримати  постраждалих хлопців, і посадити таке звірство нам треба об'єднуватися, бо жити в тиші не можна. Я закликаю всіх!!!!!!!
  • Кузьмич Галина

    Галина Кузьмич Сіма я в шоці від ваших коментар
    Кузьмич Галина Сіма я в шоці від ваших коментаріів. Дорослий чоловік наніс тілесні пошкодження підлітку. Це жахливо! Яке він мав право піднімати руку на чужу дитину? Якщо  Максим спустив колесо, то треба було Костюку звернутись до батьків хлопця, до директора школи. Я думаю що Констянтин Костюк  людина яка думає що йому все дозволено. Звідки появились круті бізнесмени? Наглі аферисти розікрали народне добро,ось звідки їх великі статки.
  • Вадим

    Їм всім потрібно домовлятись і реально розібратись, хто вдарив перший. Шановні мами, ви розумієте, що якщо підліток вдарив дорослого чоловіка першим, той має відповісти одразу, а не терпіти, бо потім однокласники його сина і всю сім'ю просто до кінця навчання в школі будуть принижувати. Якщо батько одразу вдарив підлітка, без попередження, теж має розуміти, що батьки є різні і батьких постраждалих хлопчаків могли і його побити, посадити, навіть вбити за власну дитину. Статки - це відносно. А якщо в обох порівну, то будуть продавати нерухомість і авто, щоб "порішати", хто "правіший". Тож мають сідати, розсказувати всю правду, а не кожен "свою", а тоді вже вирішувати.

    Віктор Степанов reply Вадим

    Розбиратись в даному випадку будуть вже правоохоронні органи. Є таке юридичне поняття, як "перевищення меж необхідної оборони". Думаю, що захист Костюка буде побудований на тому, що учень вдарив його першим, чим спровокував на зворотні дії. Цинічно, але це єдиний шанс для нього уникнути покарання. І порушене за його заявою кримінальне провадження, нібито йому теж нанесли легкі тілесні ушкодження, це непрямим шляхом підтверджує.
  • Віктор Степанов

    Проблема глобальна - в нас у заможних людей немає культури. В більшості випадків всі вони заробили стартовий  капітал в буремні 90-і, коли діяло правило: "хто перший вдарив - той правий". І так само вони виховують своїх дітей, ставлячи матеріальні  статки вище духовних, хоча в більшості християни. Показово, що на допомогу прийшли не однокласники-українці, а напівтурок. Я сам на батьківських зборах не раз наголошував - не давайте дітям дорогі гаджети в школу. Якщо моя дитина випадково його зламає - ми за це не будемо відповідати. Хизуйтеся своїми статками в колі родини, не виносьте це на загал. Школа - не місце для цього. Тим більше неприпустимо давати автомобіль неповнолітньому, який ще нічого сам в цьому житті не досяг. Я сам достатьно забепечена людина, але виховую свої дітей, що просто так в цьому світі нічого не дається, до успіху треба йти самостійно.

    Сіма reply Віктор Степанов

    Якщо людигна має статки, то має їх приховувати, не користуватися гаджетами, іншими зручностями, бо у когось їх немає? Як це по-радянському "Наши люди на такси в булочную не ездят". Нехай краще інші беруть приклад з тих, хто вміє заробити і мають також статки. Не потрібно захищати чи звинувачувати лише дивлячись на статки людини. Щодо Костюка, то напевно у 90-ті він ще був школярем і не міг заробити свої статки як ти написав. Люди його віку заробляли свої статки вже мізками, а не силою

    Віктор Степанов reply Сіма

    Ви або неуважно читаєте, або свідомо перекручуєте мою думку. Людина не повинна приховувати свої статки, особливо якщо заробила їх чесно. В мене немає претензій до пана Костюка - він не депутат, не чиновник, не прокурор і не суддя. В своєму повсякденному житті він може робити все, що йому заманеться в рамках закону. Але школа - це певні правила. Діти ще нічого самі в цьому житті не досягли, тому демонструвати, що вони краще інших, бо багатші - неправильно. Це вам скаже будь-який дитячий психолог. Більш того, в моєму оточенні є заможні люди, які чітко це усвідомлюють і намагаються обмежити апетити своїх дітей, виховуючи їх скромними і доброчесними. А Костюк навпаки, всіляко потакав своїй "дитинці". Інакше як пояснити, що він дав синові керувати автомобілем, причому без прав? Тобто свідомо пішов на порушення закону, вважаючи себе і свою родину "особливою".  Ну і тикати мені не потрібно, це характеризує вас як невиховану людину

    Сіма reply Віктор Степанов

    А діти по дорозі зі школи додому і навпаки не бачать, що статки у людей різні? Дітей просто потрібно вчити, що люди можуть мати різні статки через різні причини, що всі заслуговують на повагу, не потрібно заздрити іншим і т.д.

    Віктор Степанов reply Сіма

    Одна справа - бачити, інша - демонстративно показувати, що "я краще - бо мої батьки багатше". Не маю бажання сперечатись з вами далі, всі аргументи я навів у попередніх коментарях. А вас вже не перевиховати, як на жаль і Костюків
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up