Чи буде зима-2023 суворою: синоптики зробили перші прогнози

Чи буде зима-2023 суворою: синоптики зробили перші прогнози
  • Дібрали прогнози Укргідрометцентру, погодного сайту та трьох синоптиків. 

  • Дізнавайтеся скільки градусів прогнозують метеорологи та яким чином вони роблять свої прогнози.  

Якою буде прийдешня зима? Уряд та місцева влада ще з літа готують хмельничан до того, що цьогорічний зимовий період має бути найсуворішим за всі роки незалежності. А синоптики вже зробили перші прогнози погоди щодо того чи слід очікувати лютих морозів наприкінці 2022 — на початку 2023 року. Дібрали для вас кілька прогнозів різних синоптиків, аби погодна картина була більш об'єктивна. 

Як прогнозують погоду на тривалий період часу

Сучасний розвиток метеорологічної науки у всьому світі ще не дозволяє складати достовірні подобові прогнози розвитку атмосферних процесів на тривалі періоди (1-3 місяці і більше), попереджають в Українському гідрометцентрі.

Разом з тим, завдяки метеорологічним спостереженням, які нараховують у більшості областей України 80-100 і більше років та створенню відповідних баз даних, в українських метеорологів є можливість аналізу таких великих масивів інформації та визначення трендів (напрямків) у температурному режимі в країні. 

Відео дня

Саме такий підхід дозволяє оцінити ймовірність різних сценаріїв розвитку погодних умов, надавати рекомендації щодо очікуваного температурного режиму в різні сезони року та враховувати ці рекомендації в подальшому.

Прогноз від Укргідрометцентру

В Українському гідрометцентрі зазначають, що спрогнозували погоду на майбутню зиму на основі аналізів температурних показників в Україні за останні 30 років. 

Синоптики кажуть, що середня температура у грудні-лютому очікується на 1-2 градуси вищою за норму 1991-2020 років. 

А от ймовірність тривалих періодів дуже холодної погоди з мінімальною температурою -25-30 градусів є дуже низькою. 

Натомість прогнозують короткочасні суттєві похолодання тривалістю 1-5 діб. Під час таких похолодань мінімальна температура вночі становитиме -15-20 градусів.

Прогноз від Миколи Кульбіди

Директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда каже, що зима 2023 не мала б бути дуже морозною. Але це не означає повної відсутності лютого холоду. Сильні морози в окремі періоди передбачаються, але вони будуть короткі й на загальному періоді зими не позначатимуться.

— Чому ми так впевнено про це говоримо? Тому, що за останні 25 років середня температура січня – лютого в Україні зросла на 2-2,5 градуси. А це означає, що зменшилась кількість днів із негативною середньодобовою температурою, тривалість зимового періоду скоротилася. А в окремі роки ми навіть не можемо оцінити, була зима чи ні, — пояснює синоптик. 

Прогноз від Владислава Білика

Головний метеоролог Укргідрометцентру Владислав Білик стверджує, що сніговий покрив протягом тижня-двох накриє всю країну.

У південних регіонах без снігу не обійдеться, але через високі для зими температури довго він не пролежить.

Спершу, зазначає синоптик, холоди прийдуть у західні та північні регіони, а потім дійдуть до центральних та східних. Разом з тим він очікує, що прийдешня зима буде теплішою на два градуси, ніж попередня. 

Наприкінці січня та на початку лютого в деяких регіонах нічна температура падатиме до -15, а подекуди й до -20. Водночас найтеплішим місяцем зими стане грудень.

Прогноз від Віри Балабух

Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометінституту ДСНС та НАН України Віра Балабух вважає, що цьогоріч тривалі періоди з сильним морозом малоймовірні. 

Очікується, що січень буде найхолоднішим місяцем цієї зими. Однак, запевняє синоптик, лякатися не варто. Середньомісячна температура в січні може на 2 градуси перевищувати кліматичну норму й коливатись у межах від +1+2 градуси на півдні країни до -2-3 — на північному сході та сході. 

У грудні середньомісячна температура може коливатися від -1-2 до +3 градуси і вище. При цьому на значній території країни, за винятком північних, східних областей і Карпатського регіону, середня температура повітря у грудні може бути додатною — від 0 до +3. 

У лютому теж буде не дуже холодно: середня за місяць температура повітря коливатиметься від +2 на півдні до -2 — на північному сході. Від′ємна середня температура в межах від 0 до -2 і нижче буде характерна у грудні лише для північних, центральних, східних областей країни та високогір’я Карпат.

Оскільки на значній частині території України переважатимуть плюсові температури, то й опади очікуються у вигляді дощу та мокрого снігу.

Прогноз на зиму в місті Хмельницький

На сайті wisemeteo зробили прогноз погоди на зиму на Хмельниччині. Синоптики зазначають, що днів з опадами буде небагато — не більше 21 в цілому за сезон. Середня температура сезону складе 3 градуси. А справжня зимова погода почнеться приблизно з 7 грудня — тоді позначка термометра сягне 0.

Скрін з сайту

Цей грудень буде холодніший, ніж минулорічний. Середній температурний показник складе 6. Максимальна температурна відмітка настане 25 грудня і складатиме 12 градусів. Стосовно великої кількості опадів у цьому місяці можна не турбуватися — їх очікують в середньому не довше 6 днів.

Середина зими принесе похолодання. У січні середньомісячна температура буде коливатися на рівні 0. Найтеплішим днем стане 21 січня з температурою 8 градусів, найхолоднішим днем — 12 січня, тоді температура складе -7. Що стосується опадів, то в січні їх прогнозують небагато. В основному вони передбачаються в період 7-15 січня.

Лютий буде відносно прохолодним. Середня температура місяця складе близько 3, що, кажуть, нижче лютого зими минулого року на 2. Разом з тим в лютому очікується до 9 «мокрих» днів в період 1-24 числа.

Народні прикмети про зиму

Прикмети холодної зими

А ви довіряєте прогнозам синоптиків чи народним прикметам?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЧитачЧитачів

keyboard_arrow_up