Рахунки за газ: що побачать хмельничани у нових платіжках

Рахунки за газ: що побачать хмельничани у нових платіжках
  • У нових рахунках за блакитне паливо з'явиться нова графа з інформацією про обсяги спожитого газу. 
  • Газ там порахують не лише у кубометрах, але й в енергетичних одиницях. 
  • Як це вплине на оплату за газ та що чекає на хмельничан, дізнавалися журналісти vsim.ua.

 

З наступного місяця газовики будуть вказувати у платіжках інформацію про якість газу. Вона вимірюється калорійністю блакитного палива. Чим більша калорійність, тим швидше закипає чайник і вариться борщ. При цьому газу на це йде менше. Згідно чинних стандартів вона має бути не менше 7600 кілокалорій. У "Хмельницькгазі" кажуть, що по Хмельницькій області калорійність складає в середньому 8100 кілокалорій. 

Планується, що у найближчому майбутньому розрахунок за блакитне паливо буде проводитись відповідно до калорійності газу, а не в кубометрах. Газовики кажуть, що постачальники газу подають його з різних джерел, тому калорійність може різнитись, адже є газ власного видобутку, а є імпортований газ. 

Аби споживачі могли бачити, скільки енергії виділяє при спаленні газ у їхній оселі, "Хмельницькгаз" вже з квітня буде вказувати в рахунках дані в трьох енергетичних одиницях. Крім цього, хмельничани зможуть побачити і показник калорійності їхнього газу. 

Відео дня

- При розподілі газу ми користувалися розрахунком в метрах кубічних. Проаналізувавши ситуацію, керіництво держави прийняло рішення про те, щоби потихеньку наші споживачі розраховувались за газ в енергетичних одиницях. Зараз буде ознайомчий момент, ми будемо надавати рахунки, де будуть вказані об'єми не лише в метрах кубічних, але й кіловат-годинах, гігакалоріях і мегаджоулях, - розповідає технічний директор ПАТ "Хмельницькгаз" Олександр Лоб.

Для цього газовики вже розробили та опублікували на офіційному сайті маршрути транспортування газу з однаковою калорійністю від газорозподільчих станцій до газифікованих населених пунктів. Таким чином, для Хмельницької області їх є 9. 

За кожним з маршрутів "Хмельницькгаз" буде оприлюднювати інформацію про калорійність. Це покаже, наскільки різниться калорійність у різних районах. Адже спалюючи однаковий об'єм, споживачі отримують від нього різну ефективність. 

Читайте також: Абонплата за газ: як хмельничани платитимуть з 1 квітня

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anna Blonska

    А що ми там можем побачити? ) очередное " покращення"
  • ОЛЬГА КОВТА

    Скоро за повітря будемо платити.
  • Анна Островська

    а потім будуть казати, що газ калорійний, а люди звідки знатимуть, який він точно
  • Elena Sagaidak

    а як би ще нас надурили?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up