Різдвяний піст 2022: коли настає та як правильно поститися

Різдвяний піст 2022: коли настає та як правильно поститися

Дізнавайтеся в чому полягає суть посту, яким має бути харчування під час посту та чого не радять споживати в ці дні. 

Християни східного обряду щороку дотримуються Різдвяного посту. Його ще називають Пилипівським. Він триває 40 днів. У цей час віряни відмовляються від певних видів їжі. Таким чином вони очищають не тільки своє тіло, а й душу. Коли ж він настає за обома календарями та як поститися в Різдвяний піст правильно.

Коли починається піст у 2022-му 

Перша згадка про Різдвяний піст від 14 листопада з’явилася ще у VIII сторіччі. Згодом його почали називати Пилипівським або Пилипівкою — назва походить від свята Святого апостола Пилипа, яке й припадає саме на 14 листопада — останній день, коли їдять скоромну їжу перед постом. Віряни називають цей день — заговини.

Апостол Пилип уславився проповіддю Слова Божого та численними випадками зцілення людей. Православна церква називає його учнем, другом Господа і подражателем страждань його. Апостола Пилипа розіп'яли на хресті, як і Спасителя)

Відео дня

Віднедавна в Україні Різдво Христове відзначається двічі — 25 грудня за григоріанським і новоюліанським календарем та 7 січня — за юліанським календарем. Тож і Різдвяний піст розраховують відповідно до двох календарів:

В чому суть посту

Кожен християнин вважає важливим період Різдвяного посту. Адже після його закінчення одразу ж настає Різдвяний Святвечір — переддень великого свята Різдва Христового. Головна ідея посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним. 

У православ’ї зазначають, що в цей період потрібно не лише обмежувати себе в їжі, але і приборкувати свої плотські бажання. У Різдвяний піст радять утримуватися від:

Головними заняттями на період посту християнина мають бути молитва і абсолютний спокій. Адже під час посту вони намагаються стати ближче до Бога, а для цього слід відмовитися від усього того мирського, що наповнює життя негативом або дає ілюзію позитиву.

Як харчуватися під час посту

Під час Пилипівки забороняється вживати м'ясні, молочні страви, а також яйця. Все їстівне в ці дні має бути від природи — на рослинній основі:

Бажано також відмовитися від консервації — вона, кажуть, негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, який і так відчує стрес від різкої зміни харчування. До того ж, церковнослужителі рекомендують готуватись до посту заздалегідь — змінювати раціон поступово, а не різко.

Піст полегшується для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, годує грудних дітей. Під час посту заборонено лише вінчатися. Щодо інших треб, наприклад, хрещення, — то вони проводяться незалежно від того, є піст чи його немає. 

У православ’ї зазначають, що для кожної людини ці обмеження можуть бути різними, для когось – добре було б хоча б припинити вживати нецензурну лексику, грати ігри чи вживати алкогольні напої. 

А ви дотримуєтесь посту? 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up