Порятунок скульптур Мазура. Ремонтувати за бюджетні кошти підрядники не беруться

Порятунок скульптур Мазура. Ремонтувати за бюджетні кошти підрядники не беруться
  • Фігури з металобрухту завжди приваблювали дітлахів, але з часом почали “розсипатись” на очах.
  • За поточний ремонт комунальники обіцяють взятись вже цього року.
  • На реставрацію фігур у парку Чекмана виділили 100 тисяч гривень, але не можуть знайти підрядника, який візьметься за роботи.

Металеві майданчики в парку Чекмана і сквері Шевченка, а також чудернацький сад на Сілістрі робилися спеціально для дітей. З’явились вони у Хмельницькому наприкінці 80-х років. Унікальність скульптур Миколи Мазура в тому, що вони зроблені з металобрухту.

Зараз фігури вже не такі яскраві, якими були раніше. На більшості давно злізла фарба, а метал прогнив. На скульптурах з’явились дірки. Найгірший вигляд має композиція “Космос” у парку Чекмана. 5-метровий космонавт має доволі обдертий вигляд, а його космічний корабель вже давно “прикрасили” написами. Залазити у нього небезпечно, бо з дна стирчать шматки металу, об які можна поранитись.

Відео дня

Не можуть знайти підрядника

Ще минулого року скульптури Миколи Мазура передали на баланс управління ЖКГ. Тоді ж і виділили 100 тисяч гривень на ремонт фігур. Хочуть відремонтувати скульптури у парку Чекмана. Кажуть, вони зараз у найгіршому стані. Але поки не вдалось знайти підрядника, який би виконав роботи.

- Дуже важко знайти підрядника, який готовий взятись за такий вид робіт. Але ми будемо цього року їх шукати. Маємо 100 тисяч гривень на поточний ремонт. Потрібно здерти фарбу, заварити дірки і перефарбувати. Якщо потрібно буде більше коштів, то при уточненні бюджету будемо їх просити, - розповідає vsim.ua начальник управління ЖКГ Хмельницької міської ради Василь Новачок.

За три місяці зібрали лише 10 тисяч

У 2017 ремонтом унікальних скульптур Мазура зайнялися люди, які знали художника особисто. За власні кошти вони “підлатали” і пофарбували одну фігуру на площі біля “Сілістри”. Після того вирішили взятися й за інші. Підрахували, що для цього знадобиться близько 200 тисяч гривень.

- Зараз ми зібрали лише 10 тисяч гривень, а нам треба 200. Хотілося б довести до пуття, але так складаються обставини, що коштів поки не вистачає. Не всі люди розуміють, нащо нам це треба. Хочемо створити якісь рекламні листівки, де б закликали до збору коштів на порятунок скульптур, - пояснює член ініціативної групи Олег Корнієнко.

Кошти потрібні на матеріали та виконання робіт. Олег Корнієнко каже, що має людей, які готові виконати реставрацію скульптур. Але без необхідної суми починати не планують.

- Хлопці, які можуть виконати роботи, хочуть працювати лише за готівку. Вони не хочуть переходити на безготівковий розрахунок. Тому якщо ми назбираємо кошти, то вони зможуть нам зняти фарбу і пофарбувати скульптури. Це найважчі роботи. А міська рада зможе заварити дірки у фігурах і покласти бруківку біля них, - каже Олег Корнієнко.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Алекс

    Це небезпечні і потворні атракціони. Пережиток. Здайте їх на брухт і облаштуйте сучасні, безпечні, зручні дитячі майданчики
  • Ольга Суховірська

    Чому  б не поставити скриньку для збору коштів у парку. Багато хмельничан хотіли  б пожертвувати кошти на спасіння цих витворів мистецтва на яких виросли вже не одне покоління. Дуже жаль що вони в такому стані
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:46 У Хмельницькому водій влетів в автівку і втік з місця аварії 09:58 На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який кривдив дружину в присутності дітей 09:11 Їхав п’яний і без номерних знаків: на проспекті Миру затримали водія 20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up