Рада продовжила воєнний стан в Україні до лютого 2024 року

Рада продовжила воєнний стан в Україні до лютого 2024 року
Фото ілюстративне
  • Це вже дев’яте продовження воєнного стану та загальної мобілізації від початку повномасштабного вторгнення.

У середу, 8 листопада, Верховна Рада проголосувала за продовження строку дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

— Парламент підтримав закони (#10211 та 10212) про Укази продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації. За — 329 та 322. З 16 листопада 2023 року на 90 днів. Відповідно до 14 лютого 2024 року, — написав він. 

До слова, президент Володимир Зеленський ще 6 листопада вніс до Верховної ради відповідні законопроєкти про затвердження його указів. Комітет з питань нацбезпеки, оборони в розвідки підтримав їх у той же день.

Відео дня

Додамо, що це вже дев’яте голосування від початку повномасштабного вторгнення. До цього Рада вже схвалювала подібні рішення:

Що таке воєнний стан?

Це особливий правовий режим, що запроваджується в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

На територіях, на яких введено воєнний стан, можуть утворюватися тимчасові державні органи – військові адміністрації.

За воєнного стану органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування надають повноваження, необхідні для:

  • відвернення загрози,
  • відсічі збройній агресії,
  • забезпечення національної безпеки,
  • усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

Обмеження під час воєнного стану

Які обмеження передбачені режимом воєнного стану:

Зазначимо, що під час дії воєнного стану не можуть бути обмежені повноваження судів, органів та установ системи правосуддя. Також воєнний стан не може бути підставою для застосування тортур, жорсткого поводження чи покарання, що принижує гідність.

Чому воєнний стан і мобілізацію продовжують на 90 днів

В Україні вдруге за час повномасштабної війни продовжили воєнний стан не на 30 днів, а одразу на 90. На “24 Каналі” пояснюють, що це гранично можливий період продовження воєнного стану, але кількість продовжень не обмежена.

Ще у травні, коли президент Володимир Зеленський вперше запропонував продовжити воєнний стан на 90 днів, нардеп Федір Веніславський пояснив, що у такого рішення є кілька аспектів. Перший — стратегічний. Адже наступ потребує значно більше часу, ніж оборона.

Другий — юридичний. Він полягає у тому, що за кожне продовження воєнного стану представники України в ООН повинні доповідати генсеку організації, оскільки цей режим передбачає обмеження певних конституційних прав та свобод громадян. Відтак, необхідність щомісяця доповідати в ООН відпала.  

Мобілізація ж зараз є необхідною для укомплектування Збройних Сил України та для ротації тих, хто зараз захищає нашу державу на фронті. Відповідно, якщо тривають бойові дії, то й призов теж повинен тривати.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрей Гришнюк

    Долбодятли як президент так і ВР!....
  • B2Bud. biz

    Вони дорвались до корита і їм вигідно залишатись там назавжди, навіть якщо рашка перестане воювати вони наймуть терористів, щоб війна не кінчалась ніколи.

keyboard_arrow_up