На ринках існують правила торгівлі, яких мають дотримуватися підприємці. В них обумовлено, як повинна здійснюватися торгівля, що має бути на ринку: обладнані місця, холодильники для продуктів швидкого псування
Обов'язковою вимогою для продовольчих товарів є наявність посвідчень якості. Ці документи видаються на партію товару. Для зернових обов'язковою є перевірка рівня радіологічного контролю. Цей пункт є в сертифікаті якості, в який вносять результати перевірок. Товар не може "вийти" з підприємства без посвідчення якості. До прикладу, ковбасні вироби обов'язково мають перевіряти представники санстанції. "На сьогоднішній день майже всі підприємці, які торгують на продовольчих ринках, мають - свідоцтво на здійснення підприємницької діяльності, патент про сплату податків. Вся продукція, яка продається, обов'язково має бути сертифікована", - сказав заступник начальника управління захисту прав споживачів в Хмельницькій області Олександр Авузяк. Городина, вирощена на приватній ділянці, має піддаватися аналізу, який складається з декількох пунктів, але обов'язковою є перевірка на рівень нітратів. Товари потрапляють в торговий зал тільки через лабораторію. На кожний вид продуктів видаються окремі довідки. Молочна продукція, овочі, фрукти, м'ясо - все повинно пороходити через лабораторію. Наприклад, якщо м'ясо перевірене, то на ньому стоять печатки. Якщо у підприємця велика партія товару, то повинні перевірити всю партію, і тоді він може торгувати, поки не продасть продукцію. Той, у кого мала кількість товару має проходити перевірки кожен день. Не дивлячись на такий механізм, представники ветеринарної медицини та санстанції обходять торгуючих. "Де ринок дозволяє тримати окремий кабінет, там є лабораторії", - зазначив Олександр Володимирович.Будь-якому товару, виготовленому в Україні, надається сертифікат відповідності - він відповідає вимогам тих нормативних документів, які розроблені для даного продукту споживання. Імпортований товар повинен бути розмитнений і засертифікований, тобто надано підтвердження, що він відповідає вимогам країни, в яку його ввезли. Якість продукції залежить від того, чи торгівля є санкціонованою, тобто на цю діяльність є дозволи, продукти перевірені. "Несанкціонована торгівля зникне лише тоді, коли ми перестанемо купувати цю продукцію. Якщо людина свідомо йде на ризик і купує м'ясо, яке лежить на асфальті, - це її вибір, і ми нічого не зможемо зробити", - сказав Олександр Авузяк. У споживача є вибір: купувати товар, перевірений у лабораторії, чи обрати продукцію сумнівної якості. Саме тому, купуючи продукти харчування у не відведених для цього місцях, покупець наражає себе та своїх близьких на небезпеку.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.