Польща та Україна відновлюють енергоміст Ряшів-Хмельницький

Польща та Україна відновлюють енергоміст Ряшів-Хмельницький
  • Українці хотіли експортувати енергоносії, але через російські атаки змушені їх імпортувати.

Енергоміст Ряшів-Хмельницький між Польщею та Україною може запрацювати вже в першому кварталі 2023-го, але багато що залежить від ситуації в Україні.

Про це повідомляє «Польське радіо».

Українці хотіли експортувати енергоносії, але через російські атаки змушені їх імпортувати. Ці атаки також можуть ускладнити роботу на польсько-українському енергетичному мосту.

Відео дня

«Лінія потрібна, хоча зараз Україні потрібно імпортувати енергію, а про експорт не може бути й мови, - зазначив віце-президент Томаш Сікорський. - Ми здісйнюємо роботи щодо відновлення роботи лінії. Подібні роботи ведуть і українці зі свого боку. Разом ми прагнемо підключити лінію в першому кварталі наступного року, але точну дату завершення робіт, які проводяться з української сторони в умовах воєнного часу, під постійними ракетними обстрілами та з перебоями з електропостачанням, назвати важко».

Напрямок постачання — це насамперед експорт електроенергії в Україну, не обов’язково з прикордонних систем.

На форумі операторів європейських енергосистем, йдеться в повідомленні, зараз триває інтенсивна робота над забезпеченням експорту електроенергії в Україну та Молдову.

Вторгнення Росії в Україну, наголошують, призвело до серії ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі. Українці страждають від дефіциту третини електроенергії, зменшують споживання шляхом контрольованих відключень і розраховують на розвиток імпорту з Євросоюзу, в тому числі через Польщу. Для цього можна використати сполучення Ряшів-Хмельницький, яке в мирний час також могло б використовуватися для імпорту енергії з атомних електростанцій в Україні до Польщі.

Нагадаємо, українці увійшли до Енергетичного співтовариства та синхронізували енергосистему з континентальною навесні 2022-го. Вони співпрацюють з асоціацією європейських операторів ENTSO-E. Томаш Сікорський входить до його правління, представляючи PSE.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Валентин Андреевич

    Хватит людей за лохов держать, ублюдки
  • Сергей Квасов

    Це що якась провокація?
  • Liudmyla Suprunovska

    Брехню, що Україна не експортує електроенергію, українці мовчки вішають на вуха та сидять в темноті, бо їм говорять, що причиною є лише війна(((

    alexandr angel reply Liudmyla Suprunovska

    Точно.
    Експортують певно в дуже великих об'ємах )) Саме тому і "вимикали" усі енергоблоки на Хмельницькій і Рівненській АЕС...

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Lesia Medvediuk Gutsal На 💯

    Lesia Medvediuk Gutsal reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska видно в цьому і весь сенс 😔

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Lesia Medvediuk Gutsal Так, але значно дорожчу

    Lesia Medvediuk Gutsal reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska будемо напевно купувати ту, яку їм же і продаємо.

    IGOR reply Lesia Medvediuk Gutsal

    Роттердам суперплюс
  • ЧитачЧитачів

    Війна війною але гроші не пахнуть. А терпіли вже звикли. Були планові відключення, потім аварійні, добавили додаткові черги. Придумають і ще щось.

keyboard_arrow_up